Юрій Войнов. Наш чемпіон Європи

Юрій Войнов. Наш чемпіон Європи

29 листопада виповнилося би 80 років легендарному футболісту, одному з найкращих центральних півзахисників в історії радянського футболу Юрію Войнову.

Юрій Миколайович починав свою кар’єру, граючи за команду заводу ім. Калініна (Калінінград). Доволі швидко його помітили й запросили до ленінградського «Зеніту», де футболіст провів на провідних ролях чотири роки. У листопаді 1955 року, встигнувши проявити себе у збірній, він перейшов із «Зеніту» до київського «Динамо», куди його запросив Олег Ошенков.

Деякий час перехід до київської команди був під питанням (через інтриги московських клубів), і лише перед самим стартом футбольного сезону 1956 року Войнову дозволили грати за «Динамо». Восени 1961 року разом із «Динамо» вперше в історії виграв золоті медалі чемпіонів СРСР.

Люди, які на власні очі бачили гру Вовнова, розповідали наступне: «Коли суперник атакував півзахисника, він пускав м’яча із зовнішнього боку правої стопи та повертався навколо м’яча, відштовхуючись лівою ногою, через що підійти до нього й відібрати м’яча було дуже важко. Це була коронка футболіста. А потім: пас партнеру – прискорення у коридор – і удар сходу чи трохи прокинувши м’яча вперед. І гарматний удар!»

Так Войнов став улюбленцем публіки, віце-капітаном команди. Секрет гарматного удару був не лише в сильній нозі (тобто чотирьохголового м’яза стегна), а й у маленькій нозі. Ступня у нього була 39-го розміру – дуже маленька як для чоловіка його зросту. До слова, також маленька ступня й у футболіста, який має один із найсильніших ударів у нинішньому складі «Динамо» – Олександра Алієва.

Успішним можна назвати виступ Войнова у складі збірної СРСР. За підсумками чемпіонату світу 1958 року у Швеції з ініціативи Валентина Гранаткіна, одного з віце-президентів ФІФА, його включили до символічної збірної турніру. Найбільше ж досягнення футбольної кар’єри футболіста – здобуття Кубка Європи в 1960 році. Він став першим і єдиним футболістом київського «Динамо», який виборював титул чемпіона Європи.

Після завершення кар’єри гравця протягом 15-ти років тренував різні клуби, серед них – «Чорноморець» (Одеса), «Шахтар» (Донецьк), «Металіст» (Харків), СКА (Київ). У віці 57 років Войнов пішов на пенсію, але остаточно футбол не залишив. До щойно створеної Професіональної футбольної ліги України його запросив Григорій Суркіс, де Юрій Миколайович очолив комітет інспекторів. Помер Юрій Войнов 22 квітня 2003 року.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер