Йожеф Сабо: «До»Спортинга» потрібно поставитись із повагою»

Йожеф Сабо: «До»Спортинга» потрібно поставитись із повагою»

Для аутсайдера групи F Ліги чемпіонів «Динамо» і «Спортинга» зустріч у вівторок буде вирішальною. Обидві команди, незважаючи на невдалий старт, зберігають амбіціозні плани. Про них, а також пор підготовку команди до матчу розповів головний тренер «Динамо» Йожеф Сабо.

- Йожефе Йожефовичу, як готувалась команда до матчу зі «Cпортингом» після поєдинку чемпіонату України проти «Нафтовика»?
- Напевне, нічого нового я не скажу. Команда готувалась у звичному режимі на приміській базі. Після гри в Сімферополі проти «Таврії» деякі хлопці просили мене дати їм відпочити, оскільки відчували певну втому. Нами було розроблено програму для гравців, які готуються спеціально на матч зі «Спортингом». Іншим же гравцям, які з річних причин не грають в сонові, було дано шанс проявити себе в грі з охтирчанами. Що з цього вийшло – ви самі бачили. Я не очікував такого від футболістів, які вийшли в суботу на поле. Явна переоцінка своїх сил. Прописна істина – якщо не налаштовуєшся на поєдинок заздалегідь, під час гри налаштувати себе вже неможливо. Саме в такій ситуації ми опинились у матчі з «Нафтовиком». Але тепер потрібно достойно грати у матчі зі «Спортингом». Як тренер сподіваюсь, що завтра футболісти нарешті переможуть.

- Чи є шанс побачити завтра на футбольному полі Діакате і Бангура?
- І Бангура, і Діакате поки що лікуються, і мова про найближче повернення гравців на футбольне поле поки що не ведеться.


- Хто ще може не зіграти завтра зі «Спортингом»?
- От так вам все і розкажи…Є 18 чоловік, які готуються до завтрашнього поєдинку. У принципі, окрім двох вище перерахованих футболістів, усі здорові. Що буде завтра – побачимо. Сьогодні ще тренування, а під час тренувального процесу може все статись. Не дай Бог, звичайно, але така футбольна реальність.

- Ви дивились останній матч «Спортинга» в чемпіонаті Португалії проти «Бенфіки»? Які відзначили сильні та слабкі сторони майбутнього суперника?
- Так, я дивився цей поєдинок. Причому, не один раз – спочатку на живо, а потім на базі в записі. Із зупинками, розборами епізодів. У такому ж плані я переглянув і матч «Спортинга» з «манчестер Юнайтед». За цим поєдинком можу сказати, що наш майбутній суперник – команда досить швидка, добре грає на контратаках. Головна риса футболістів «Спортинга» - усі дуже швидкі і технічні. Тому в нас будуть проблеми. Але в Лізі чемпіонів слабких опонентів не буває. Налаштуватись, детально вивчити суперника – і за рахунок цього виграти завтрашній матч.

- Як ви налаштовуєте футболістів до майбутнього поєдинку?
- На такі матчі футболістів не потрібно налаштовувати. Серйозний турнір, серйозний противник – футболісти повинні самі себе налаштовувати, аби завтра вийти на поле і показати все, на що здатні. Потрібно, щоб у хлопців було бажання віддаватись грі. Цього в матчі із «Нафтовиком» як раз і не вистачало.

- Після матчу з «Нафтовиком» ви говорили, що відбудеться серйозні розмова з гравцями. Чи є перші результати такої розмови?
- Звичайно, з деякими гравцями після матчу в нас була розмова. Але гра вже пройшла, а результат занесено до турнірної таблиці. Не потрібно жити вчорашнім днем – потрібно дивитись уперед. Свою помилку я зрозумів. Але і мотивувати своє рішення дати відпочити футболістам я теж можу…Якщо пригадуєте, в сезоні 2004/2005 у нас була виїзна гра в чемпіонаті проти «Кривбаса». Ми не змогли полетіти літаком, і довелось за день до матчу вирушати до Кривого Рогу поїздом (із цієї причини матч було перенесено на один день – прим. автора). Той матч ми виграли, але футболісти «підсіли». Через кілька днів ми грали в Леверкузені проти «Байєра». У першому таймі ще тримались, а от у другому підсіли. У результаті – поразка 0:3. Я тоді сказав президентові клубу, що краще ми програли б матч із «Кривбасом», належним чином налаштувавшись на матч Ліги чемпіонів. Я це прекрасно пам’ятаю, і дай Бог, що ми завтра виграли. Якщо так станеться – я виявлюсь правим. Якщо ні – тоді я визнаю свою вину. Коли програє команда – програє тренер. Виграє команда – виграє вся команда.

На жаль, не всі футболісти проводять аналіз своєї гри. Тренер сидить ночами, дивиться повтори ігор, вивчає помилки… Аналізує стан гравців і думає, чи слід його ставити у подальшому. Капелло давно вибрав систему, у якій стабільно грають 13-14 гравців, на яких він і розраховує. Неможливо одночасно випускати 20 гравців. І це потрібно розуміти. Звідси у гравців і виникають розмови, мовляв, тренер поганий, адже мене не ставить в склад. За моїх часів молоді гравці хапались за найменшу можливість заявити про себе. Хотіли довести, що ми краще за гравців основи. Довести на полі, а не розмовами. Після гри з «Нафтовиком» я нікому особисто претензій не пред’являв. Пред’явив їх усій команді. У неї не було згуртованості, у цьому я вбачаю нашу головну проблему.

- Не вважаєте, що зараз в «Динамо» перебір гравців?
- Так, перебір є. Але лише не першокласних футболістів. Будемо розбиратись. Є ветерани. Без них теж не можна, це сприяє росту молоді. Але потрібно розуміти, що ветерани повинні вивчити цю молодь, а не навпаки. Мені дано час і казано створювати команду з молодих, перспективних футболістів. Робота буде копіткою.

- Свого часу ви відкрили футболу багато талановитих гравців. Ви знаєте, як таких виховати з нинішнього молодого покоління?
- Якби не знав, за роботу б не брався. Тут потрібен час. У грі проти Охтирки ви бачили кількох молодих гравців. Але вони не «перегоріли», або ж взагалі не можуть грати на цьому рівні. Таке в футболі часто трапляється.

- Чи погоджуєтесь ви з думкою, що якщо не обігравати «Спортинг», то в Лізі чемпіонів «Динамо» нічого не світить?

- Я би так не ставив питання. «Спортинг» не так слабка команда. По грі було справедливо, якби «Спортинг» виграв у «Манчестера», а не навпаки. Це дуже хороша команда, до якої потрібно ставитись з повагою. Але ми не збираємось програвати. Дамо бій і постараємось виграти, щоб будувати подальші плани в Лізі чемпіонів. Але якщо програємо, таке футбольне життя. Все рівно потрібно вставати й іти далі.

- За рахунок переваги в якому компоненті «Динамо» може перемогти «Спортинг»?
- «Динамо» завжди славилось командною грою. Швидкісною, з пресингом, не даючи противнику грати в свою гру. Чому б гам не зіграти так і тепер? Для цього гравцям потрібно виконати настанову тренера. І зіграти в ту гру, яку команда здатна на даний момент показувати.

                                                 * * *
На запитання журналістів також відповів віце-капітан «Динамо», воротар Олександр Шовковський.

- Сучасне життя не дозволяє нам розхолоджуватись. Чудові і яскраві перемоги потрібно переживати так же швидко, як і прикрі поразки. Усі ми розуміємо, що засмучуватись із приводу поразки в попередньому турі чемпіонату України у нас немає часу. Ми повинні впевнено і цілеспрямовано готуватись до матчу з «Спортингом». Атмосфера в команді робоча, всі буквально живуть майбутньою грою проти «Спортинга».

- Після гри з «Нафтовиком» гравці «Динамо» зробили певні висловлювання. Ви, віце-капітан команди, як оцінюєте цю ситуацію і бачите її зсередини?
- Дійсно, за результат і гру команди відповідає головний тренер. Але кожен із гравців. Які виходять на поле, повинен відповідати за свою гру. Гадаю, що першочергове завдання гравця після матчу – швидко і грамотно проаналізувати матч. Інколи певні інтереси гравцями висовуються на перший план. Це недопустимо! У поразках винні не одинадцять гравців, а вся команда. Усі відповідають за кінцевий результат. Зараз ми повинні дивитись уперед, у майбутнє. А не горювати з приводу втрачених очок. Інакше у нас не залишиться сил і часу готуватись до наступної гри.

Не слід очікувати, що після гри з «Ромою», коли команду очолив Йожеф Сабо, відразу все зміниться. Іде планомірна, чітко спланована робота. Щоб змінити рисунок гри і стан команди. Допомагає тренер в цьому і новий генеральний директор клубу Резо Чохонолідзе. Усе йде правильним шляхом. Але результат, на жаль, відразу не приходить.

- Керуючись досвідом, що найважче для воротаря в іграх порти португальських команд?
- У мене не такий великий досвід зустріч із ними. Якщо не зраджує пам'ять, грав лише проти збірної Португалії. У «Спортинга» всі гравці кваліфіковані, уміють працювати з м’ячем, досить швидкі. Потрібно бути зібраним і не чекати якихось награних дій. Від суперника можна очікувати чого завгодно. Судячи з переглянутих ігор можу зауважити, що команда спрямована на боротьбу, володіє кількома тактичними схемами. Це гра від оборони, продемонстрована в матчі з «Бенфікою», і атакуючі дії проти «Манчестера».

Єдиний негативний момент, який можна виокремити, - португальці позволяють собі притримувати м’яч, демонструючи індивідуальну майстерність. Нашим завданням являється показати футбол, у який ми вміємо грати. А в який футбол ми будемо грати – запитання до головного тренера.

- Який стан у Сергія Реброва після гри з «Нафтовиком»?
- Настрій Сергія мені зрозумілий, він узяв на себе відповідальність пробити пенальті, але не виправдав її. Кому як не мені його зрозуміти. Сергій професіонал, у житті якого було багато як приємних моментів, так і не дуже. Він достойно виходить із усіх ситуацій. Наскільки я знаю, він зараз травмований і до гри не готується. Склалося б по-іншому, Ребров би показав би свої кращі якості і допоміг команді.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер