Відкритий лист президенту ФФУ та президенту УПЛ

Президенту ФФУ

А. Павелку

 

Президенту УПЛ

В. Генінсону

 

Шановні панове!

 

        Під час матчу за Суперкубок України в Одесі, 15.07.17 між ФК «Динамо» Київ та ФК «Шахтар» Донецьк, група уболівальників обох команд вчинила протиправні дії на трибунах стадіону «Чорноморець». Це викликало негативний резонанс серед футбольної громадськості, а також низку обурливих публікацій у ЗМІ.

       Враховуючи актуальність даної теми і не завжди коректні висновки деяких журналістів, Служба безпеки та охорони клубу, яка, відповідно до виконання службових обов’язків та згідно регламентних норм ФФУ та УПЛ, 14 – 15 липня 2017 року відвідала Одесу, зробила детальний аналіз причини, що призвели до правопорушень на цьому матчі. З метою профілактики подібних негативних ситуацій в майбутньому, вважаємо за доцільне всебічно розглянути на конкретному прикладі роботу усіх служб, причетних до організації футбольного дійства.

 

ХТО ЗА ЩО ВІДПОВІДАЄ:

       Згідно п.2 Положення про Суперкубок України (додаток до регламенту) організатором матчу є ОПФКУ «Прем’єр – ліга», на яку покладено усі передбачені галузевим Законом та Положення КМУ права та обов’язки з організації матчу. Зокрема, ст.9 Закону України «Про особливості забезпечення громадського порядку та громадської безпеки у зв’язку з підготовкою та проведенням футбольних матчів» передбачає, що Організатор футбольного матчу відповідає:

-         за забезпечення контрольно-перепускного режиму;

-         дотримання умов щодо безпечного розміщення груп глядачів;

-         дотримання глядачами правил безпеки.

       Окрім того, Федерацією футболу України було призначено на матч директора та офіцера безпеки, які у межах своїй повноважень, передбачених Регламентами УПЛ про проведення змагань, Регламентом ФФУ з інфраструктури стадіонів та заходів безпеки проведення змагань, реалізовували на матчі весь наданий комплекс прав. Серед основних обов’язків цих офіцерних осіб – загальне керівництво та координація сил забезпечення безпеки глядачів та учасників змагань.

       Головні виконавці завдання згідно ст.12 Регламенту інфраструктури – служба безпеки спортивної споруди – стадіону «Чорноморець», на яку покладався основний комплекс робіт по загальному керівництву стюардів та працівників служби безпеки споруди, взаємодія з органами Національної поліції.

       ГУ Національної поліції в Одеській області, згідно вимог ст.10 галузевого Закону «Про особливості забезпечення громадського порядку та громадської безпеки у зв’язку з підготовкою та проведенням футбольних матчів» було зобов’язано:

-         забезпечити дотриманням громадського порядку під час підготовки та проведення футбольного матчу, у тому числі контроль за прибуттям, розміщенням та відбуттям глядачів;

-         вжити до осіб, які вчиняють правопорушення, передбачених законодавством заходів, своєчасно реагувати на надзвичайні ситуації.

 

ЧОМУ ВИНИКЛИ ПРОБЛЕМИ:

       За кілька тижнів до проведення матчу, його організатором – ОПФКУ «Прем’єр – Ліга» в ЗМІ було повідомлено, що квитки будуть іменними і доступ на стадіон буде дозволено лише після звірки даних власника квитка та його персональних документів. Проте, після отримання клубом на реалізацію своєї квоти квитків, було встановлено, що фактично наявність П.І.Б. на квитках не передбачено. Таким чином, заявлена УПЛ перевірка особи перед входом на трибуни заздалегідь не мала ніякого сенсу і реальної користі. Незважаючи на це, більшість квитків була реалізовано клубом  на підставі наданих уболівальниками документів. У подальшому, перед входом на трибуни, службою безпеки «Чорноморець» так і не проводився контроль документів (лише вибірково, в окремих випадках), а після скупчення натовпу спроби розпочати перевірку документів взагалі були припинені.

       Стратегічним недоліком стало невдале місцезнаходження обох секторів «ультрас», які не були забезпечені технічними розмежуваннями чи ланцюжком стюардів із секторами загального розташування.

       Був відсутній окремий вхід та догляд для фанатських секторів. Огляд фанатських угрупувань проводився або поверхнево, або не проводився взагалі, що дозволило безконтрольно пронести  на трибуни велику кількість піротехнічних засобів.

       Підрозділи ДСНС не були розташовані поблизу фан-секторів для виконання своїх обов’язків по гасінню піротехніки за допомогою відер, щипців, спецзасобів, вогнегасників тощо. Як наслідок, палаючі предмети перебували на футбольному полі і становили небезпеку для учасників матчу та глядачів. Футболісти самі були змушені прибирати піротехніку з поля.

       Персонал стадіону не виконав вимоги офіцерів безпеки клубу та ФФУ щодо ретельного догляду жінками-стюардами – жінок-уболівальниць, що належали до фан-угрупувань, у секторах через спеціально встановлені намети в місцях контролю.

       На стадіоні були відсутні спеціальні камери для зберігання особистих речей глядачів.

       Була відсутня перша лінія кордону-догляду з боку працівників Національної поліції для попередньої фільтрації потенційно небезпечних осіб. Це призвело до штучно неконтрольованого скупчення натовпу і тисняви при вході на трибуни. За 30 хвилин до початку матчу сили безпеки стадіону з метою уникнення тисняви фактично припинили проведення особистого догляду глядачів ( в т.ч. в фан-сектори) і обмежились лише перевіркою наявності квитка.

       Незважаючи на масове використання піротехніки, працівники служби безпеки на Нацполіції такі дії не фіксувались, жодна особа за наслідками порушення Закону не була затримана, адміністративні протоколи не складались. Це унеможливлює у подальшому подання клубом регресних позовів до правопорушників.

       Усі вищезазначені недоліки озвучувались представниками служби безпеки ФК «Динамо» на передматчевій нараді, а також безпосередньо до початку матчу, під час його проведення, і після його закінчення. Але жодної позитивної реакції на висловлені зауваження отримано не було.

       Як висновок, організація матчу у сфері забезпечення безпеки його проведення продемонструвала вкрай низький   рівень усіх виконавців, відсутність належної взаємодії та координації між усіма суб’єктами, а в окремих випадках і прямого ухилення від незалежного виконання відповідних нормативно-правових норм.

       На підставі наданої інформації, пропонуємо організувати під егідою ФФУ та УПЛ розширену спільну нараду працівників служби безпеки клубів та стадіонів УПЛ, відповідальних представників федерації, Прем’єр-ліги та правоохоронних органів з метою унеможливлення в подальшому повторення названих недоліків. Зважаючи на проведення в Києві у найближчій перспективі фіналів ЛЧ УЄФА 2018, матчів національних збірних України, проведення інших змагань найвищого рівня, така зустріч була би вкрай корисною і доречною.

 

З повагою

Віце-президент клубу                                                   А. Мадзяновський

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер