Юрій Сьомін: «Усі футболісти, окрім Нінковича, у робочому стані»

Юрій Сьомін: «Усі футболісти, окрім Нінковича, у робочому стані»

На заміській базі «Динамо» в Кончі-Заспі відбулася прес-конференція, в рамках якої з журналістами поспілкувався наставник команди Юрій Сьомін.

- Юрію Павловичу, підбийте, будь-ласка, підсумки першого збору?

- На мій погляд, збір пройшов доволі непогано та плідно. Ми побоювалися, що буде мало спарингів, але нам додатково вдалося організувати дві гри – з «Маккабі» та збірною Ізраїлю. Хоч ми грали два дні поспіль, але це було непогане ігрове навантаження, яке дало нам необхідну інформацію. На жаль, важкої травми зазнав Нінкович, всі ж інші, можна сказати, в робочому стані.

- Результат у контрольних матчах був важливим для вас?

- Коли в контрольних матчах досягається позитивний результат, завжди легше сприймається тренувальний процес. Але, на мій погляд, у цій ситуації немає нічого страшного. Ми грали двома групами, по 45 хвилин кожна, і, необхідно зазначити, перша група в цілому грала краще, ніж друга.

- Сьогодні вранці ви прилетіли з Москви. Подорож була пов’язана з сімейними обставинами, чи, можливо, зустрічалися з Олександром Алієвим?


- Переговорів не було. Весь час перебував удома. Наступного разу нескоро зможу вирватися, тому необхідно було зібрати валізи. А всі питання щодо переговорів необхідно адресувати Ігорю Михайловичу.

- Поясніть ситуацію з Нінковичем. З’явилася інформація, що він може поїхати до Іспанії з командою...

- Він справді поїде з командою, і плануємо, що до 5-го числа він почне працювати індивідуально.

- Чому разом із командою немає Шевченка?

- Я відпустив Андрія, надавши один зайвий день для відпочинку. Він відпрацював повністю весь цикл, не пропустив жодного тренувального заняття. Через проблеми зі спиною йому взагалі не рекомендується займатися на синтетичному покритті. Тому він приєднається вже в Іспанії, куди приїде навіть раніше за нас.

- Чи є шанс у Гусєва стати повноправним гравцем основного складу на правому фланзі півзахисту?

- Звичайно! Він є основним гравцем, доволі досвідчений. Я взагалі з великим оптимізмом дивлюся на досвідчених хлопців – того ж Шевченка, Шовковського, Юссуфа і так далі. Вони дуже добре тренуються, з великим оптимізмом, не хочуть миритися з другими ролями в чемпіонаті України. Щиро зізнаюся, від їхньої роботи я отримував задоволення.

- Яка схема вам більше до душі – 4-2-3-1 чи гра у два нападники?


- Це безпредметна розмова. Сьогодні одна гра, залежно від суперника, завтра абсолютно інша. Захворів Нінкович – необхідно перелаштуватися, і грати по-іншому. Для мене краще за все, коли команда впродовж матчу може застосувати дві-три різні схеми, за яких грали б однаково добре. Принаймні, до цього ми прагнемо.

- На якій позиції ви бачите Гармаша?

- Я гадаю, що в центрі поля.

- Чи задоволені ви грою бразильців – Маграо, Гільєрме, Алмейди, який діяв на лівому фланзі захисту?

- Маграо пропустив частину збору. Що стосується Алмейди, то він перебуває в хорошій формі. В цілому, гадаю, є ще час, щоб набрати свої найкращі кондиції.

- Це правда, що Алмейду в команді називають новим Роберто Карлосом?

- (сміється) Особисто я не називаю, лише на ім’я.

- Чи є позиції, які вимагають підсилення вже цієї зими?

- Підсилення завжди потрібне. Але тільки якщо цей гравець перевершує хлопців, які є в нашому розпорядженні. Брати рівноцінного футболіста немає сенсу. В нас доволі хороший склад, із кваліфікованими гравцями. На сьогоднішній момент я не знаю футболіста, який вирішив би всі наші питання. Краще ми почекаємо, щоб не наробити помилок.

- З приводу оренди Андре до «Бордо» ініціатива виходила особисто від футболіста?

- Це було спільним рішенням – і президента, і тренера, і гравця. Він молодий хлопець, приїхав із теплих країн. Андре – кваліфікований гравець, але йому необхідно адаптуватися. Гадаю, в Європі йому буде легше. Тим паче, зараз у лінії нападу в нас є виконавці, які сильніші за нього, – ті ж Мілевський, Кравець, Зозуля і так далі

- У ситуації з воротарями ви вирішили для себе, хто зайвий, чи у вас так ситуація не стоїть?


- Зараз нам потрібні всі четверо, оскільки в певний момент майбутніх зборів розташування команди залишать відразу три голкіпери. А далі подивимося, тим паче до поновлення чемпіонату залишається цілий місяць. Якщо ж вчинити розумно, то четвертого воротаря краще віддавати до оренди, щоб була присутньою ігрова практика.

- Контракт із Несмачним будете продовжувати?

- Так.

- Сьогодні за китайським календарем настає новий рік – рік Зайця чи Кролика. Що ви хочете, щоб двоє «вухатих» принесли вашій команді?

- Більше перемог (посміхається).

- На першому зборі було багато експериментів із позиціями гравців на полі. Чи чекати на подібні сюрпризи й в Іспанії?

- У принципі, жодних експериментів і не було. Якщо правий захисник переходить до лівої зони, то я не вважаю це експериментом. Як колишній гравець, я можу сказати, що футболістам немає різниці, де грати, – ліворуч чи праворуч. Це нормальна тренувальна робота, в якій нам необхідно подивитися, як гравець почуває себе на тій чи іншій позиції. Тим паче, в нас три гравці на одній позиції, три шульги – Маграо, Несмачний та Попов. Ще є Ель Каддурі, але він не їздив на збори. Тому нам необхідно дивитися, чи можуть вони праворуч зіграти чи ні. От і все.

- Скажіть кілька слів про майбутній турнір, який пройде сьогодні в манежі...

- Я вважаю, що подібна практика буде проводитися й надалі, займаючи невеликі паузи між офіційними іграми. Ми маємо дивитися, як зростає в нас молодь, проводити з ними двосторонні ігри. Ми зіграємо два тайми по 40 хвилин – з «Динамо-2» та молодіжною командою, після чого вони ще зіграють між собою.

- Ви не боїтеся, що тренуючись у Києві на синтетичному покритті, футболісти можуть отримати травму?

- Це покриття п’ятого покоління, на ньому проводяться офіційні матчі – як чемпіонату, так і єврокубків. Той же «Спартак» увесь час грає в Лужниках на подібному покритті, ми грали з ними у кваліфікації Ліги чемпіонів… Тому я не бачу особливих проблем.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер