«Золотий» ювілей Сергія ШМАТОВАЛЕНКА

«Золотий» ювілей Сергія ШМАТОВАЛЕНКА

Сьогодні Сергій Сергійович святкує 50-річний ювілей!

Шматоваленко - вихованець СДЮСШОР «Чорноморець» (Одеса), початкову футбольну освіту отримав у тренера Бурсакова. У віці 20-ти років перейшов до московського ЦСКА, де доволі легко вписався в колектив: «Думав, буде дуже складно, але несподівано якось відразу пішло як в ігровому, так і в життєвому плані. Хлопці в колективі прийняли. Напевно, це сприяло вдалій грі. Із вливанням до основного складу проблем теж не виникло», - розповідав Сергій Сергійович.

Щоправда, через ліміт нічиїх ЦСКА опинився в зоні вильоту - армійці набрали на одне очко більше, ніж ленінградський «Зеніт», але перебрали з нічиїми - одинадцять замість дозволених десяти, тому з команди зняли один пункт. Це відкинуло ЦСКА на 15-е місце, і клуб у компанії з «Гурією» з Ланчхуті вирушив до першої ліги.

До київського «Динамо» Сергій Шматоваленко переїхав із Москви в 1987 році. Причому, на перше запрошення футболіст відповів відмовою: «До мене додому ще до Одеси приїжджав тренер-селекціонер «Динамо» Михайло Коман. Але я вже в 16 років був зарахований до складу «Чорноморця». Що це значить для корінного одесита, думаю, пояснювати не потрібно. Був тоді на вершині щастя й нічого змінювати у своєму житті не хотів. А потім уже в Москві відвідав тодішній начальник київської команди Володимир Веремєєв. У ЦСКА грав, проходячи військову службу. У збірній разом із Лобановським працював Морозов, який у той час тренував ЦСКА, ось вони, мабуть, між собою домовилися, що останні шість місяців я «відслужу» в ЦСКА. Після одеського СКА, зрозуміло. Ось тоді вже з радістю погодився переїхати до Києва, отримавши від динамівців повторне запрошення», - розповідав про свій перехід до клубу, який став для нього рідним, сьогоднішній ювіляр.

Дебютний матч за «біло-синіх» Шматоваленко провів проти мінських одноклубників, тоді кияни перемогли 2:0. Сергій Шматоваленко виступав за «Динамо» аж до 1999 року, провівши в чемпіонаті СРСР 122 матчі (3 голи), чемпіонаті України 107 ігор (один гол), в єврокубках зіграв 33 матчі.

Закінчував кар'єру в російських «Крильях Совєтов» та молдавському «Шерифі» (Тирасполь). «Рано «зав'язати» з футболом був змушений через травми, турбував гомілкостоп. Операцію так і не зробив», - розповів ювіляр про той період.

Сергій Шматоваленко - чемпіон Європи 1990 року серед молодіжних збірних, чемпіон СРСР 1990 року, володар Кубка СРСР 1990 року, чемпіон України 1993, 1994, 1995, 1996, 1997 та 1998 років, володар Кубка України 1993 та 1996 років.

На тренерській ниві у ФК «Динамо» (Київ) - із 2003 року, спочатку працював тренером-селекціонером, пізніше асистентом старшого тренера «Динамо-2». Сьогодні асистент старшого тренера «Динамо» U-19.

«Після приходу групи іспанських тренерів почали трохи по-іншому працювати. Структура гри змінилася й, як наслідок, тренувальний процес став іншим. Іспанець змінив розташування гравців на полі, приділяє увагу колективній техніці», - розповідає тренер.

Сьогодні Сергій Шматоваленко, перебуваючи з командою на зборі в Іспанії, від самого ранку приймає вітання. Від імені всіх динамівців, уболівальників клубу, бажаємо ювіляру міцного здоров'я, сімейного щастя, благополуччя, натхнення, сил, енергії, талановитих підопічних та незмінних перемог його рідного клубу.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер