Україна зупинилася за крок від ЧС-2022: шестеро динамівців зіграли за національну команду

Україна зупинилася за крок від ЧС-2022: шестеро динамівців зіграли за національну команду

Національна збірна України мінімально поступилася команді Уельсу у фінальному матчі плей-оф відбору на чемпіонат світу 2022 року.

У вирішальному поєдинку Олександр Петраков вирішив покластися на той самий склад, що п'ять днів тому здобув впевнену перемогу над Шотландією (3:1) в півфінальному матчі кваліфікації. У стартовій 11-ці збірної України на поле знову вийшли чотири динамівці – ворота захищав Георгій Бущан, у центрі захисту зіграв Ілля Забарний, на правому фланзі – Олександр Караваєв, а на лівому фланзі півзахисту вийшов Віктор Циганков. Ще троє динамівців – а саме Олександр Сирота, Сергій Сидорчук і Микола Шапаренко – розпочали гру на лаві запасних.

Протягом усього першого тайму поєдинку на заповненому стадіоні "Кардіфф Сіті" збірна Україна володіла переконливою ігровою перевагою та тиснула на ворота господарів, створивши цілий ряд гострих моментів. Однак - пропустила єдиний гол, який вирішив результат гри, через прикру похибку.

Так, вже в дебюті матчу Зінченко відправив м'яч у ворота Уельсу після швидкого розіграшу штрафного, однак іспанський арбітр Антоніо Мігель Матео Лаос не зарахував це взяття воріт через те, що українці не дочекалися свистка.

Далі Маліновський та Циганков загрожували воротам Уейна Хеннессі дальніми ударами, а згодом голкіпера збірної Уельса перевірив ще й Яремчук, якого відмінним пасом вивів на вільний простір Забарний.

Свій момент мав і Караваєв, який намагався завершити ударом широку атаку "синьо-жовтих" та замкнути передачу до центру штрафного від Циганкова, проте це динамівцю не вдалося. На екваторі тайму вже Циганков вибіг один на один проти Хеннессі, однак у цьому епізоді був зафіксований офсайд. Після цього потужним ударом із дальньої дистанції відзначився Зінченко - голкіпер Уельса не без труднощів зреагував.

Натомість збірній Уельсу вдалося реалізувати єдиний момент у першому таймі та записати на свій рахунок курйозний гол. На 34-й хвилині Андрій Ярмоленко головою зрізав м'яч у свої ворота після прострілу зі штрафного на лівому фланзі від Гарета Бейла. 

Невдовзі Аллен збив Ярмоленка у штрафному майданчику Уельса, після чого ще один дальній постріл Зінченка в ближній кут парирував воротар. Перегляд VAR не переконав арбітра призначити пенальті на користь збірної України.

Відзначимо також, що в одному з моментів біля воріт "синьо-жовтих" на початку матчу пошкодження отримав Георгій Бущан, однак після надання медичної допомоги динамівець залишився на полі та дограв поєдинок до кінця, не раз врятувавши нашу збірну.

Початок другої половини матчу ледь не став трагічним для збірної України, адже валлійці вийшли з роздягальні більш націленими на ворота. Ремзі опинився на самоті перед воротами Бущана після передачі Мура, проте Аарон вибачив нашу команду та не влучив у площину. Пізніше Джеймс намагався закинути м'яч "за комір" Бущану, проте Георгій витягнув круглого з-під поперечини після рикошету від захисника.

На 55-й хвилині відмінний момент втратила й українська збірна: Циганков у дотик замикав простріл Миколенка з лівого флангу, цей удар Хеннессі парирував ногою, а Яремчуку не вдалося добивання. Через десять хвилин розрядив свою "гармату" з-за меж штрафного Маліновський, однак був трохи неточним.

На вирішальні 20 хвилин поєдинку Олександр Петраков кинув до бою динамівців Шапаренка та Сидорчука, а пристрасті на полі наприкінці матчу тільки розпалювалися. Стійка врятувала ворота збірної України після удару Неко, а Бущан здійснив сейв після ближнього пострілу Бейла. 

У свою чергу, чудові шанси зрівняти рахунок мали й "синьо-жовті". Девіс заблокував удар Ярмоленка, а Хеннессі завадив Караваєву добити м'яч у ворота на завершення тієї ж атаки. Невдовзі Сидорчук намагався підловити воротаря Уельсу дальнім ударом, а Довбик "розстрілював" ворота валлійців впритул - Хеннессі був на висоті. Вже в компенсований час відчайдушного удару з лінії штрафного завдав Ярмоленко - над поперечиною.

Незважаючи на тотальну перевагу за володінням м'ячем (60% проти 40%) та кількістю ударів по воротах (24 проти 9 та 9 проти 2 у площину воріт), українцям не вдалося забити рятівний м'яч, аби перевести гру в овертайм.

Удача сьогодні була на боці господарів - збірної Уельсу, яка вперше за 64 роки крокує до фінального турніру ЧС-2022, що відбудеться у листопаді-грудні в Катарі.

Дякуємо, хлопці, наша велика та найбільш очікувана Перемога - попереду!

Плей-оф кваліфікації ЧС-2022. Фінал

05.06.2022. Кардіфф, «Кардіфф Сіті»

Уельс - Україна - 1:0 (1:0)

Збірна Уельсу: 1. Хеннессі - 3. Н. Вільямс (17. Норрінгтон-Девіс, 90+3), 6. Родон, 4. Б. Девіс, 14. Робертс - 7. Аллен, 10. Ремзі, 15. Ампаду, 20. Джеймс (9. Джонсон, 71) - 13. Мур, 11. Бейл (к) (8. Вілсон, 83).

Збірна України: 1. Бущан - 16. Миколенко, 22. Матвієнко, 13. Забарний, 21. Караваєв - 6. Степаненко (5. Сидорчук, 70), 8. Маліновський (10. Шапаренко, 70), 17. Зінченко, 15. Циганков (14. Мудрик, 77), 7. Ярмоленко (к) - 9. Яремчук (11. Довбик, 77).

Гол: Ярмоленко (34, автогол).

Попередження: Аллен (3), Джеймс (3) - Миколенко (32), Мудрик (90+4).

Фото - uefa.com

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер