Віктор Каневський. Пам'ятаємо!

Віктор Каневський. Пам'ятаємо!

Рівно 57 років тому лідер атак київського «Динамо» Віктор Каневський забив єдиний гол у фіналі Кубка СРСР проти команди «Крилья Совєтов» і приніс нашій команді другий подібний трофей.

Завдяки цьому голу капітана, «біло-сині» увійшли в історію футболу СРСР, як перший клуб, який домігся права виступати в єврокубках. Той м'яч став одним з 85-ти точних ударів для Каневського за «Динамо» у всіх турнірах, і одним з найважливіших.

Для «Динамо» Віктор Каневський став знаковою фігурою. Лідер, капітан, бомбардир, улюбленець уболівальників. Більш детально про видатного форварда можна прочитати в розділі «Золоті імена».

Після завершення кар'єри гравця Віктор Каневський працював тренером в запорізькому «Металурзі», харківському «Авангарді» («Металісті»), «Буковині», «Пахтакор», «Дніпрі», ірпінському «Динамо», «Таврії», юнацької збірної УРСР. У 1987 році виїхав до США, де і прожив до самої смерті у віці 82-х років.

Після переїзду в США Каневський не втрачав зв'язку зі своєю історичною батьківщиною. В останні роки життя Віктор Ізраїлевич був почесним президентом благодійної організації Клуб Любителів Спорту, створеної українською діаспорою в Нью-Йорку. Засновники Клубу Йосип Тартаковський, Марк Шнайдер і Михайло Рибак за підтримки Ігоря Суркіса організували турне зірок «Динамо» по США, де наші легендарні футболісти провели серію благодійних матчів.

Днями на могилі Віктора Каневського в місті Джексон (штат Нью-Джерсі) за організаційної та фінансової підтримки Клубу Любителів Спорту був відкритий пам'ятник. Скромний і простий, як і сам видатний бомбардир нашої команди. На пам'ятнику Віктор Ізраїлевич зображений в момент однієї з атак «Динамо» (напевно, це найвідоміша його фотографія в бутність гравця).

«Был путь твой ярок, безупречен, светел,

Ты жизни наши на столетья озарил,

И память о себе увековечил

Тем, как талантливо и искренне творил»

***

В цьому році виповниться 60 років історичному футбольної події. 17 жовтня 1961 київське «Динамо» стало першою немосковської командою, яка виграла чемпіонат СРСР.

Капітаном і кращим бомбардиром тієї чемпіонської команди був Віктор Каневський.

Ми пам'ятаємо і пишаємося!

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер