Взаємодовіра фанатів і «Беркута»

Взаємодовіра фанатів і «Беркута»

“Міліція і народ – партнери”. Плакат із таким надписом висить при вході в полк міліції особливого призначення «Беркут». Його працівники, за їх же словами, завжди намагаються слідувати цьому твердженню. Щоправда, події останніх років змусили засумніватись у його істинності. Зокрема, це стосується стосунків міліції та футбольних уболівальників, які інколи складались, м’яко кажучи, напружено. У зв’язку з цим Фан-клуб київського «Динамо» організував акцію, метою якою є налагодження партнерських і дружніх відносин із представниками «Беркута». А також ближче знайомство зі специфікою роботи силової структури.

Наприкінці травня в рамках ініціативи фанати «Динамо» запросили «беркутівців» у гості, на футбольний поєдинок. Навіть попри розгромну поразку фанів «Динамо», учасники зустрічі отримали масу позитивних емоцій, причому не лише на полі, але й за його межами. Після дружніх рукопотискань і обміну пам’ятними подарунками, для працівників правоохоронних органів була організована екскурсія клубною базою «Динамо».

Сьогодні, в суботу, відбувся матч-відповідь. Динамівські фани врахували допущені в першу поєдинку помилки і взяли реванш. Матч видався настільки напруженим і безкомпромісними, що для визначення переможця основного часу виявилось не достатньо. Фанатам вдалось вирвати перемогу лише на останній хвилині додатково часу, після того як футболіст «Беркута» зіграв рукою у карному майданчику, за що арбітр призначив пенальті. Попри рахунок, відмінний настрій був у всіх учасників дружнього матчу.

На цьому приємні події не завершились. Після поєдинку «беркутівці» запросили фанатів на екскурсію у свій полк, де вболівальники змогли на власні очі спостерігати за буднями правоохоронців, ознайомитись із їх історією і традиціями. На прохідній кожен бажаючий міг сфотографуватись із бойовими машинами піхоти (БМП) і навіть проїхати кілька метрів територією полку. Особливий інтерес в уболівальників викликав стенд із кубками, завойованими міліціонерами на змаганнях з легкої атлетики, триборства, бойової стрільби та інших видів спорту. Вони тут же розпочали порівнювати трофеї з динамівськими. А в спортивному залі господарі продемонстрували високий рівень фізичної підготовки – вміло поводились з грушею, лазили по канату, виконували вправи на кільцях. Уболівальники тим часом випробовували сили на тренажерах.

Потім розпочалась, напевно, найцікавіша частина екскурсії, коли її учасники спустились до тиру. У ньому усім бажаючим дозволили постріляти по мішенях із пістолета Макарова. Зайве говорити, що масу задоволення отримали всі, особливо дівчата.

Екскурсія завершився дружнім чаюванням. Є всі підстави вважати, що такі ж теплі стосунки перенесуться на трибуни стадіону «Динамо», на яких через півтора місяця відбудеться нова зустріч. Обидві сторони запевнили, що тепер між ними не буде конфліктів і непорозуміння.

Олег ГРАНОВСКИЙ, командир четвертої оперативної роти:

- Враження від матчів залишились найкращі. Ми ще раз переконались, що спорт об’єднує всіх. Такі ігри проводяться з метою зближення міліції і вболівальників, щоб дізнатись більше один про одного, зрозуміти спільні проблеми. Відомо, що напружені стосунки фанатів із міліцією існують не лише у київських уболівальників, але й у прихильників футболу в інших регіонах. Виходить, що ми намагаємось виконувати свою роботу, а хлопці розцінюють її по-своєму. Без сумніву, з таким непорозумінням потрібно боротись і подібні зустрічі в неформальній обстановці – одне з найкращих засобів для цього. Кожен повинен усвідомити, що всі проблеми і питання, які стосуються правопорядку, можна вирішити мирним, не конфліктним шляхом. Думаю, якщо ми будемо знати ближче один одного, то і відносини будуватимуться зовсім по-іншому. Попереду Євро-2012 і нашій країні потрібно показати себе з кращої сторони. Довести, що в нас існують нормальні стосунки між фанатами і міліцією, немає жодних конфліктів.

Вадим КОСТЮЧЕНКО, віце-президент «Динамо»:

- У рамках програми «Взаємна довіра», яку за підтримки Міністерства внутрішніх справ ініціювали Фан-клуб «Динамо» і спецпідрозділ столичного «Беркута», ми провели низку заходів. Назва нашої акції говорить сама за себе. Коли в рамках футбольного матчу зустрічаються між собою найактивніші представники Фан-руху «Динамо» і хлопці з спецпідрозділу «Беркут», які безпосередньо беруть участь в забезпеченні безпеки під час матчів, це дуже важливий крок у налагодженні стосунків і взаєморозуміння. Ми всі живемо в одному місті і вболіваємо за один клуб. Постійно зустрічаємось на стадіоні, нехай хтось перебуває на трибунах, а хтось за їх межами, але суті це не змінює. Наша спільна мета – щоб матчі за участю «Динамо» приносили задоволення і радість як фанатам, так і людям в погонах. Зараз ми здобуваємо позитивний досвід, яким зможемо поділитись із футбольними клубами з інших міст. Адже взаєморозуміння – кращий спосіб забезпечити гарну футбольну атмосферу і безпеку на стадіоні. Багато елементів цієї програми можуть бути використані і при проведенні Євро-2012. На цьому наша робота не завершується. Наступним етапом програми стане зустріч фанатів і «беркутівців» у Фан-клубі «Динамо», яка включатиме відвідування музею. Фанати розкажуть про свої будні, про підготовку до матчів, нові ідеї і власний досвід забезпечення безпеки на найактивніших трибунах.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер