Важлива перемога «Динамо» над «Спартаком» на шляху до чемпіонства 1966-го року

Важлива перемога «Динамо» над «Спартаком» на шляху до чемпіонства 1966-го року

Наша команда вдома зустрілася з московським «Спартаком» і здобула перемогу з мінімальним рахунком 1:0. Відзначимо, що саме «Спартак» тоді був принциповим суперником киян, а перемога тим цінніша, що була завойована в завзятій боротьбі на 89-й хвилині матчу - всього за хвилину до фінального свистка, завдяки єдиному точному удару Андрія Біби.

У перший день літа на трибунах Центрального стадіону в Києві на битву лідерів прийшло подивитися 65 тисяч чоловік - і це тільки за офіційними даними. «Спартак» відставав від «Динамо» всього на одне очко, і в разі перемоги столична команда виходила в одноосібні лідери.

Спочатку для глядачів гра була зовні нецікавою, на полі було багато боротьби і напруги. «Динамо» володіло ініціативою, але суперник прикрив всіх атакуючих футболістів киян, і вони не могли втілити свої атаки в забиті м'ячі. У другому таймі господарі продовжували атакувати, але небезпечний момент біля чужих воріт виник лише одного разу: Турянчику вдалося в штрафному майданчику першим торкнутися головою м'яча, той летів у напрямку воріт, але в підсумку пройшов поруч зі стійкою.

Йшла 89-а хвилина поєдинку, здавалося, нічия вже близько, адже в той час не було компенсованого часу. Динамівці провели одну з останніх своїх атак, Островський навісив до штрафного майданчика, м'яч потрапив у скупчення гравців, спартаківці його відбили, але, влучивши в голову одному із суперників, сфера повернулася назад і опинилася між воротарем Маслаченком і двома гравцями киян - Бібою і Бишовцем . Всі застигли - і на полі, і на трибунах. Біба першим зорієнтувався в ситуації, вловив відскік і носком проштовхнув м'яч у ворота.

Ця перемога дозволила динамівцям відірватися від «Спартака» на три очки і закріпити своє лідерство в турнірній таблиці.

1966 рік став одним з найкращих в історії київського «Динамо». Команда виграла чемпіонат СРСР, Кубок СРСР (у фіналі кияни переграли «Торпедо» 2:0) - це був перший «дубль» киян в радянському футболі. Андрія Бібу було визнано найкращим футболістом року в СРСР. Також в цьому сезоні динамівці вперше застосували нову тактичну схему - 4-4-2.

«Динамо» (Київ) - «Спартак» (Москва) - 1:0 (0:0)

1 червня 1966 року. Київ. Центральний стадіон. 65000 глядачів.

«Динамо»: Рудаков, Щегольков, Соснихін, Турянчик, Островський, Мунтян, Медвідь, Пузач (Поркуян, 67), Біба, Бишовець, Хмельницький.

«Спартак»: Маслаченко, Петров, Дикарев, Корнєєв, Крутиков, Амбарцумян, Логофет, Янішевський, Осянін (Голодубов, 46), Сьомін, Рейнгольд.

Гол: Біба (89).

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер