Знайомтесь: Володимир ШВАБ

Знайомтесь: Володимир ШВАБ

У розлогому інтерв'ю офіційного сайту «Динамо» новобранець киян розповів про свої перші кроки в новому клубі, підготовки до сезону і власних перспективах.

- Перш, ніж поговорити безпосередньо про підготовку до весняної частини сезону, хотілося б повернутися трохи в минуле і розповісти уболівальникам «Динамо» про те, як ти потрапив у ряди «біло-синіх»?

- Моїм попереднім клубом був столичний «Арсенал», де я провів близько п'яти років. Восени, коли «каноніри» припинили своє існування, я підтримував форму у свого колишнього тренера Віктора Сергійовича Іщенко, який зараз працює в аматорському клубі «Росичі» (Богуслав), що виступає в чемпіонаті області.

Підтримував форму, приблизно півтора-два місяці, а після Нового року ми брали участь на Меморіалі Макарова-2014. До турніру жодних пропозицій від інших команд у мене не було, адже все ще перебували на відпочинку. Слава Богу, мені вдалося проявити себе на турнірі (попутно завоювавши звання кращого футболіста Меморіалу - прим. авт.), а потім мені сказали, що є можливість проявити свої сили в «Динамо-2». Звичайно, я був дуже радий випала можливості і погодився, а вже 5 лютого я прийшов на тренування киян. До мене підійшов Олександр Миколайович і сказав, щоб я переодягався, так як буде тестування. Пройшов його нормально, а з наступного дня заселився на базу, почав працювати в дворазовому режимі. Тоді це був для мене переглядовий етап, розмов про те, що мене підписують, ще не було і бути не могло. Уклав угоди лише через два тижні. Тоді, як і зараз, працював і працюю з подвоєною енергією.

- У психологічному плані, наскільки складно переходити в команду, де від тебе спочатку вимагають домогтися конкретного завдання - зберегти прописку в 1-й лізі? Адже багато хто напевно вважають, що в разі успіху, футболісти «Динамо-2» здійснять чи не подвиг...

- Нещодавно ми проводили спаринг проти «Буковини», яка далеко не на останніх ролях у 1-й лізі. Ми здорово зіграли і виграли з рахунком 2:0. Впевнений, що нам, «Динамо-2», ця задача не просто під силу, а ми зобов'язані перемагати і залишатися в першому дивізіоні! Конкуренція в 1-й лізі зараз дуже серйозна. Знаю також, що у багатьох команд нині великі проблеми, але оглядатися на суперника нам не варто.

Мені дуже хочеться допомогти команді добитися успіху, а так як дію в лінії атаки - забити якомога більше м'ячів.

- Як тебе прийняли в колективі? Був знайомий з кимось із «Динамо» раніше?

- У колективі все нормально, так і проблем бути не може. Нам же не 15, а 20 років і більше, всі налаштовані на перемогу, всі йдемо до однієї мети. Так що все відмінно.

Перетинався з Трубочкін, Акубардією і Братковим ще коли грав у ДЮФЛУ. Про решту начувся. Тих же, кого б я зовсім не знав, що в «Динамо-2» не було.

- Конкуренція присутня?

- Звичайно! Але це - здорова конкуренція. Багато говорять, що вона завжди йде на користь. Насправді, так воно і є. Якщо перший потрапляє до складу, то другий починає більше і краще працювати, щоб довести, що саме він гідний грати. Я вважаю, що завжди треба віддаватися на всі 110 відсотків, щоб перебувати в своїх найкращих кондиціях. Сварок і яких-небудь порозуміння теж немає. Робоча обстановка і атмосфера.

- Що скажеш про фізичних навантаженнях в команді Олександра Хацкевича?

- Вважаю, що ми одержуємо оптимальні навантаження, як для рівня 1-ї ліги України. Футболісти їх переносять добре, а, значить, все підібрано правильно.

- Розкажи про той обсяг роботи, який був проведений безпосередньо в Києві, і в якому функціональному стані зараз знаходиться команда?

- Останній тиждень ми працювали в дворазовому режимі. Основним напрямком ранкових тренувань була витривалість. Також працювали в залі, багато бігової роботи. Увечері ж працювали з м'ячами.

Потрібно зазначити, що за останній місяць ми провели чимало контрольних поєдинків. Як казав наш тренер в одному з останніх інтерв'ю, що ми в Києві, напевно, набігали все, що могли. А вже в Туреччині будемо працювати більше над технікою і тактикою.

- В якій формі зараз знаходишся?

- Зараз, напевно, практично в оптимальних кондиціях. Награється більш-менш основний склад на сезон.

- Де на полі ти відчуваєш себе найбільш комфортно? Які твої сильні і слабкі сторони?

- Коли я грав за «Арсенал», то завжди вважав себе центральним нападником. Також нападником я був і в «Росичах». Коли мене ставили зліва або справа в півзахист, то мені було не дуже комфортно.

Прийшовши в «Динамо-2», у своєму першому матчі діяв на позиції центрального нападника. В наступній грі я вже зіграв лівого хавбека, і мені це сподобалося набагато більше, ніж раніше. У «Динамо-2» мені найбільше подобається грати флангового хавбека, причому без різниці, ліворуч або праворуч. Хоча, повторюся, завжди думав, що моя оптимальна позиція на полі - центрфорвард.

- Правша чи лівша?

- Лівша, але і з правою ногою у мене все в порядку.

- Дальні удари?

- Коли граю праворуч, то можу зміщуватися в центр і пробивати.

- Встиг налагодити взаєморозуміння з партнерами?

- Мені дуже імпонує, коли попереду діють Маїк та Яремчук, а я - ліворуч чи праворуч. Вони - хлопці високі, тому основна частина м'ячів йде саме на них. Я ж, користуючись моментом, вбегаю у вільні зони, намагаюся відкриватися. Тому, напевно, якесь взаєморозуміння на полі у мене з ними вже є.

- Так як ти сам казав, що тривалий час твоєї «рідний» позицією була позиція форварда, жадібністю, коли прагнеш пробити замість пасу, не страждаєш?

- Бувають моменти, коли дійсно краще віддати, ніж пробити, але навіть при виході два в одного, я вважатиму за краще відпасувати. Головне, щоб команда забивала, а не якийсь конкретний гравець.

- За місяць, який ти прибуваєш в клубі, яким ти побачив для себе Олександра Хацкевича? Які особливості у цього тренера?

- Олександр Миколайович завжди говорить правду в очі, завжди підказує на футбольному полі. Якщо роблю щось погано - скаже і відразу підкаже, як виправити помилку. Якщо добре - розповість, як зробити ще краще. Це дуже важливо для кожного футболіста, коли тренер говорить, вказує на недоліки і радить.

- Може він розкритикувати підопічного в разі невдалої гри?

- Звичайно, але дуже об'єктивно, зважено і по справі. Це правильно, адже критика повинна бути. Вона підстьобує футболіста діяти краще.

- Якими бачиш свої перспективи в «Динамо-2» і далі?

- Для мене найголовніше - проявити себе на турецькому зборі, щоб надалі завоювати право виступати в стартовому складі в офіційних поєдинках. Для мене це дуже важливо. Я зроблю все, щоб досягти цього.

Що стосується подальших пріоритетів, то, звичайно ж, дуже хочеться заявити про себе. І дай Бог, в майбутньому, потрапити в першу команду київського «Динамо».

© www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер