Юрій Сьомін: «Хотілося завершити сезон безпрограшною серією»

Юрій Сьомін: «Хотілося завершити сезон безпрограшною серією»

 

 

Юрій Сьомін

«Металіст» - «Динамо». Післяматчева прес-конференція

Юрій Сьомін, головний тренер «Динамо»:

- На мій погляд, матч був дуже і дуже цікавим для глядачів. У принципі, і мені дуже сподобався. Сподобався безкомпромісністю, були забиті цікаві м’ячі. Результат, напевно, закономірний, можливо, у нас було трохи більше моментів. Хотів би зазначити, дуже добре грав «Металіст» сьогодні. Але і в мене до своїх гравців претензій немає, була повна самовіддача. Були хороші епізоди, були не дуже, але нам сьогодні протистояв серйозний суперник, який був дуже мотивований і добре грав.

- У вас сьогодні було багато гравців, скажімо так, неосновного складу. Це вимушений захід?

- Ми зараз граємо без п’яти-семи гравців. Це вимушений крок, тому що, ви знаєте, у нас багато травм, до того ж отримав досить серйозну травму і Корреа. Але я ще раз повторю: грою того ж Морозюка, який вийшов у стартовому складі, я задоволений. Думаю, він усім сподобався: не розгубився і досить добре виглядав на полі, як і Олейник. Нам за останній період довелось латати багато дір, але чемпіонат ми завершили, у чемпіонській гонці тримались до останнього, але не вдалось.

- Зсунення туру на один день вплинуло на підготовку команди?


- Ні, оскільки нас вчасно повідомили: перед вечірнім тренуванням. Якби це сталось ввечері, то в нас би день видався з більш великими навантаженнями. Взагалі ж обома командами футбол був показаний хороший.

- Які подальші перспективи Олександра Алієва і динамівської молоді загалом?

- Перспектива дуже гарна, ви ж бачите. Я практично усіма задоволений, хто був задіяний в основній групі. Думаю, вони повинні розвиватись, це наша наступна обойма. Обов’язково будемо давати їм шанс, обов’язково. Але вони повинні витримати конкуренцію. Вони вже сьогодні склали конкуренцію гравцям основного складу, і ви бачите: без семи гравців «основи» ми можемо грати.

- А персонально Алієв?
- Що стосується Алієва, я би так сказав: багато залежить від нього самого. Він повинен переглянути свою поведінку, задуматись, як жити далі, куди іти: в яму чи навпаки, у світле майбутнє. От ми й побачимо, а на сьогоднішній день ми його від команди поки звільнили.

- А шанс у нього буде?

- Шанси ми завжди даємо. Якщо добре працюватиме, збагне, нарешті, ця молода людина (або не зрозуміє), що життя так тривати не може.

- У вашій багатій тренерській біографії були випадки, коли людина бралась за розум, маючи за плечима такий пишний хвіст різних режимних провинностей, як Алієв?

- Так, звичайно, були. Найголовніше інше: щоб людина все-таки сприйняла внутрішнє (а не від того, що боїться бути покараною), що так далі тривати не може. Багато людей розуміли і ставали хорошими футболістами, і по сей день у них усе добре. Якщо він у душі не зрозуміє, тоді немає смислу повертатись до цього: його чекає друга ліга і так далі.

- За кого вболіватимете в фіналі Ліги чемпіонів, хто, на вашу думку, фаворит фіналу, як пройде матч і з яким рахунком він завершиться?


- У нас же там все-таки російська людина— Абрамович, тому вболіватиму за «Челсі», але я дуже симпатизую Фергюсону. Це тренер, який мені дуже подобається, я в нього був на тренувальних зборах, мені дозволили все це подивитись… Це, щоправда, було давно, але він давно і працює. Він мені дуже, дуже, симпатизує. Це тренер такого ж рівня, як і Валерій Васильович Лобановський, тому мені було цікаво. Так важко сказати, але напевно все ж уболіватиму за своїх людей. А рахунок – не знаю…

- Свого часу під вашим керівництвом кілька сезонів у вашій колишній команді кілька сезонів провів Мілан Обрадовіч. Ви бачили його гру, скажіть, ви б хотіли мати такого гравця у вашій нинішній команді?

- Він мені дуже сподобався. Тоді ми грали в три центральних захисника, а він грав правого півзахисника, був тоді більш молодим, дуже агресивним. Зараз же, гадаю, Обрадовіч став грати розумніше, грає в центрі захисту, практично без помилок, хоча Кравець напругу створював – у нього високі швидкості. Але що дарма говорити, хотів би чи не хотів… Він гравець команди «Металіст» і має з нею контракт.

- А говорять у нього в Росії репутація була не дуже хороша…

- Нормальна репутація! Він у нас добре відіграв два чи три сезони, ми, і надалі, навіть чемпіонами з ним стали, він завжди професіонально ставився до футболу.

- Чи покине найближчим часом ряди динамівців хтось із легіонерів?

- Зараз конкретно важко говорити, тому що сезон закінчено, у кожного є певні питання, і не можу на сьогоднішній момент сказати, хто покине клуб, а хто ні. Є розмови з президентом і так далі.

- По ходу матчу ви відслідковували, як у Донецьку розвиваються події, знали рахунок?

- Знали. Якби не знали – взагалі ва-банк пішли б, а так – ну який смисл? Якби не знали – раніше б випустили Мілевського. З іншого боку, ми ж не хотіли програти, хотілося закінчити сезон безпрограшною серією. Ми нею і завершили.

* * *

Мирон МАРКЕВИЧ, головний тренер «Металіста»:


- Я почну от з чого: для того, щоб всю гру грати в такому темпі, як ми грали перший тайм, потрібно мати рівноцінні заміни. У нас, на жаль, немає. Я буду серйозно просити керівництво клубу, щоб ми, по-перше, звільнились від баласту, по-друге, взяли футболістів рівня Коельо, рівня Девіча — таких футболістів. Тоді можна грати і спокійно вигравати у таких команд, як «Динамо», «Шахтар» і так далі. Поки ми цього не зробимо, нам буде важко. А так, гра — непогана, особливо перший тайм, а також частина другого тайму.

- У принципі, не новина, що «Металіст» часто грає з сильними командами невдало у другому таймі. Що було в даному випадку: психологія чи команда підсіла фізично?

- Частково я вже сказав, що всі наші матчі грав цей склад, плюс Валяєв. Тобто, як би там не було, все рівно відчувається якась така втома, особливо психологічна, тому що для нас кожна гра була як остання, ми не мали права губити очки. Це перша причина. Друга — ми вже, будемо відверто говорити, пройшли наш пік, тому що була хороша серія з шести матчів. Але ми вже в Донецьку відчули, що нас не вистачає. Ще раз повторюю: для того, щоб команда рівноцінно грала весь сезон, потрібно час від часу міняти футболістів, якась ротація повинна бути. Але сподіватимемось на краще.

- З приводу баласта, ви можете назвати прізвища?

- Ні, ні... Я розумію, ви одразу хочете прізвища. Побачите.

- Ми бачили фінальний матч на Кубок України. Коли «Динамо» грало з «Шахтарем», кияни показали відносно хорошу гру. А сьогодні, поки «Металіст» не «підсів», «Динамо» взагалі на полі не було видно. У чому секрет?

- Тут секрету немає: ми переграли їх, особливо у першому таймі - по всіх статтях, і тут нічого дивного немає. Ще раз повторюю: якщо б ми вчасно випустили свіжих футболістів, особливо українців... Розумієте, потрібно тримати чотирьох чоловік. Можна було і Рикуна підзамінити, і Слюсара, все ж таки це дуже відповідальні позиції — центр півзахисту, а вони десь там поплили, особливо наприкінці. Треба мати обойму гравців, я вже говорив: для того, щоб грати серйозно в єврокубках, треба мати двадцять рівноцінних футболістів. Коли є конкуренція — тоді все нормально, коли конкуренції немає...

- Чи відомо, скільки команда відпочиватиме і коли розпочне підготовку до нового сезону?

- 14 червня ми їдемо до Трускавця, там відбудеться перший збір. Другий — поки що не знаємо.

- Це пов’язано з підготовкою до участі в Кубку УЄФА?

- Ні, чемпіонат. Кубок УЄФА буде аж у вересні.

- Хотілося б почути вашу думку про сезон: як гадаєте, він вдалий для вас?

- Ми програли необов'язкові матчі командам, яким не повинні були програвати...

- І «Шахтарю»...

- Так і «Шахтарю». «Шахтар», «Зоря», «Арсенал» ... Ну, «Шахтарю» - то не зазорно, хоча був якийсь психологічний бар'єр чи то що. А ось тим командам... Хоча «Арсенал», напевно, провів свою найкращу гру, ви пам'ятаєте в яких умовах вона відбувалась. Але я можу сказати, що третє місце є третє місце. Ми випередили «Дніпро», хоча на це ніхто не сподівався.

- Яка бронза була важча, перша чи друга? І чому?

- Друга. Завжди важче підтверджувати своє місце в футболі. Перший раз нам якось так легко пішло. Другий раз, ви бачили, був відрив після першого кола, і ніхто не сподівався, що ми обженемо «Дніпро», до того ж дніпряни серйозно укомплектувались...

- Умовно кажучи, якщо Ярославський вам уже зараз задасть запитання, скільки потрібно грошей, щоб було уже не третє місце, а щось вище? Які можуть бути гарантії в цьому питанні і що відповісте йому?

- Якщо тренер дає гарантії, значить, він - або аферист, або нічого не просить. Я гарантій не можу дати, тому що то є футбол. От вийшли ми проти будь-якої команди. Начебто, непогано граємо, хороші футболісти... Раз — пропустили, команда не займає місця в Лізі Чемпіонів (нам же тільки Лігу Чемпіонів подавай!), і все! Я не вірю в те, що тренер може дати гарантіі. Гроші попросити — напевно, треба. Адже всі ви побачили, що нам потрібно підсилюватись. Ми мусимо рухатись вперед. От видно клас футболіста, приміром, Джексона, Девіча, навіть Рикуна, хоча він до кінця не витримує, але він дасть два таких паси, що ніхто не зможе... А є футболісти, які не тягнуть. Видно, що не тягнуть. Тому від того баласту нам треба звільнятися, брати на їх місце рівня вищезгаданих футболістів, якщо це реально.

- За кого Ви особисто вболіватимете у фіналі Ліги Чемпіонів? Кого Ви вважаєте фаворитом цього фіналу і Ваш прогноз рахунку?


- Я вболіватиму за Манчестер, я давно вболіваю за цю команду. Рахунок... Чесно кажучи, я рідко вгадую. 2:1 на користь Манчестера.

Ну, а вам я від душі дуже вдячний за вашу терплячу позицію, що ви мене не сильно критикували, об'єктивно писали. Дякую, побачимось!

За матеріалами сайту www.ua-football.com

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер