Йожеф Сабо: «Резервістам дано шанс!»

Йожеф Сабо: «Резервістам дано шанс!»

Багатодосвідчений футбольний спеціаліст, віце-президент «Динамо» Йожеф Сабо зараз перебуває в Австрії, на передсезонних тренувальних зборах команди.


- Йожеф Йожефович, рішення Анатолія Дем'яненка задіяти у матчі за Суперкубок другий склад остаточне?


- Гадаю, так. Я його повністю підтримую. Скажу більше, на зустрічі президентів футбольних клубів я виступив із промовою, в якій підняв питання недоцільності проведення матчу за Суперкубок у разі перемоги однієї з команд і в чемпіонаті і Кубку. Така практика застосовувалась і за радянських часів, коли Кубок сезону автоматично діставався переможцю обох турнірів. Який резон визначати сильніший клуб країни, якщо він уже відомий? Можливо, організатори прагнуть створити чергове зіткнення між «Динамо» та «Шахтарем». Інакше мені важко зрозуміти смисл цієї гри. Ще півроку тому я казав, що волею календаря ці два клуби можуть чотири рази зустрітись упродовж чотирьох місяців. У підсумку, так і сталось.

- Лист клубу в ПФЛ акурат співпав із рішенням про дискваліфікацію Юссуфа та Клебер. Чи є тут взаємозв'язок?

- Не слід шукати підводне каміння, рішення Бюро ПФЛ тут ні при чому. Свою позицію Анатолій Дем'яненко озвучив набагато раніше, на одній із зустрічей із вболівальниками. А привселюдно зробив це уже після завоювання чемпіонського титулу. А ще, потрібно правильно трактувати слова. Ми не говоримо, що виставляємо проти «Шахтаря» дублюючий склад чи другу команду. Буде задіяний резерв. Це гравці, які у силу різних причин на даний момент не грають за нашу головну команду. До речі, більшість за них хоча б раз уже грали у її складі. Це наше майбутнє, на хлопців, яких ви побачите в Одесі, клуб покладає великі надії.

- Ви можете назвати коло гравців, які претендують на участь у Суперкубку?

- Ні, це виключна прерогатива тренерського штабу. Дем'яненко разом із помічниками Литовченко та Калитвинцевим вирішать, кого випускати в Одесі. Рівно як визначаться, хто керуватиме командою із тренерської лави.

- Якби ви були головним тренером «Динамо», ваші дії були б аналогічні із діями нинішнього наставника?

- Так. Багато апелюють нам, наче, ігноруєте вболівальників, забираєте у них свято футболу. Я вважаю, це не так. Ми поступили цілком ясно та відкрито, чітко пояснивши свою позицію. Сподіваюсь, вона знайшла розуміння в наших резервістів. Я їхні можливості прекрасно знаю і стверджую, що бій «Шахтарю» дадуть. Їм випаде чудова нагода проявити себе у такій відповідальній грі. Подразник буде просто чудовий! А ще, думаю, напередодні набагато важливішої гри Луческу не буде розкривати козирі та виставляти оптимальний склад. Напевне, суперник уже готує сюрпризи.

- Позиція «Динамо» по Суперкубку буде поширюватись і на наступні сезони?

- Для чого так далеко заглядати? Я ж не знаю, якою буде позиція тренера. Але в разі перемоги однієї команди і в чемпіонаті і в Кубку, виникає нелогічність проведення матчу за Суперкубок.

- Чи не постраждає від цього репутація «Динамо»? Окрім мільйонів уболівальників за матчем слідкуватимуть поважні в європейському футболі люди…


- Хибна думка, що ми відмовляємось від боротьби за Суперкубок. «Динамо» хоче завоювати трофей та сподівається, що із поставленим завданням впораються резервісти. Зрозумійте, що нас очікують важливі матчі кваліфікації Ліги чемпіонів. Зараз команда набирає фізичні кондиції, за допомогою стартових матчів підтягне ігрові. У середині серпня вирішуватимемо завдання потрапити до Ліги чемпіонів. Згідно плану підготовки, розробленим нашим науковим центром, на пік форми гравці «Динамо» повинні вийти в середині вересня, до стартових матчів групового турніру Ліги.

- У той час, коли другий склад боротиметься за Суперкубок, який графік підготовки основного складу до ігор чемпіонату?


- Дев'ятого числа команда повертається із Австрії і впритул до стартової гри чемпіонату готуватиметься на базі в Конча-Заспі.

- Коротко про підготовку команди, які враження складають новачки?

- Усім гравцям дуже важко. По суті, за неповних два тижні тренерам потрібно підготувати команду до чемпіонату. Це важче, ніж взимку, коли у розпорядженні є два місяці. Але нічого, нам не звикати. На рахунок новачків, цілісну картину поки дати важко. Бушич і Махдуфі нарівні з іншими отримали хороші навантаження і дещо підсіли. Їм потрібен час, щоб знову вийти на попередній рівень. Манерою гри Махдуфі схожий на Ель Кадуррі. Але він більш гнучкий, обачливий та технічний в атаці. Можливо, інколи заграється та не встигає повертатись у захист. Фізично витривалий та повинен адаптуватись до наших навантажень. Про Бушича поки що говорити рано. Нехай пройде час.

- Робота селекційної служби на цьому не завершується?

- Безумовно. Переглядаємо багатьох, але не кожен підходить під стиль команди «Динамо». Відбір проводимо дуже жорсткий. Андрій Біба, для прикладу, зараз перебуває на молодіжному чемпіонаті світу в Канаді. Побачимо, із якими пропозиціями він повернеться до Києва. На мій погляд, «Динамо» зараз потрібен центральний захисник. Гавранчич і Саблич багато пропустили, їм потрібен час, би набрати попередні кондиції. Побачимо, час для прийняття рішення є. У поспішному порядку придбавати гравців не будемо.


www.fcdynamo.kiev.ua (Інсбрук - Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер