Юрій Сьомін: «Довелося випускати Алієва і Нінковича»

Юрій Сьомін: «Довелося випускати Алієва і Нінковича»

На прес-конференції після матчу «Зоря» - «Динамо» (0:1) наставник киян Юрій СЬОМІН запропонував журналістам відразу перейти до запитань:

- Дозвольте поставити особисте питання. Професійна майстерність будь-якого тренера складається з двох аспектів: ігрового досвіду під час кар’єри футболіста і тренерської школи. Яке у вас співвідношення цих параметрів, враховуючи те, що ви були яскравим футболістом, але не найстараннішим слухачем ВШТ?

- Мабуть, у вас помилкова інформація, оскільки я добре вчився. В мене ніколи навіть у думках не було пропустити заняття, адже я займався своїми улюбленими предметами. Та й навчатися пішов за своїм бажанням, мене ніхто не змушував. А що стосується моєї роботи, її оцінять уболівальники.

- Все ж таки, хотілося б почути ваш коментар гри…

- В першому таймі ми грали значно гірше, ніж у другому. Причин для цього багато, перш за все – добре діяла «Зоря», її гравці дуже компактно і непогано контролювали м’яча. Друга причина полягає в нас самих. Довелося спочатку випускати Алієва, а потім і Нінковича, щоб прискорити гру. Сьогодні нам потрібна була перемога, але з іншого боку, сили гравців не безмежні, тому кільком футболістам ми дали відпочити, вони грали матч не повністю. Що стосується хлопців, які тривалий час не мали практики, дехто непогано себе проявив, інші ж не повністю себе реалізували.

- В якому стані знаходиться Мілевський?

- Він буде грати 7-го травня. В нього серйозний удар, але це не розтягнення і не надрив. Тому, гадаю, на вольових зусиллях він зможе допомогти команді.

- Футболісти, які провели сьогодні на полі мало часу, але будуть грати в Донецьку, отримали достатнє навантаження?

- Гадаю, так. Перш за все, було спекотно, по-друге – важке і не зовсім рівне поле. Та й «Зоря» створювала багато проблем. Молоді хлопці луганців дуже азартні, мені сподобалося, як вони грали в пас – спокійно і вільно, без будь-якої паніки. Тому навантаження вийшло хорошим.

- Ходять чутки, що вас кличе московський «Локомотив»...

- Давайте закриємо цю тему. Я втомився відповідати на подібні запитання. Мені нема чого виправдовуватися. Зараз багатьох кудись «сватають». От, Луческу відправляли до всіх команд, а він залишився у «Шахтарі».

- Так склалося в українському футболі, що за кількістю московських тренерів і за якістю їхньої роботи «Динамо» і «Зоря» – беззаперечні лідери. В Києві працювали Маслов, Севідов, Сьомін, у Луганську – Бесков, Горянський. У чому, на ваш погляд, секрет їхнього успіху?

- Я би ще додав пітерця Зоніна. Складно сказати. Згадую 1972 рік, коли у вас була чудова команда, яка стала чемпіоном. Московське «Динамо» тут програло 2:1, це я точно пам’ятаю. Повний стадіон, чудове поле і блискуча гра футболістів. Дай Боже, щоб така команда ще коли-небудь зібралася.

 

* * *


Анатолій ВОЛОБУЄВ, головний тренер «Зорі»:

- Мені сподобалося, як команда сьогодні виглядала, хлопці старалися. В другому таймі діяли трохи не так, як хотілося б. Шкода, що втратили очки. Але варто враховувати, що ми грали з дуже серйозним суперником – київським «Динамо». В принципі, матч непоганий.

- Ви задоволені діями Баги?

- Мені б хотілося, щоб він грав активніше.

- Юрій Сьомін дорікав на якість газону. Ви з ним погоджуєтесь?

- Звичайно, хотілося, щоб поле було кращим. Я бачу, як люди стараються і працюють над цим, ми їм можемо тільки подякувати за роботу. Просто, напевно, прийшов час повністю змінювати газон. Для того, щоб грати в хороший, якісний футбол, поле має бути рівнішим. Зараз на ньому багато прогалин. Можливо, вплинув ранній початок чемпіонату, ми його зіпсували в матчі з «Арсеналом», потім із «Чорноморцем». Гадаю, за кілька тижнів його відновлять.

- Сьогодні Омоко і Курилов постійно мінялися місцями. З чим це пов’язано?

- В останніх іграх ми ставили Омоко на позицію опорного півзахисника, і він непогано там виглядав. А Олексій Курилов краще проявляє себе в захисті.

- Чому футболісти не наважуються завдавати ударів по воротах? Сьогодні було стільки можливостей…

- Напевно, не можуть. Адже я замість них грати не можу. Якщо в Алієва є удар, він прагне бити з будь-якої позиції. Звичайно, на установці перед грою я говорив хлопцям, що потрібно бити. От Болохан пробив – ледь не забив. Хороший удар в Антонова, але ми його пізніше випустили.

- До речі, вболівальники були незадоволені, що ви його так пізно випустили...

- Мені видніше. Вболівальники бачать Антонова раз на два тижні, я – щодня. Це талановитий гравець, але в нього була дуже серйозна травма, зараз він набирає кондиції. Гадаю, він ще буде корисний команді.

- Незважаючи на кризу, здається, що «Зоря» останнім часом стала грати краще. Як ви вважаєте, напружена ситуація довколо клубу додає хлопцям додаткову мотивацію?

- На тему, як команда має додавати під час кризи, напевно, можна захищати дисертацію. Але я не думаю, що вона добре позначається на команді. Просто минає час, футболісти починають один одного краще розуміти, з’являється гра. Як, наприклад, у матчах з «Карпатами» і «Таврією». Та й сьогодні хлопці не знітилися перед «Динамо».

- Чи є надія на вирішення фінансових проблем клубу?

- Це питання краще адресувати керівництву клубу. Мені хочеться, щоб у нас все було гаразд. За клуб переймається стільки вболівальників! У цьому напрямі робота ведеться, але ми поки самі не знаємо, як все буде насправді. Також нашим питанням займається губернатор.

- Який настрій усередині колективу, команда дограє до кінця сезону?

- Гадаю, дограє. Я розмовляв із хлопцями віч-на-віч. Багато хто переймається, для них небайдужа доля «Зорі». Найстрашніше, якщо з команди почнуть знімати очки. Якщо ми опинимося в першій лізі – це жах для всіх.

Дивіться фотогалерею матчу

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер