Віктор Чанов: «Для воротарів важлива стабільність»

Віктор Чанов: «Для воротарів важлива стабільність»

Відшуміли футбольні баталії чергового чемпіонату України, футболісти поїхали у відпустку в теплі краї, аби як слід відпочити, набратися сил, і в новому сезоні радувати нас своїми досягненнями і перемогами. А ми тим часом вирішили підвести підсумки 17 чемпіонату України і визначити, яким же був минулий футбольний рік для київського «Динамо». Для цього ми попросили відомих футболістів минулих років прокоментувати гру команди по лініях. Так, своїми враженнями від виступів динамівських воротарів ділиться відомий голкіпер киян 80-х років Віктор Чанов.

- Думаю, цей чемпіонат для воротарів «Динамо» видався нерівним, у їхніх діях не було стабільності. Не знаю, із чим це пов’язано, напевно, це питання потрібно адресувати спеціалістам, які зараз працюють із командою. Вони робитимуть необхідні висновки. У цілому, ж чемпіонат вийшов досить неоднозначним. У тих матчах, де команда не повинна була втрачати очки, вона їх втрачала, це, в кінці кінців, і вплинуло на місце «Динамо» в турнірній таблиці.

- У позаминулому чемпіонаті різниця забитих і пропущених киянами м’ячів становила 68:20, у минулому – 67:23, а цього – 65:26. Виходить, із кожним сезоном «Динамо» пропускає все більше і більше…
- Але рівень українського футболу також зростає, тому командам вдається менше забити. Вважаю, що 2 попущених м’ячів – це теж гарний показник.

- Але цього не вистачило, щоб «Динамо» стало чемпіоном.

- Це так. Але ми як раз і любимо футбол за його непередбачуваність.

- Що ви можете сказати з приводу гри Олександра Шовковського? Він був основним воротарем команди, але не відзначався особливою надійністю.

- Не знаю. Я не можу сказати, що він був не готовий до другої половини чемпіонату. Напевно, причини невдач у його психологічному стані. Думаю, потрібно сказати велике «спасибі» журналістам, які після найменших прогріхів у грі Саші почали кричати, що його потрібно забирати з поля. Це також наклало свій відбиток на його гру.

- У кількох матчах Шовковському доводилось пропускати курйозні голи. Це теж пов’язано з психологією?
- Так, думаю, саме з цим. Інших причин я не бачу, і сказати, що Саша був не готовий, теж не можу.

- Зазвичай Шовковський був капітаном. Він дійсно лідер на полі?

- Не дарма ж говорять, що воротар – це половина команди. А капітанська пов’язка збільшує відповідальність удвічі. Гадаю, що це правильно, адже Саша, окрім усього іншого, динамівський старожил.

- У кількох осінніх матчах його замінив у воротах Олександр Рибка. Як можете оцінити його дії?

- Ще коли я працював у «Динамо», я з ним постійно «бився» з приводу зайвої ваги, що для воротаря є важливим показником. Тому моя йому порада: якщо він хоче стати хорошим воротарем, повинен слідкувати за собою. Я розумію, що у нього така конституція, але це зобов’язує звертати удвічі більше уваги на свою вагу. А друга проблема в тому, що він не може кілька матчів поспіль провести на високому рівні. Але це, напевно, пов’язано з тим, що далеко не завжди йому надають місце в основному складі команди.

- Дійсно, всього в двох матчах із восьми, у яких він грав, йому вдалось зберегти свої ворота в недоторканості.

- Так, тому для нього зараз найголовніше – працювати і не зупинятись у своєму рості. Він молодий хлопець, я певен, що в нього ще буде шанс проявити себе, і він повинен його використати.

- А як вам гра Тараса Луценка у кількох весняних поєдинках?

- Тарас є Тарас. Свої матчі він провів на стабільно високому рівні. Тому винити його в чомусь не можна.

- У принципі, він майже не пропускав, за винятком останнього матчу з «Металістом» у Харкові.

- Так, він відстояв нормально, не опустився нижче свого рівня і в той же час допоміг клубу.

- По ходу сезону в «Динамо» змінилось три наставники. Це наклало відбиток на гру воротарів?

- Звичайно. Кожна зміна дається взнаки. А чехарду з тренерами я ніколи не підтримував і не підтримуватиму. Якщо людині довірили команду, то їй потрібно довіряти до кінця. Подивіться, скільки помилок зробив Луческу в «Шахтарі». Тим не менше, Ахметов не відсторонив його, а продовжував вірити. Просто потрібно призначити таку людину, яка не підведе ні президента, ні команду.

- Те ж саме можна сказати і пор зміну тренера воротарів?

- Думаю, так. Адже у кожного тренера є своя методика, режим підготовки, певне бачення гри. Тому хлопцям завжди важко переналаштовуватись на потреби нового наставника, тим паче по ходу сезону.

- Який матч минулого чемпіонату вам запам’ятався більше за все?

- Домашній поєдинок порти донецького «Металурга», коли команди зіграли внічию 3:3. Тоді суперники і голів забили, і було видно серйозний настрой обох команд, а також величезне бажання перемогти. Мені це дуже сподобалось.

- Як вважаєте, чого, у цілому, не вистачає динамівським воротарям? Над чим слід особливо попрацювати, щоб наступного сезон досягнути кращого результату?
- Я не можу їм щось рекомендувати, адже у них є свій тренер, який цим займається.

- Скажіть, як вам здається зі сторони.

- У мене таке враження, що в наших воротарів «важкі ноги», тобто малорухливі. Це для воротаря дуже важливо, оскільки, якщо добре працюють ноги, голкіпер може брати м’ячі, не падаючи. А нашим стражам воріт справлятись із ударами суперника постійно приходиться у стрибках. Але, думаю, тренер сам зробить необхідні висновки.

- Як вважаєте, хто буде основним воротарем «Динамо» наступного сезону?

- Навіть не знаю, це питання – на розгляд тренера. Жоден наставник не поставить у ворота непідготованого голкіпера, а лише того, хто на даний момент виглядає краще всіх. Зрозуміло, багато залежатиме від того, як воротарі проявлять себе на зборах. Сподіватимемось, що в їхніх діях додасться надійності, тоді й команді буде спокійніше.

- Якось ви говорили, що мрієте відкрити свою академію воротарів. У цьому напрямку робляться певні кроки?

- Робляться, але в Москві, де зацікавились цією ідеєю. У нас же поки тишина.

- Що пропонують у Росії?

- Допомогти в створенні Академії Чанових (тобто старшого брата і мене).

- На якому етапі перебуває розробка цієї ідеї?

- Поки на етапі переговорів. Як тільки справа зсунеться з місця, пор це всі довідаються. 

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер