Віктор ЮЩЕНКО: «Фільм не лише про футбол чи Лобановського, а про національні питання»

Віктор ЮЩЕНКО: «Фільм не лише про футбол чи Лобановського, а про національні питання»

- Виконано велику роботу. Цікаво те, що в ній мова не лише про Лобановського, навіть не лише про футбол. Цей фільм – дослідження, яке підняло нас вище до тих питань, які можуть належати до категорії національних. Як велика людина, Валерій Васильович служив тому, що ми, на жаль, не завжди належним чином цінуємо, - нашій батьківщині, державі, країні. Мені здається, цей фільм – ілюстрація того, як бути відданим найвищій меті, як думати спочатку про країну, а потім про себе. Це хороше гасло для кожного, незалежно від того, якою стежкою ти йдеш – чи ти фінансист, чи спортсмен, співак чи політик. Таке кредо має бути головним.

Фільм цікавий тим, що він небанальний, не плоский, не просто про спорт, а набагато вищий.

- Можливо, сучасній Україні зараз не вистачає діячів із таким системним підходом, який був притаманний Лобановському?

- Точно! Мені здається, це одне із переконань, які можна винести з фільму – що системна, продумана робота набагато ефективніша та результативніша, ніж будь-яка стихійна чи спонтанна. Ви дуже вірно зауважили.

- Чи можна казати про те, що Лобановський своїм прикладом, як бути патріотом, у певній мірі надихнув та мотивував уболівальників, які брали участь у «революції гідності»?

- Я би почав із того, що коли я був маленьким, пригадую, як на нашій вулиці ми грали у футбол на спориші, із жердинами, зробленими з лози. У нас уся команда хлопців брали собі прізвища гравців київського «Динамо». Сьогодні у фільмі я побачив кілька моментів, які викликали дуже сильні почуття. Таке враження, що знову побував у дитинстві. Тому, я вважаю, що приклад Лобановського – це, перш за все, велике виховання характеру для мільйонів людей. Ми пишалися своєю командою. Звісно, для нас, дітей, цього підтексту, можливо, й не було, а для старшого покоління – звичайно. Адже в той час було не так багато засобів, щоб бути національно ідентифікованими. Можна пригадати будь-який матч київського «Динамо» та московського «Спартака» - це був політичний бій. Тому, звісно, футбол формує наше життя далеко за межами виключно спорту.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер