Жуніор МОРАЕС – працьовитий бомбардир!

Жуніор МОРАЕС – працьовитий бомбардир!

До нашого клубу бразильський нападник перейшов на правах вільного агента, маючи за плечима три роки виступів в українському чемпіонаті.

М’яч, як найкращий друг!

Із самого народження спорт у житті Мораеса посідав головне місце. Батько – в минулому професійний футболіст, який виступав за відомі бразильські команди «Сантос», «Фламенго» та «Крузейро», мама – тенісистка. Старший брат Бруно Мораес також грав у футбол на високому рівні. До того, все дитинство та юність Жуніора минули у, мабуть, найфутбольнішому місті країни – Сантосі. До речі, батько футболіста добре знайомий із Пеле. Більш футбольної сім'ї важко уявити, й не дивно, що з чотирьох років увесь вільний час Жуніор почав проводити на футбольних полях. М'яч став його найкращим другом, і дружба ця нерозлучна та взаємна вже більше двох десятиліть. «Я дуже щасливий, що обрав саме футбол. Коли мій батько грав, ми з братом були ще дуже маленькими, мама постійно брала нас на його ігри. На жаль, у моїй пам'яті цей момент не відклався. Любов до футболу передалася нам по генах. Але коли ми підросли, футбол став нашим життям», – зізнався в одному з інтерв'ю Жуніор.

«Чужий» серед своїх

Десять років Жуніор Мораес навчався в академії «Сантоса», а в 2006 році, у віці 19 років, його було запрошено до першої команди. Утім, кар'єру в улюбленому клубі вдалою для футболіста назвати аж ніяк не можна. За неповних два сезони Мораес зіграв 16 матчів, забивши два м'ячі, після чого через конфлікт із новим тренером пішов в оренду до «Понте-Прети». Кінець минулого десятиліття був складним і в ігровому, і в психологічному плані. Жуніор формувався як особистість, намагався довести тренерам своє місце у складі та хотів заявити про себе не лише як син Мораеса-старшого, але й як самостійна одиниця. Погравши ще сезон у скромному «Санту-Андре», Жуніор прийняв кардинальне рішення змінити обстановку та поїхав до Європи.

Визнання, досягнуте працею та майстерністю

«Коли я вирішив переїхати до Європи, моєю першою зупинкою була Румунія. «Глорія» дала мені шанс розвиватися, я грав у кожному матчі, був лідером команди. Не можу сказати нічого поганого про цей період. Це був лише початок мого шляху, адже я мріяв та мрію пограти за збірну Бразилії», – згадує Мораес про свої перші кроки на Старому континенті.

За підсумками 2010 року Мораеса було визнано найкращим легіонером у чемпіонаті Румунії, а також найкращим нападником. Найкраще про гру бразильця говорить його результативність – 18 забитих м'ячів у 32 матчах. Не дивно, в орієнтованому на експорт чемпіонаті Румунії футболіст відіграв лише рік, залишивши про себе лише добрі спогади.

Наступною зупинкою Мораеса мав стати донецький «Металург». Але через трансферні питання сезон 2011/12 він був змушений відіграти у болгарському ЦСКА. Виклик футболіст прийняв із гідністю, й у цьому чемпіонаті показавши себе в усій красі. За сезон Жуніор у чемпіонаті забив 16-ть м'ячів, ставши найкращим бомбардиром, а армійський клуб завоював срібні медалі.

Від долі не втечеш

Третім місцем зупинки бразильця у Східній Європі стала Україна. У липні 2012 року Мораес підписав трирічний контракт із донецьким «Металургом», відпрацювавши його до останньої коми.

Набутий досвід та вміння адаптуватися до нових життєвих та футбольних умов багато в чому допомогли амбітному футболісту в Донецьку. Місце у стартовому складі ніколи не підлягало сумніву, висока результативність підтримувала інтерес преси та зацікавленість у послугах бомбардира збоку інших клубів. У своєму другому сезоні в Україні Мораес забив у чемпіонаті 19 м'ячів, що є дуже пристойним показником. Це лише на один гол менше, ніж у найкращого бомбардира чемпіонату Луїса Адріано. Уся гра «металургів» в атаці будувалася через Жуніора, результативність та ігрова форма якого все більше позначалася на результатах виступів команди. Самому гравцю набагато більше запам'яталися матчі з лідерами, у складах яких були висококласні виконавці: «Мені завжди подобається боротися із сильними командами, я вважаю це справжнім футболом. Коли граєш зі слабкою командою, немає практично жодних бойових моментів, суперник просто захищається. Для мене набагато краще, коли мені важко, грати проти «Динамо», «Дніпра» та «Шахтаря» набагато цікавіше. Я можу сказати, що це були одні з найважливіших матчів для мене в Україні».

Сезон 2014/15 був не настільки яскравим для Мораеса. Позначилася загальна ситуація у країні, «Металург» був змушений залишити Донецьк, розквартирувавшись у Києві. Втративши нехай і нечисленних уболівальників, знаходити мотивацію з кожним днем ставало все складніше. У тому, що після завершення сезону Жуніор залишить команду, ніхто не сумнівався. Його контракт із клубом добігав кінця, продовжувати його не було жодного сенсу.

Сам визначив своє динамівське майбутнє

З усього різноманіття вибору Мораес зупинився на київському «Динамо». У складі команди у нього багато друзів (Бетао, Данило Сильва, Ленс), він добре знає манеру гри та знайомий із вимогами Сергія Реброва. Не збентежила бразильця й висока конкуренція в лінії нападу. «Думаю, я прийняв правильне рішення, адже «Динамо» – чемпіон України та помітна команда в Європі. Коли я дивився ігри киян, відчував багато емоцій, бачив справжню команду. Після цього й вирішив перейти сюди. Я хотів перейти до великого клубу, щоб пограти в Лізі чемпіонів, це було моєю метою. І ось я тут, від чого дуже радий», – заявив футболіст після підписання контракту з «біло-синіми».

Ось як перехід Мораеса до «Динамо» прокоментував президент клубу Ігор Суркіс: «Ми хотіли запросити цього нападника й минулої зими, й навіть рік тому. Вели переговори з донецьким «Металургом», пропонували гідну компенсацію, але не знаходили взаєморозуміння. Ми вирішили почекати, поки у Мораеса закінчиться нинішній контракт: поводилися цивілізовано, хоча за чинними правилами могли ще взимку укласти попередню угоду. Сам футболіст висловлював готовність стати динамівцем на різних етапах наших контактів із його колишнім клубом, знав про те, що наша пропозиція залишається в силі. Тепер же, ставши вільним агентом, він отримав можливість сам обирати своє майбутнє – й зробив вибір. Мораес зовсім не заміна будь-кому – його взяли для конкуренції в атаці. Виявиться бразилець сильнішим за інших на своїй позиції – буде грати».

* фото В.Раснер

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер