Вінченцо Пінколіні: «У «Динамо» залишилися учні»

Вінченцо Пінколіні: «У «Динамо» залишилися учні»

Два роки тому Вінченцо Пінколіні став першим тренером в історії «Динамо», який спеціалізувався на фізичний підготовці гравців. Один із найкращих фахівців у даній галузі, Вінченцо був запрошений до Києва не тільки для роботи з першою командою «Динамо», але й щоб передати свій багатий досвід і знання учням. Зараз Пінколіні повертається до рідної Італії. Підсумками дворічної роботи «Пінко», як його дружньо називали в команді, поділився в бесіді з кореспондентом клубного Інформвідділу.

- Можу оцінити дворічний етап роботи в «Динамо» як дуже плідний. З усіх відомих досягнень – команда повернула собі звання чемпіона України і вийшла до півфіналу Кубка УЄФА. Вважаю це великим прогресом. Чому я йду? До команди прийшов новий тренер – Валерій Газзаєв – з групою помічників. У нього своя методика підготовки команди до сезону, погляди на футбол, свої вимоги до гравців, перевірені в інших командах і такі, що дали високі результати. Логічно, що все це буде апробовано в «Динамо». До професійних додалися й особисті моменти. Два роки сім’я знаходилася далеко від мене, в Італії. Донька вчиться в школі, тому перевезти їх до Києва не можу. З почуттям виконаного обов’язку йду з «Динамо». Вдалося збудувати в клубі систему фізпідготовки гравців, передати свої знання молодим фахівцям, які вже починають працювати самостійно.

- Пішовши з першої команди, не було бажання зосередитися саме на цьому напрямі роботи, збудувати в «Динамо» свою школу?

- У цьому напрямі за два роки була проведена велика робота. Троє молодих хлопців, які працювали разом зі мною, досягли певного рівня і тепер можуть самостійно працювати з гравцями, паралельно набираючись нових знань. У мене була розмова з президентом «Динамо» Ігорем Суркісом, в якому я повідомив про своє бажання піти з «Динамо» по закінченню минулого сезону. Президент вирішив, що буде краще, якщо я ще на певний час залишуся в команді, допоможу новим тренерам. Зрозуміло, я погодився, поїхавши на передсезонний збір до Австрії. Виникла ситуація, яка часто трапляється у футболі. За попередніх тренерів, а особливо за Юрія Сьоміна, за функціональні кондиції гравців відповідав я. Тепер цим будуть займатися інші люди.

- Вже вирішили, де продовжите професійну кар’єру?

- Є кілька пропозицій від італійських клубів, на одному з них напевно й зупинюся. До того ж у мене в Італії своя школа з фізпідготовки, якій потрібно приділяти немало сил та уваги. Перед приїздом до Києва пройшов випуск групи абітурієнтів. Своєрідне продовження викладацької діяльності відбулося в «Динамо», що було однією зі складових моєї роботи. Впродовж двох років щодня займався з молодими фахівцями з Університету фізкультури Дмитром Головком, Володимиром Ярмошуком та Віталієм Кулібою. Як в учбовому класі, даючи теоретичну основу, так і на практиці, в тренуваннях. Минулого року двоє з них у складі делегації першої команди «Динамо» їздили на підготовчий збір до Ізраїлю.

- Де тепер вони будуть застосовувати придбані знання?

- Дмитро допомагає Юрію Калитвинцеву тренувати юніорську збірну України (U-19), яка зараз готується до чемпіонату Європи. Володимир і Віталій працюють з «Динамо-2». Є програма підготовки команди до сезону, яку вони втілюють на практиці. Також допомагають футболістам відновлюватися після травм та операцій. Я радий, що вдалося виховати трьох таких фахівців, які продовжать мою роботу в «Динамо». За цей час намагався передати їм усі свої знання.

- Ваші враження від двох років роботи в «Динамо», які спогади залишаться про цей період?

- Ще хочу додати, що на базі в Конча-Заспі були встановлені нові тренажери. На них ми створили індивідуальну програму для кожного футболіста з урахуванням його потреб. Причому кожен із них знав, для чого необхідне та чи інша вправа, яка від неї буде користь. Двічі на рік ми фотографували футболістів у плавках, порівнюючи і вивчаючи динаміку зміни м’язової маси. Раніше в «Динамо» не було культури включати до тренерського штабу фахівця з фізпідготовки. Наша робота – це вже крок уперед. Хочу подякувати президенту клубу Ігорю Суркісу, який дав мені стимул і всі можливості для вільної роботи. Були створені чудові умови, які дозволили розкрити потенціал наших гравців, було показано для них дорогу вперед. У «Динамо» зібрано доброзичливий колектив, в якому кожен відчуває себе причетним як до успіхів, так і до невдач команди. З радістю усвідомив, що за цей час став частиною цієї дружної сім’ї.

Дмитро Шаповал, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер