Олексій Дроценко: «У нас кожен футболіст може взяти відповідальність на себе»

Олексій Дроценко: «У нас кожен футболіст може взяти відповідальність на себе»

У першій частині сезону-2021/2022 в Еліт-лізі ДЮФЛУ київське «Динамо» U16 (футболісти 2006 року народження) здобуло 10 перемог у 10 матчах із феноменальною різницею м'ячів 47:4. Проміжні підсумки виступу своїх підопічних підбив старший тренер команди Олексій Дроценко.

– Першу частину сезону можна оцінити з позитивного боку. Ми посіли перше місце у групі, виграли всі матчі, при цьому показували хорошу якісну гру.

– Максимальна кількість очок дозволяє з оптимізмом дивитися у весняну частину сезону?

- Зараз у нас велика перерва між першою та другою частиною – близько чотирьох місяців, тому готуватимемося до весни. Постараємося, щоб результати та гра були не гіршими, ніж восени. Вже досягнутий багаж зобов'язує нас готуватися з ще більшою відповідальністю, адже ми маємо певні завдання.

- Лише у двох матчах із десяти ваші підопічні забили менше трьох м'ячів. Як то кажуть, найкращий захист – це напад?

- При цьому були кілька матчів, де ми забили лише по одному м'ячу. Щоправда, у цих поєдинках мене більше цікавила не кількість голів, а якість гри в обороні та атаці. Ми спочатку вимагали від хлопців, щоб вони показали хороший футбол, а також суворо зіграти в обороні. А результати… Звичайно, коли забивається багато м'ячів, це тішить, оскільки хлопці демонструють хорошу реалізацію моментів, які створюють.

- Ваша команда забила 47 м'ячів у 10 матчах, але яскраво вираженого бомбардира немає – у Пономаренка дев'ять м'ячів, у Пашка шість, у Лобка та Шевченка по п'ять. Виходить, забити може, в принципі, будь-який гравець?

- Ми не ставимо завдання, щоб у нас був один нападник, від якого ми залежали би. Футбол – командна гра, і кожен гравець, виходячи на футбольне поле, намагається приносити користь команді. Я вважаю, це добре, що ми не залежимо від одного гравця, і у нас будь-хто може взяти на себе ініціативу та проявити свої лідерські якості.

- Також пропущено лише чотири м'ячі. Це заслуга воротарів та захисників чи, знову ж таки, усієї команди?

- Ми всі атакуємо, і так само обороняємося. Це свідчить про те, що ми непогано зіграли в обороні, хоча все одно є певні шорсткості. У більшості ігор ми пресингували суперника – тобто починали оборону своїх володінь із нападників, і від цього була велика користь. Саме тому я би не став нікого виділяти, якщо говорити про таку малу кількість пропущених м'ячів.

- Напевно, особливо цінними для вас стали дві перемоги над принциповим суперником – донецьким «Шахтарем» (5:1 удома та 3:1 на виїзді)…

- У нас завжди цікаві ігри з «Шахтарем». Значить, у той проміжок часу, напевно, ми були краще готові, використали свої моменти. Знову ж таки, я не став би зациклюватися на результатах цих поєдинків – вони свідчать про те, що ми провели якісну підготовку до ігор, а футболісти виконували на полі ті завдання, які ми ставили перед ними.

- По ходу першої частини сезону команда, окрім чемпіонату України, брала участь у різних турнірах – ви їздили до Белграду на Універсіаду, також по Україні. Наскільки це позначалося на підготовці саме до матчів Еліт-ліги?

- Ми провели дуже хорошу селекційну роботу, за минулий рік узявши до себе чотирьох гравців – причому троє з них приєдналися до нас у міжсезоння перед стартом чемпіонату. З їхнім приходом у нас з'явилося більше конкуренції, можливості для ротації складу, і відсутність тих чи інших футболістів не впливала загалом на гру команди. Склад став більш збалансованим, і той факт, що ми настільки вдало виступали і в чемпіонаті, і в турнірах, свідчить про те, що ми мали достатню кількість кваліфікованих футболістів, які в будь-який момент могли вийти як в основному складі, так і на заміну. Ми постійно проводили ротацію, хлопці перебували в тонусі, і ми не мали поділу на основний склад та гравців резерву.

- Минулого сезону ваша команда єдина з академічних груп «Динамо» стала чемпіоном України. Втриматися на вершині буде складніше, ніж туди піднятися?

- Думаю, так, зараз нам буде складніше. Минулий сезон вийшов зім'ятим через велику паузу, пов'язану з локдауном. Виграти вперше чемпіонат почесно, але тепер треба постаратися і докласти всіх зусиль, щоб підтвердити свої амбіції. При цьому хочемо показати ще якіснішу гру і повторити торішній результат. Хоча у плані конкуренції зараз буде набагато складніше – укомплектувався «Рух», гратимуть «Металіст», «Дніпро», знову зустрінемося з «Шахтарем». У всіх дуже хороші команди, з якісним підбором футболістів, тому вирішальна частина регулярного чемпіонату буде цікавіша, ніж торік, та й регламент фінального турніру змінився – цього року вже не буде ігор навиліт, а запровадили кругову систему.

- Які плани команди на зимову паузу?

– Зараз у нас перехідний етап після змагального періоду. Роздали хлопцям завдання, переважно працюємо над технікою, координацією. Після цього плавно перейдемо до відпустки, яка триватиме приблизно місяць, після чого, починаючи десь із середини січня, вже планомірно готуватимемося до поновлення чемпіонату України та турнірів, які в нас будуть.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер