Віктор Чанов: «Київ завжди пам’ятатиме Лобановського»

Віктор Чанов: «Київ завжди пам’ятатиме Лобановського»

Зараз він тепло згадує роботу з Валерієм Лобановським, своїм головним тренером та вчителем у футболі.

-Я не рахував, скільки років минуло з дня смерті Валерія Васильовича. Для мене він завжди живий, адже це мій учитель. Доки я на цій землі, він житиме в моїй душі.

- Часто згадуєте про нього, звертаєтеся подумки?

- Знаєте, іноді він навіть сниться мені. І найчастіше не в життєвих ситуаціях, а під час матчів, в якихось спортивних епізодах. Як правило, сниться хороше, коли він радіє або щось підказує. Це частина мого життя, яка нікуди не зникає.

- Яким Ви запам’ятали Валерія Васильовича, якими якостями він виокремлювався?

- Спочатку запам’ятав його дуже жорсткою людиною. Але з віком почав розуміти, що він дає не лише футбольну школу, а й школу життя. Я досі вдячний йому, що ніколи нікуди не спізнювався, з цим у нас у команді було суворо – хвилина запізнення коштувала 100 карбованців штрафу. Такий підхід привчав до дисципліни. Також один із головних принципів Лобановського полягав у тому, що коли ти дав комусь слово, то маєш його дотримати.

- Ви не з першого разу погодилися перейти до «Динамо». Що в підсумку зіграло вирішальну роль? Особистість тренера?

- Не лише. Мене протягом шістьох років кликали до Києва, але я поставив собі планку: «У «Динамо» я маю грати лише в основному складі, а не в дублі». Для цього потрібно було закріпитися в «Шахтарі», на що пішло шість років. Лише після цього я став гравцем «Динамо».

- Чи правда, що Лобановський звертав увагу не лише на футбольні якості гравця, а й на людські?

Таке було. Тому він і підбирав колектив, у якому кожен мав би сильний характер та вмів жити в соціумі. Якщо хтось випадав, він не міг заграти в нашому колективі, яким би футболістом він не був.

- Сьогодні біля могили Валерія Васильовича зібралося багато хлопців із «Динамо-2», молодіжної збірної, котрі просто не могли знати його особисто. Наскільки важливо, щоб вони пам’ятали історію?

- Недарма існує прислів’я: «без історії немає майбутнього». Я вважаю, що це дуже добре, коли молоді хлопці шанують пам'ять видатного тренера. Для них важливо хоча б просто постояти поруч із людьми, які його знали, отримати якийсь досвід.

- На десяту річницю дня смерті Лобановського до його могили та пам’ятника прийшло багато людей…

- Доки буде місто Київ та житимуть у ньому кияни, Лобановський нікуди не подінеться з їхньої пам’яті. Це наша історія. У того, хто її забуває, немає майбутнього.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» Київ

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер