Володимир Мунтян: «Бачу команду на першому місці»

Під час матчів національних збірних у молодіжній першості виникла пауза. Про те, чим резервний склад «Динамо» займається під час невеликої перерви, ми поцікавилися у старшого тренера Володимира МУНТЯНА.

- Після матчу з «Арсеналом» група хлопців, які мали більше ігрової практики, отримали чотири дні відпочинку, інші ж відпочивали лише один день. 5-го жовтня вони вже тренувалися, а 6-го провели контрольну гру з юнацькою збірною України 1991 року народження, яка закінчилася внічию 1:1. До них також приєдналися Дієго Суарес та Теміле. 8-го жовтня ми знову зібралися разом і почали підготовку до матчу з «Оболонню». У середу провели двосторонню гру, в четвер хлопці відпочивали, а з неділі починаємо традиційний тижневий цикл. Контрольних матчів більше не буде, тільки тренувальний процес за участю футболістів, які безпосередньо готуються до календарної гри.

- Подібні перерви не розхолоджують хлопців?

- Про те, пішла вона нам на користь чи ні, можна буде сказати тільки після матчу. Попередня тритижнева перерва була достатньо насиченою: ми провели три або чотири контрольні гри. А цього разу я вирішив дати хлопцям трохи відпочити. Так само зробила й перша команда. Хоч у нас навантаження і сама підготовка дещо відрізняються, все ж таки, ми прагнемо дотримуватися схожого плану.

- Зараз молодь «Динамо» йде на четверному місці в турнірній таблиці. До кінця першого кола плануєте поліпшити позиції?

- Безумовно. Я сплю і бачу команду на першому місці. Зараз ми займаємо не свою позицію.

- Перше місце «Карпат», які поки йдуть без втрат, стало сюрпризом?

- Звичайно. Просто в них дуже хороший підбір гравців і стабільний склад. Я добре знаю їхніх хлопців 1988 року народження – Бідловського, Голодюка, Новака та інших. Свого часу я їх навіть запрошував до молодіжної збірної й можу сказати, що у цих хлопців є характер. Ну, нічого, будемо їх наздоганяти.

- На початку сезону до вас приєдналися хлопці з клубної академії: Сухоцький, Боровець, Прокипчук, Стретович. Як вони виглядають на тлі досвідченіших хлопців?

- Непогано. Стараються, прогресують. Хотілося б, звичайно, щоб вони це робили швидше і набули досвіду за ніч (посміхається). Але такого не буває. Нам потрібно набратися терпіння, щоб ці хлопці набули стійкого футбольного характеру, що дуже важливе. Адже якщо футболісти будуть вразливими, це для них мінус.

- Дехто з вихованців академії у вас поки не грає: Адаменко, Лещенко, Рябушко. Вони чекають на свій шанс?

- Цим хлопцям навчання дається трохи важче. Потрібно більше терпіння й часу, щоб вони увійшли до нашої обойми.

- Цього літа з «Динамо-2» до молодіжної команди було переведено Логінова. На відміну від другої команди, у вас він отримав стабільне місце у складі...

- Коли він у нас тільки з'явився, здавалося, що це перспективний футболіст. Але зараз йому теж важкувато, не все у нього виходить – то зліт, то падіння. Але цього можна очікувати практично від кожного. Хлопці ще зростають, і, очевидно, це в них вікове. Чекати від них стабільності поки не доводиться.

- Як проявляють себе хлопці, які з'явилися в команді трохи раніше, – Іванющенко, Дудченко, Пархоменко? Вони також не часто з'являються у складі...

- На жаль, Дудченко потрапляє під віковий ліміт. А решту хлопців намагаємося помалу залучати до ігор. Але всіх відразу поставити неможливо. Дуже важливо, щоб вони були в обоймі 18-20 футболістів, які в полі нашого зору. Коли нам надсилають футболістів із першої команди, виходить, що ті, кого ви назвали, не потрапляють до заявки, хоча тренуються і стараються. Розумію, їм прикро, але що поробиш.

- Майже завжди в основі з'являються Макаренко, Пінчук, Менжега, Сокуренко. Це головні претенденти на перехід до першої команди?

- Щоб розраховувати на першу команду, вони вже зараз мають бути у полі зору головного тренера, а їм до цього далеко. Але якщо вони не реалізують себе в першій команді «Динамо», упевнений, вони будуть затребувані в українському футболі.

- В останніх турах вам допомагали Кравченко та Алієв. Як молоді хлопці почували себе з такими майстрами?

- Це нормальне явище. Я завжди їм кажу: «Коли такі футболісти знаходяться серед вас, це ідеальний варіант, щоб ви швидше вчилися, як потрібно грати, робити передачі, бити по воротах». Так само було, коли Чернат та Саблич з нами грали. Молодь дуже старається на тренуваннях, намагається все робити точно так, як й їхні старші партнери.

- Два місяці тому у вас з'явився новий помічник – Сергій Ребров. Як вам працювати разом із ним, як його сприймають хлопці?

- Як тренер, він проявляє себе чудово. Для хлопців Сергій – жива легенда, яку ще кілька років тому вони бачили граючим на полі. Ми працюємо разом: Сергій може не тільки розповісти, але й показати власним прикладом, а це дуже добре. У мене ж є багатий життєвий, і професійний досвід. Одним словом, наша співпраця мені в радість, гадаю, і Сергію теж. Упевнений, він виросте у чудового фахівця, буде працювати на благо «Динамо» й усього українського футболу.

Світлана Полякова, Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер