Владимир Онищенко: “В душе я молодой»

Владимир Онищенко: “В душе я молодой»

Форвард — від Бога, здобутки — від наполегливості. Таким був Володимир Онищенко на футбольному полі. Вмів забивати, вмів доводити своєю грою право на статус гравця “основи”. Тому й став потрібним у “Динамо”. В якому здобув не один чемпіонський титул. І перший трофей для радянського клубного футболу — Кубок кубків. Не забуваймо, що Онищенко вписав яскраву сторінку і в літопис ворошиловградської “Зорі”, в складі якої також став чемпіоном Радянського Союзу. Залишивши футбольне поле, Володимир Іванович відбувся і як непересічний тренер. І нині ділиться своїм щедрим досвідом із динамівською молоддю, яка, за словами Володимира Івановича, не дозволяє йому відчути вікового “тягара” — днями Володимирові Онищенку виповнилося 55 років! З чим і віншує тренера “Український футбол”.

— І слава Богу, що зі своїми хлопцями я забуваю, скільки мені років, — говорить ювіляр. — Я просто не встигаю звертати увагу на свій вік, адже постійно перебуваю серед людей, подій, перемог і розчарувань. Так, роки — то роки, але ж тренерові в паспорт не заглядають...

— Володимире Івановичу, для вас ця дата — передовсім рубіж чи радше можливість для підбиття підсумків?
— Для мене цей день — час спогадів. Причому приємних. Спогадів про те, як грали колись зі своїми колегами по цеху. Звичайно, я усвідомлюю, що минуло відтоді стільки років, що це вже стало історією. Проте без цієї історії не буде майбутнього. Та й, відверто кажучи, в душі ми всі — молоді.

— Святкуєте з родиною чи в ширшому колі?
— Так сталося, що мій день народження припав на доволі напружену пору — матчі чемпіонату, підготовка до Ліги чемпіонів та й у житті країни також важливий період. Тому я розумію, що для свята це не надто успішний день. Але ж навряд чи в цьому є моя провина. Тому в колі сім’ї — обов’язково. З колегами — також. Посиділи, згадали. Словом, усе пройшло так, як того вимагає дата.

— 55 років — це для футболіста забагато. Але для тренера, здається, усе лише має починатися?
— Розумієте, все це відносно. Майже все залежить від здоров’я, адже загальновідомо, що тренерська праця — ніби перебування на електричному стільці, постійні інфаркти чи інсульти. Приміром, я певен, що великий Лобановський створив би ще не одну конкурентоспроможну команду, однак його вже немає серед нас. Я, звичайно, не порівнюю себе з Валерієм Васильовичем, але скажу так: здоров’я дозволятиме — буду працювати.

— Не усвідомлюєте невдячності тренерської роботи, адже нині ви працюєте з другою командою “Динамо”, а до першої ваші вихованці потрапляють нечасто?..
— Будемо відверті: той “матеріал”, з яким нині працюємо, не зовсім тієї якості, яку б хотілося мати. Хлопці ще не завжди спроможні витримати конкурентну боротьбу з тими ж легіонерами. На жаль чи на щастя, час, коли “молодим завжди у нас дорога”, минув. Нині за місце під сонцем треба боротися. Своє право треба доводити працею. Такі вимоги професіонального спорту. Проте я певен, що через кілька років наші хлопці зможуть голосно заявити про себе. Передумови для цього є. А все інше залежить лише від них.

— У вас не виникає бажання очолити якийсь вищоліговий колектив?
— Умовно кажучи, очолити якусь команду можна. Однак не в цьому справа. Головне — отримувати насолоду від роботи й бачити результати своєї праці. А де гарантія, що в якійсь умовній команді я все це отримаю? Нині я працюю з молодими футболістами й мені це подобається. Я отримую від цієї роботи моральне задоволення, як свого часу від роботи з молодіжною збірною.

— Незабаром у вас буде ще один ювілей — тридцятиріччя першої перемоги “Динамо” в Кубку кубків. Вочевидь, також неабияка для вас дата?
— Безумовно. Хтось має бути першовідкривачем. Так сталося, що ця місія випала тому поколінню київського “Динамо”, яке в 1975 році по-справжньому відкрило для радянського клубного футболу Європу. Мені здається, та перемога стала першим кроком на шляху становлення вітчизняного футболу, його фундаментною першоосновою.

Олександр Панфілов, газета "Український футбол".
(Публикуется языком оригинала)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер