Віктор Чанов: «Чимало воротарів багато що віддали б за мої конспекти та записи»

Віктор Чанов: «Чимало воротарів багато що віддали б за мої конспекти та записи»

У вівторок, 24 липня, на сайті Кореспондент.net відбувся чат зі знаменитим голкіпером київського Динамо та збірної СРСР Віктором Чановим. Під час онлайн-прес-конференції Віктор Чанов, який нині займає посаду тренера воротарів Динамо, розповів про свою роботу у клубі та завдання, які ставить перед собою команда. Крім того, Чанов поділився своїми політичними уподобаннями, розповів про сімейний бізнес та шкідливі звички, від яких пообіцяв відмовитися.

- Як Ви вважаєте, хто кращий воротар в історії футболу? І чи заслуговує цих авансів Лев Яшин?

- Безперечно, Лев Яшин. Це не тільки моя думка - його визнав увесь світ, цілком виправдано. Я підтримую. Він - найкращий воротар.

- Як вважаєте, чи змогло Динамо вирішити позиційні проблеми у клубі за допомогою трансферної політики?


- По-перше, політика не остаточно завершена. Думаю, що команда добре укомплектувалася, будемо готові гарно виступити в Лізі Чемпіонів.

- Назвіть найбільш перспективних воротарів українського футболу?

-У Київському Динамо - 18-річний хлопець Артем Кітчак, найближча перспектива Динамо. Рибка, П’ятов, Шуст - хлопці, які мені більше за всіх подобаються, якщо брати всю Україну.

- У Вас сімейна династія Видатних воротарів! Ваші діти або онуки не хочуть продовжити династію?


- По-перше, у мене синові вже 25 років, він любить футбол, але на професійному рівні не грає. Якщо будуть онуки, хотілося б звичайно.

- З огляду на різницю відриву в таблиці Динамо та Шахтаря від інших команд не важко припустити, що вам і вашим підопічним неодноразово надходили пропозиції щодо, скажімо так, пропуску голів у ваші ворота, чи не так?

- Цих пропозицій ніхто не робить. По-перше. Якби навіть і робили, це був би лише черговий жарт.

- Ви є власником Кубка Кубків 1986 року з київським Динамо. Як вважаєте, що заважає Динамо нинішнього формату домогтися подібного успіху в Єврокубках?

- Я б не сказав, що заважає. Напевно, є велика перспектива в команди. Сподіваюся, яквласник Кубка Кубків, потримати Кубок і в якості тренера Динамо.

- Нещодавно відбувся матч Збірна СРСР проти Збірної Світу на честь Рината Дасаєва. Ваше ставлення до Дасаєва, як воротаря?

- У житті ми друзі - стосунки в нас дружні. А суперниками ми були тільки на полі.

- Чи залишиться Дем’яненко в клубі, на Вашу думку?

- На це питання вже дав відповідь президент клубу: жодних пертурбацій тренерського складу клубу не буде.

- Чи змінилася система підготовки воротарів відтоді, як грав Віктор Чанов?

- Змінилася. Багато чого додається зі свого досвіду і досвіду інших воротарів. Але в основному - не змінюється.

- Як Ви оцінюєте рівень сучасного українського чемпіонату та рівень чемпіонату за СРСР?


- У мене щодо цього своя думка. Чемпіонат СРСР був значно сильнішим за український чемпіонат. До того ж, якщо брати чемпіонат України, то зрозуміло, хто стане чемпіоном - або Динамо, або Шахтар. У СРСР ніхто не міг дати гарантії, хто ж буде чемпіоном.

- З ким Ви дружили, коли виступали в Динамо?

- Я дружив з Лужним. Хоч він і був молодшим. У нас уся команда була дружна, але от особливі дружні відносини склалися з Олегом.

- Багатьом відомо, що Ви в гарних стосунках з головою Народної Партії, Ви разом граєте у футбол! А хто ще з футболістів грає з Вами?

- Напевно, ті ж люди, які близькі до нього. Це закритий футбольний клуб. Про політику тут не йдеться. Просто приходять люди грати у футбол і займатися своїм здоров’ям.

- Порівняйте рівень чемпіонату України та Росії?

- Чемпіонат Росії цікавіший, тому що ніхто не скаже напевно, хто стане чемпіоном, а у нас сильних команд - 3-4 максимум.

- Ваші колеги по Динамо стали знаменитими тренерами: Блохін, Дем’яненко, Буряк. А де подівся власник Золотого м’яча Бєланов?

- Наскільки я знаю, у нього усе в порядку - він знайшов себе в бізнесі, кожному своє, як-то кажуть.

- У Політику Вас не тягне? Зараз модно серед спортсменів брати участь у процесі?

- Давайте краще упорядкуємо футбол, а потім про політику. Я звик робити одну справу добре, а не дві справи посередньо. Кожен повинен займатися своєю справою.

- Скажіть, будь ласка, ще торік за Динамо-2 грав Вадим Оліщук. Куди він подівся? Чи буде грати за Динамо і надалі? Він же у свій час грав за збірну?

- Я й гадки не маю. З Динамо-2 не перетинаюся.

- А чим займається ваш син?

- Мій син бізнесмен. Він генеральний директор власної фірми. У загальному. Людина при справі.

- Ви були вторим воротарем збірної СРСР. Погано бути другим?

- Ну, це, напевно, треба запитати того, хто задає це питання. Як він вважає: чи погано це - бути другим.

- Чому чимало українських, у тому числі динамівських, талантів грають у молодіжній збірній країни, після чого багато хто не може потрапити до національної збірної?

- На жаль, це доля багатьох футболістів. Вони грають у молодіжці, прагнуть до чогось надалі. Не вистачає їм трошки терпіння, не дотягують до національної збірної.

- Як Ви ставитеся до ідеї об’єднання чемпіонатів України та Росії?

- Ідея гарна, але навряд чи вона здійсниться.

- П’ятов, Шуст, Рибка - це талановиті футболісти, але Акінфєєв - мегаталант. Що ви думаєте з цього приводу? Що Ваш брат говорить?

- Бачив, коли йому було 16 років. І ще тоді бачив у ньому потенціал. Мені він подобається. Дуже цікавий гравець. З гарною манерою гри.

- Як Вам Савік Шустер у ролі коментатора Суперкубка?

- Чесно - ніяк. Він талановитий журналіст. Я бував чимало в нього на передачах, він талановитий, я думаю, у нього усе ще попереду.

- Ви поставили своєрідний рекорд у вигляді 10 сухих матчів за збірну? Вдалий дебют?

- Так :)

- Чи сниться Вам гол, пропущений від Селтіка в 1987 році, коли Ви фактично самі закинули м’яча до своїх воріт?


- Ні, не сниться. Сплю добре. Це єдиний момент у моїй кар’єрі, за який соромно, але не помиляється той, хто нічого не робить.

- На що б ви могли проміняти Динамо?

- На Динамо!

- Як Ви оцінюєте перемогу України-Польщі в заявці на Євро-2012! Ми потягнемо чемпіонат?


- По-перше, раз заявили та виграли, то звичайно потягнемо. По-друге, це дуже важливо, тому що популяризує український футбол. Без популяризації футболу, він тільки вимирає.

- У збірну України Вас не запрошують?

- Поки що таких пропозицій не надходило. У разі чого, подумаю.

- Вам є в кого вчитися?

- Завжди є в кого вчитися. Для мене таким прикладом був батько. Він багато чого мені давав, багато вправ давав брат, тепер у мене з’явилися свої вправи, вони допомагають у підготовці молодим воротарям.

- Ви не хотіли б стати головним тренером іншої команди?

- Я довго не був тренером. У футболі не був 12 років. Недавно став тренером воротарів, спочатку потрібно спробувати себе у цьому амплуа.

- Віктор, як впливає велика кількість легіонерів на дух команди? Відмінність радянського Динамо від нинішнього в цьому компоненті?

- Я згоден - кількість легіонерів потрібно зменшувати, але в нинішньому Динамо гарний командний дух, легіонери люблять і поважають наш клуб.

- У Вас є любимчик серед учнів?

- Я не можу сказати любимчик... Як тільки воротарі відчують, вони не будуть викладатися, я думаю, це було б просто нетактовним.

- Скажіть, що відбулося з Рибкою коли він менше року тому відірвався (побив) на гравцеві ЦСКА?

- Цей випадок ми розбирали - зараз усе позаду. Я покладаю на нього великі сподівання і чекаю від нього прогресу, тому приділяю йому багато часу.

- Чому Динамо не змогло виграти в Арсеналу? І що скажете про тренерські якості Заварова?


- Заваров, як футболіст, так і тренер - гарний фахівець. Не пощастило нам у цьому матчі, будемо розбирати гру, ближче подивимося епізоди. Пропущені голи створили собі самі. Не Арсенал з нами зіграв внічию, а ми з Арсеналом.

- Ви родом з Донецька, не було варіантів працювати в Шахтарі?

- Було кілька пропозицій, але питання так і залишилися питаннями. Але в Динамо-Київ я би все одно перейшов, рано чи пізно.

- Скільки, за Вашими оцінками, ще грати Шовковському?

- Скільки зможе, скільки здоров’я дозволить. У нього зараз дуже гарний рівень. Він дуже багато зробив для Динамо.

- Ви займаєтеся усіма воротарськими групами в Динамо?

- Намагаюся. В основному йдеться про Динамо-1. Але це не означає, що я не спостерігаю за усіма воротарями, які знаходяться в Динамо-2, Динамо-3, у дублі.

- Що Ви думаєте про суддівство на чемпіонаті України?

- Мене вражає, що в нас почали іноземних фахівців запрошувати, треба виховувати своїх. Хоча це не тільки в Україні. Дуже багато помилок вони припускають, які впливають на результат.

- Чим Ви займалися ці 12 років без футболу?

- Займався бізнесом, зараз ним займається мій син.

- З ким підтримуєте дружні стосунки серед колишніх зірок футболу СРСР - України того часу?

- Дуже добре дружу з Дасаєвим, Гавриловим, Родіоновим. Шкода, звичайно, що нас роз’єднали.

- На якому авто Ви їздите?

- На Chrysler. Це модель 2007 року, М-300

- Усе частіше чую в місті, і не раз бачив сам, як деякі гравці системи Динамо порушують режим так, що їх під руки виносять з розважальних закладів, у першу чергу молодь. Що це? Вони ж вбивають себе!

- Те ж саме говоримо і ми. Вони вбивають себе. Зараз ми застосовуємо дуже серйозні штрафні санкції до футболістів. Незалежно від того, пиво він п’є, чи просто після дванадцяти сидить у клубі... Покарання за порушення дисципліни у нас дуже суворі.

- Як Ви ставитеся до Партії регіонів?

- Якщо я уродженець Донецька, то як я можу ставитися до Партії регіонів?

- Чому динамівці ходять по полю, замість того, щоб бігати?

- Це питання до них. Вони дуже добре підготовлені, щоб бігати. Ті, хто ходять - на наступну гру вже не потрапляють.

- Як Ви ставитеся до дій Беркута під час фінального матчу Динамо-Шахтар?

- Негативно. Я вважаю, що це нонсенс - охороняти порядок повинні професійні війська, підготовлені до охорони спортивних змагань.

- А яким бізнесом Ви займалися (хоча б сферу вкажіть)?

- Бізнес тісно пов’язаний із залізницею.

- Як потрапити дітям до школи Динамо?

- Дуже просто. З 1 вересня ми вивісимо об’яву. Чекаємо на всіх бажаючих на нашій базі на Нивках.

- Яке майбутнє Кубка Лобановського?

- Наскільки я знаю, ніхто не відмовляється від цього Кубка. Про суперників поки що не думали.

- Динамо для майстрів-іноземців - буферна зона між Європою та третім футбольним світом. Як із цим потрібно боротися?

- Це не означає, що такі думки в тренерів та президента. Без їхнього дозволу ніхто нікуди не йде.

- Ви Хотіли б змінити які-небудь правила у грі воротарів?

- Та ні. Я думаю, уже достатньо змін зазнали ці правила, тут уже нічого нового не придумаєш.

- Найбільш пам’ятний та важливий матч у Вашій кар’єрі?

- Насамперед, це фінал Кубка Кубків у 1986 і фінал ЧС-1986 у Мексиці. Якби тоді суддя не зробив те, що зробив, ми з цією командою могли б і у фіналі зіграти.

- Як би Ви оцінили ситуацію з Матузалемом?

- Я не знаю, що в нього написано в контракті. Але раз його представили в Сарагосі, то видно, що там знали, що робили.

- Як, по Вашому, узяли б удар ван Бастена на Чемпіонаті Європи-1988?

- Гарне питання :) Зараз важко говорити. Треба було бути на тому місці, де стояв Дасаєв. Можливо, і зміг би.

- Де Ви зазвичай відпочиваєте влітку або впродовж року?

- Тільки в Криму. Селище Партеніт.

- Найкрасивіший стадіон?

- Його вже немає. Старий Вемблі.

- Згадайте найбільш курйозний гол, що Ви пропустили.

- Ну, коли я викидав м’яча і влучив у спину Сергія Балтача. М’яч опустився в ноги форварда суперників...

- Як думаєте, чи повернеться Шева в Мілан?

- Жодних шансів.

- На скільки років Ви підписали контракт з Динамо?

- На 3 роки з подальшим продовженням.

- Дивилися ЧС серед молодіжних команд? Хто з воротарів сподобався?

- У цей період ми були на зборах, тому часу не було. У нас є спеціальний відділ, що записує цікаві ігри - незабаром подивлюся.

- А свої ноу-хау під час підготовки воротарів застосовуєте?

- Так. Але я їх не розкрию. Чимало воротарів багато чого б віддали за мої конспекти та записи.

- Скільки часу та грошей вклали у Шовковського?

- Часу - багато. Грошей - не знаю. Це до нього. У нас професійний клуб, ніхто не задає таких питань. Але час, вкладений у нього, цілком виправданий.

- За кого проголосуєте на дострокових виборах?

- Таємниця.

- Як Ви ставитеся до куріння підопічних? Адже ж воротарям бігати особливо не доводиться :)


- Якщо ви хочете подивитися, скільки не бігає воротар, відвідайте наше тренування - Ви все побачите самі. До куріння я ставлюся негативно. Хоча сам курю, але обіцяю кинути.

- Як Вам подобається Одеса?

- Скільки я себе пам’ятаю, стільки і гостював, виступав в Одесі. Гарні люди з гарним гумором. Одеситів та Одесу ні з чим не сплутаєш.

- Як Ваш Брат у Москві поживає? Чи не хоче він повернутися на батьківщину?

- Ні, мабуть. Він уже більше 27-ми років живе в Москві. Там його улюблена робота, що приносить і матеріальне, і моральне задоволення.

- Скажіть чесно, часто в Динамо серед ветеранів чутно розмови про колишні часи?

- Я не знаю. Але от я суджу по тим людям, з якими я спілкуюся. Ми не любимо говорити молоді: от у наш час... Отут у кожної команди свій час. І в кожної все по-своєму. Молоді футболісти самі усе бачать. Зараз багато показують про історію київського Динамо. Але ж краще один раз побачити, ніж сто разів почути.

- У Ваших підопічних 100%-а повага до Вас?

- Це краще запитати в них. Напевно, повага є.

- Чому Динамо не вчиться у таких команд, як Аякс? Там дітей з інших міст віддають у родини, а не тримають в академії. Може, в цьому причина порушення дисципліни, адже штрафи не допоможуть, це утопія.

- Я думаю, навіть якщо б ми брали гравців у родини, тут усе залежить від людини. Якщо він хоче порушувати дисципліну. він буде це робити.

- На Вашу думку, хто зараз кращий воротар світу?

- Зараз мені дуже подобається Чех з Челсі. З наших можу виділити Акінфєєва.

- А зараз стали б у ворота?

- Природу не обдуриш. Очима ще можу, а здоров’я вже не те. Чи готовий я стати на ворота? Напевно, ні. Усьому свій час.

Мені дуже приємно, що мене не забувають. Читачам побажаю, щоб їм якнайбільше подобався наш чемпіонат, щоб вони ходили дивитися наш футбол, брали із собою дітей. Адже це дуже важливо для майбутнього покоління! Ще раз спасибі, що не забуваєте.

Кореспондент.net

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер