«Заглянемо до клубного музею». Представляємо Кубок найрезультативнішій команді в СРСР

«Заглянемо до клубного музею». Представляємо Кубок найрезультативнішій команді в СРСР

Другий Кубок, який ми пропонуємо вдо вашої уваги, є насправді унікальним. Його було засновано центральним спортивним клубом радянської армії, він був перехідним та вручався найрезультативнішому клубу за підсумками кожного чемпіонату СРСР серед команд вищої ліги.

Цей трофей заввишки 54 сантиметри було названо на честь бомбардира перших повоєнних років, армійця Григорія Федотова.

Виготовлений майстрами знаменитого Дульовського фарфорового заводу в 1958-му році, з того часу, змінюючи власника, вручався 11 клубам. Серед них рекордну кількість – 11 разів – цей приз завойовували київські динамівці, а про те, як Кубок найрезультативнішій команді в СРСР назавжди залишився в нашому клубному музеї, розповів його директор Валерій Андрійович Старков:

- У 1990-му році за підсумками чемпіонату СРСР футболісти нашого клубу, забивши 44 голи, стали найрезультативнішою командою й отримали в тимчасове володіння Кубок імені Федотова. У наступному сезоні московскі «Спартак» та ЦСКА забили по 57 голів, і Федерація футболу так і не вирішила, кому ж має належати трофей.

Після цього своє вагоме слово сказала історія. Радянський Союз, а з ним і футбол тієї епохи, припинив своє існування, й Кубок назавжди залишився в Києві, що є справедливим, адже наша команда вигравала його найбільшу кількість разів.

* фото В.Раснер

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер