Владислав Ващук: «В Украине большой спрос на тренеров-пожарников»

Владислав Ващук: «В Украине большой спрос на тренеров-пожарников»

Через шість днів на полі львівського стадіону "Україна" відбудеться перший півфінальний матч розіграшу Кубка України, в якому "Карпати" прийматимуть флагмана вітчизняного футболу, лідера національного чемпіонату - київське "Динамо". Одним із тих, хто напевне вийде на поле в цьому поєдинку у складі столичного клубу, буде центральний захисник динамівців Владислав Ващук. Вихованець футбольної школи київського СКА вперше одягнув біло-синю футболку "Динамо" ще далекого 1992 року. Сьогодні Ващук - один з найдосвідченіших і чи не найнадійніших захисників не лише "Динамо", а й усього українського футболу. Недаремно головний тренер національної збірної України Олег Блохін каже, що вірить у Ващука і сподівається на його успішний виступ у складі головної команди країни влітку цього року на чемпіонаті світу в Німеччині. Мріє вдало зіграти на футбольних полях Ляйпціга, Гамбурга та Берліна і сам Ващук, для якого світовий форум повинен стати вершиною його футбольної кар'єри. Про свій шлях у футболі, а також про плани на майбутнє Владислав Ващук розповів у розмові з кореспондентом "Поступу".

- Владиславе, минулої суботи "Динамо" вдома не зуміло обіграти полтавську "Ворсклу" і тим самим дозволило донецькому "Шахтарю" наблизитися до себе на відстань однієї перемоги. Чим Ви можете пояснити те, що "Динамо" після 11-матчевої переможної серії в національному чемпіонаті втратило два важливі пункти в матчі з далеко не найсильнішою командою української вищої ліги?

- Бувають такі матчі, коли м'яч не йде у ворота. Адже це футбол, а в ньому трапляється різне. І далеко не завжди перемагає той, хто краще грає. Тому жодної трагедії з нічиєї в матчі з "Ворсклою" робити не потрібно. Хлопці старалися, дуже хотіли перемогти, створили кілька небезпечних моментів, але цього разу не вийшло. До того ж не можна забувати і про погоду. Всі ми добре знаємо, що на важкому полі перевага в майстерності нівелюється і захищатися на такому газоні значно легше, ніж атакувати. А "Ворскла" і не думала йти вперед. Проте ще раз наголошую: нічого страшного не трапилося. У тому, що "Шахтар" скоротив відставання від "Динамо", є і позитив. Звичайно, не для нас, а для вболівальників - боротьба за чемпіонський титул буде ще гострішою, а саме це й потрібно шанувальникам футболу. Чи не так?

- А що Ви можете сказати про кубкове півфінальне протистояння з львівськими "Карпатами"?

- Напевно, для "Карпат", як і для всіх клубів України, матчі з "Динамо" будуть особливими. Тим паче, що це поєдинки півфіналу Кубка України. Не можна забувати і про те, що нині "Карпати" грають у першій лізі, а після того, як вони вибили на попередніх стадіях три команди вищої ліги, серед яких був і "Шахтар", апетит у них зріс максимально. Звичайно, ми якнайсерйозніше налаштуємося на поєдинки з львів'янами, але якоїсь особливої підготовки, мабуть, не буде. Для "Динамо" матчі з "Карпатами" - чергові зустрічі на внутрішній арені. Сподіваюся, що вони будуть цікавими і достатньо видовищними. Хоча тут велике значення матиме те, за яких погодних умов вони проходитимуть. Але за будь яких обставин вірю, що в фінал вийде "Динамо".

- Уперше біло-синю футболку "Динамо" Ви одягли ще 1992 року. А як і де Ви почали грати у футбол?

- Мій батько завжди хотів, щоб я став футболістом. Уперше записатися до ДЮСШ київського СКА я спробував, коли мені виповнилося шість років. Щоправда, набирали з семи, тому на відбірному занятті мені довелося конкурувати з хлопцями, які були на рік старші від мене. На жаль, серед тих, кому видали красиві футболки червоного кольору, мене не було. Проте за рік відбір я пройшов упевнено.

- Окрім футболу, ще якимись іншими видами спорту Ви в дитинстві захоплювалися?

- Звичайно, особливо мені подобалися зимові види спорту. Щойно випадав сніг, ми з хлопцями каталися на санках і ковзанах, а найулюбленішим нашим заняттям був хокей. Любов до цієї гри в мене залишилася й донині. І ми інколи з друзями збираємося, щоб поганяти шайбу. Але на першому місці у мене завжди був футбол.

- За футбольним амплуа Вас усі знають як захисника. А в дитинстві Ви також грали лише на цій позиції?

- Ні, як і всі хлопці, найбільше я любив забивати голи. Саме як нападника пробували мене на перших тренуваннях. Проте в мене завжди було багато сил і бажання грати, а тому, коли зривалася атака нашої команди, я частенько вертався назад, щоб допомогти захисникам. І тоді тренер, помітивши, що в оборону я біжу з не меншим бажанням, аніж в атаку, вирішив перевести мене в захисники.

- У складі головної команди київського "Динамо" Ви дебютували у 18 років. Які спогади залишилися у Вас від того матчу?

- "Динамо" грало з чернівецькою "Буковиною". Михайло Фоменко випустив мене на позиції переднього захисника. Звичайно, дуже хвилювався, ніяк не міг заспокоїтися. І лише коли заробив кутовий і почув схвальні вигуки з трибун, мене потроху почало "відпускати". Після того матчу Фоменко щораз частіше довіряв мені місце в основному складі.

- Які спогади залишилися у Вас від роботи під керівництвом Михайла Фоменка?

- Я твердо переконаний, що це один з кваліфікованих тренерів у нашому футболі, яких не так уже й багато. Тому дивує, що йому не завжди знаходили місце для роботи. А можливо, це й закономірно. Адже в Україні, як правило, великий попит на "тренерів-пожежників", які можуть досягти необхідного результату вже сьогодні. А Фоменко - це тренер, який вміє заглянути в завтрашній день, він працює на перспективу. Не сумніваюся, що керівники "Таврії" не пожалкують, що довірили посаду головного тренера саме Фоменкові. Але їм потрібно набратися трохи терпіння і створити належні умови для роботи.

- Вам пощастило не один сезон працювати під орудою леґендарного Валерія Лобановського. Що Ви можете сказати про його методи роботи з футболістами?

- Уся команда з хвилюванням очікувала першої зустрічі з метром. Але коли Лобановський зайшов у прес-центр стадіону "Динамо", де зібрали колектив, і почав спокійно говорити, всі одразу заспокоїлися. Він нікого "не грузив", а просто розповів про свої погляди на футбол, про розроблені ним програми тренувального процесу. А за кілька днів розпочалися тренування. Величезний обсяг роботи ми виконували буквально на одному диханні. До того ніхто з нас ніколи так "не пахав". І уявіть собі, ні в кого з нас навіть думки не було десь недопрацювати. Настільки великим був авторитет Валерія Лобановського.

- А в московському "Спартаку" в Олега Романцева було легше?

- Романцев також давав навантаження чималі. Особливо я запам'ятав вправу, яку ми називали "Баварія" - 17 хвилин човникового бігу поперек поля з постійним збільшенням дистанції. Але після Лобановського мені їх витримати було не надто важко. Хоча для інших це були пекельні муки.

- Скажіть, а чим можна пояснити той факт, що тодішній президент "Спартака" Андрій Чєрвічєнко, який особисто запросив Вас до "Спартака", трохи більше як за рік часу сам же Вас і відрахував з "народної" команди Росії?

- Це справжній подвійний стандарт. Причин таких дій Чєрвічєнка я не знаю, мені їх ніхто ніколи не пояснював. Урешті-решт нехай це залишиться на його совісті. Тому я можу лише здогадуватися, що було насправді. Але ще більш незрозумілим для мене є рішення Чєрвічєнка про звільнення Романцева... Це було цілковите безглуздя, наслідки якого є відчутними ще й донині.

- До речі, а як складалися Ваші стосунки з Олегом Романцевим? Чи часто Ви з ним спілкувалися?

- З Романцевим ми спілкувалися не рідше, ніж з Лобановським. Щобільше, коли Романцев очолив московське "Динамо", я міг знову опинитися під його орудою. Ми з ним постійно підтримували телефонний зв'язок, але через певні нюанси мій перехід у табір московських динамівців не відбувся.

- А як Вам загалом жилося в Москві?

- Я дуже швидко зрозумів, що Москва - це не місто, а ціла країна. Ритм життя у столиці Росії просто колосальний. На мою думку, аби жити в Москві, потрібно там народитися або принаймні вирости. А дорослій людині призвичаїтися до такого ритму дуже важко. Особливо, коли в тебе там мало знайомих. Мені було трохи легше, бо виручали друзі-футболісти. Насамперед це Єгор Тітов та Дмитро Парфьонов.

- Що Ви відчули, коли після тривалої перерви повернулися до лав національної збірної України?

- Приїхавши на рідну базу у Кончу-Заспу, одразу відчув, як до мене повертається впевненість у власних силах. Було враження, що я нікуди звідси і не їздив. Одно слово, було відчуття, що я повернувся додому. Врешті-решт, так воно і є.

- Свого часу пара центральних захисників Владислав Ващук - Олександр Головко була чи не найкращою в Європі. Невже Ви не мали запрошень від грандів з-за кордону?

- Кілька доволі солідних пропозицій у мене справді було. Зокрема, коли я пішов з "Динамо", то на зв'язок виходили дортмундська "Боруссія" та "Монако". Але зробити конкретну пропозицію гравцеві з важкою травмою наважився лише московський "Спартак". Напевне, на Заході, де більш прискіпливо, ніж на Сході, рахують кожну копійку, побоялися ризикувати.

- Багато років поряд з Вами на полі діяв Андрій Шевченко. Чи могли Ви тоді, на початку футбольної кар'єри, передбачити, яке фантастичне майбутнє чекає цього хлопця?

- Звичайно, ні. Напевно, таке передбачити не міг ніхто, та й не можливо таке спрогнозувати в принципі. У кожного з нас своя доля - як у житті загалом, так і в футболі зокрема. Андрій обрав правильний шлях, ось Фортуна йому й посміхнулася. А я просто тішуся його здобутками.

- Майже всі футболісти є автоманами. А яке значення автомобілю надаєте Ви?

- З одного боку, автомобіль - це лише засіб пересування, але з іншого - за його виглядом оцінюють і власника. Моїм першим автомобілем була "дев'ятка" кольору форелі, але її вкрали. Потім я їздив "Маздою-323", яку поміняв на Mercedes 320Е. У Москві пересів на Audi А6, а зараз їжджу шостою моделлю BMW.

- Ким би Ви стали, якби свого часу не зайнялися футболом?

- Мій товариш Юрій Дмитрулін говорить, що якби не футбол, то з нього вийшов би професіональний таксист. Ми ж із моєю дружиною Маргаритою налагоджуємо ресторанний бізнес. Я вважаю, що це нормально. Наш заклад називається "Тампопо". В ньому можна скуштувати східну і європейську кухню.

- У кожного футболіста є мрія. А яка вона у Владислава Ващука?

- Передусім хочу сказати, що мрія, а точніше, мета повинна бути в кожної людини. Стосовно моєї найближчої мети, то вона звучить так: я дуже хочу поїхати на чемпіонат світу з футболу цього року не як турист. Сподіваюся, що своєю грою завоюю право вийти на футбольні поля Ляйпціга, Гамбурга і Берліна в синьо-жовтій футболці збірної України. І ще вірю, що наша команда зуміє вийти з групи і зробить усе можливе, щоб якомога довше не повертатися додому.

- Владиславе, мабуть, говорити про це ще передчасно, але все ж. Вам зараз 31 рік. Що плануєте робити по завершенні футбольної кар'єри?

- Як і більшість футболістів, яким стукнуло 30, підсвідомо починаю задумуватися над своїм майбутнім. Не буду оригінальним, коли скажу, що по завершенні кар'єри гравця маю намір стати тренером. Шкода лише, що футболістам, згідно з чинним положенням, не можна навчатися на тренерських курсах.


ДОВІДКА

Владислав Ващук

Народився 2 січня 1975 року в Києві. У футбол грає з 1982 року. Вихованець ДЮСШ СКА Київ. Амплуа - центральний захисник. Перший тренер - Анатолій Сергієнко. Виступав за команди "Динамо-3" Київ (1992), "Динамо-2" Київ (1993, 1995 - 1998, 2000 - 2001), ЦСК ЗСУ Київ (1993), "Динамо" Київ (1993 - 2002, з серпня 2005-го і донині), "Спартак" Москва (2003), "Чорноморець" Одеса (2004 - серпень 2005).

У вищій лізі чемпіонату України провів 239 матчів, забив 10 голів, у російській прем'єр-лізі - 25 матчів, 1 гол. Чемпіон України 1994 - 2001 років, срібний призер 2002 року. Володар Кубка України 1998 - 2000 років. Володар Кубка Росії 2003 року.

У єврокубках провів 59 матчів, забив 3 голи. Півфіналіст Ліги чемпіонів сезону 1998/1999 року. За національну збірну України зіграв 54 матчі, забив один гол. Учасник відбірних турнірів чемпіонатів світу 1998 (8 матчів), 2002 (12) і 2006 (1) та чемпіонату Європи 2000 (12, 1 гол). У складі молодіжної збірної України зіграв 21 матч. Учасник відбірного турніру молодіжної першості Європи 1996 (10).

Розмовляв Іван Дупнак, газета “Поступ”.
(Печатается на языке оригинала)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер