Віктор Чанов: «Воротар повинен грати в основі с 18-19 років»

Віктор Чанов: «Воротар повинен грати в основі с 18-19 років»

Відомий голкіпер «Динамо» 80-х років Віктор Чанов після завершення кар’єри гравця довгий час провів поза футболом. Тренерська робота в «ЦСКА-Борисфен» виявилась лише епізодом. Але в грудні 2006 року Віктор Вікторович все ж повернувся у рідний клуб уже в ролі тренера воротарів. Після року роботи тренерський штаб київської команди майже повністю оновився, і на цій посаді його замінив Сергій Краковський. Ми попросили Віктора Чанова розповісти, чим він зараз займається, і як для нього склався рік, проведений у «Динамо».

- Я повернувся у свій бізнес, який пов'язаний із будівництвом і залізничною дорогою. У цілому, поки всім задоволений.

- А повернутись у футбол плануєте?

- Ще не знаю. Побачимо, як складеться. Якщо й повернусь, то лише для того, щоб створити свою академію воротарів. Я над цією ідеєю уже давно працюю.

- Ви пропрацювали рік із динамівськими воротарями. Як оцінюєте цей час? Що вдалось зробити?

- Не мені давати оцінку. Гадаю, непогано попрацював, воротарі, начебто, серйозні помилки не допускали. У цілому, досить плідний рік.

- Вам довелось попрацювати з молодими воротарями «Динамо»: Рибкою, Бойком, Кичаком, Загладько. Як оцінюєте їхні перспективи?

- Усі ці хлопці дуже талановиті. Далі все залежатиме від них самих – їхнього працелюбства і бажання. Дума, перспективи у них непогані. Звичайно, їм доведеться поборотись за місце у складі, але здорова конкуренція завжди іде на користь.

- Із якими проблемами ви зіштовхнулись, коли працювали в «Динамо»?

- Великих труднощів не було – специфіка роботи мені добре знайома. Головне – готувати воротарів належним чином, адже, якщо у 18-19 років голкіпер не починає грати в основному складі своєї команди, то і далі нічого хорошого не вийде. До цього потрібно прагнути.

- Відомо, що в кожного тренера свої методи роботи. Що особливого у вашому підході, і як його сприйняли воротарі?
- Звичайно, у мене є своя методика роботи з хлопцями. І вони її зрозуміли досить швидко, за перших два тижні, і потім жодних проблем не виникало. Хоча… Багатьом не подобалось, що під час тренувань я не бив по воротах своїх підопічних особисто. Гадаю, це пережитки минулого, і в сучасних умовах тренеру зовсім не обов’язково цим займатись. Мені говорили, що це невірно. Мій старший брат застосовує цю ж методику в ЦСКА, і досягнув у своїй команді чималих успіхів.

- Можете пригадати жарт чи курйозний випадок на тренуванні або ж за межами поля?

- Жарт? Та їх щодня було вдосталь. Спеціально не запам’ятовував.

- Які, на вашу думку, перспективи розвитку воротарської школи «Динамо» найближчим часом?
- До питання голкіперів слід підходити більш глибоко. Було б доцільніше створити Академію воротарів, про яку я вже згадував. Працювати можна з хлопцями 10-12 років. Тоді у нашої команди з’являться хороші, добротні воротарі.

- Ви слідкуєте за поєдинками «Динамо» на зборах?
- Кубок Першого каналу дивився. Зараз часу обмаль, оскільки робота потребує постійної уваги.

- Що б ви побажали нашим футболістам у весняній частині сезону?

- Перш за все, здоров’я, успіху і, звичайно, фарту, без якого в футболі ніяк.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер