Ігор Суркіс: «Я не знаю, що мотивувало путіна напасти на Україну. Напевно, шизофренія»

Ігор Суркіс: «Я не знаю, що мотивувало путіна напасти на Україну. Напевно, шизофренія»

Офіційний сайт «Динамо» наводить переклад матеріалу хорватського видання Večernji list, в якому президент нашого клубу Ігор Суркіс розповів про благодійне турне команди, засудив війну росії проти України та висловив подяку українцям, які захищають рідну землю від агресора.

- Ідея благодійного турне виходила від тренера команди Мірчі Луческу: ми підхопили її та розпочали реалізацію, – розповідає Ігор Михайлович. – Це було непросто, бо ситуація в Україні непроста. Наші футболісти теж захищають батьківщину, як солдати. Я маю подякувати Президенту України, Міністерству закордонних справ та Міністерству культури і соціальної політики. Усі підтримали цю ідею, і кожен зробив свій внесок у те, щоб це вдалося втілити в життя.

Те, що ми переживаємо зараз, у Хорватії відчули, коли у вас самих була війна. Людей вигнали з будинків, у цій війні багато безневинних мирних жертв. Той, хто приносить в Україну нехай навіть один долар, одну гривню, допомагає біженцям та дітям, які втратили батьків, робить велику справу. Ви добре знаєте, в якій ситуації ми зараз знаходимося.

Завдяки нашому матчу в Дортмунді ми заробили 400 тисяч євро. Ці гроші йдуть до міністерств, про які я вже казав. Чемпіонати проводяться по всій Європі, і зробити якийсь серйозний матч складно. Ми могли би зіграти з «Міланом» та «Вест Хемом», але у команд свої завдання в національних першостях, і дуже складно все узгодити. Дякуємо всім клубам, які грали з нами. Ми провели б ще більше ігор, але збірна України грає в червні, і зараз ми маємо зупинити цей проект. Тому що збірна має готуватися до своїх матчів.

Суркіс також розповів про свій емоційний стан через війну, яка охопила його країну.

- Послухайте, дуже важко дивитися на геноцид, який відбувається в Маріуполі. Це чудові люди, безневинні жертви цієї війни…

- Наскільки реалістично висвітлюється українська ситуація в європейських ЗМІ?

- Цілком реалістично. Але я би сказав, що реальність ще гірша та важча. Мій будинок знаходиться за десять кілометрів від Бучі, там відбувалися жахливі речі. Вони прийшли та вбили мирних жителів, вони напали на мою батьківщину. Раніше у нас не було достатньої кількості артилерії, щоб ми могли ефективно захищатися та протистояти їм. Хотіли взяти Донбас, тепер хочуть усю Україну.

- Що мотивувало путіна так вчинити з Україною?

- Я не знаю. Керівництво України намагається вести переговори, а вони вбивають безневинних людей. Шизофренія, іншого пояснення я не маю. Ми боремося за свою свободу, у нас сміливий Президент, і я певен, що ми переможемо.



– Як ви оцінюєте реакцію Хорватії на війну в Україні?

- Наш народ це цінує та поважає, бо, як я вже сказав, ви пережили подібне. У нашій останній грі в Дортмунді емоції були чудові, дуже сильні. Президент «Борусії» сказав мені: «Як ваші футболісти грали серцем на полі, так і ви переможете у війні». Нам не потрібні нічиї чужі землі, ми лише захищаємо свою й не здамося. Увесь світ допомагає, усі гуманітарні організації та українці єдині та рішучі у своїй меті.

- Чи задоволені ви реакцією Заходу?

– Західні держави в курсі ситуації в Україні. Вони бачили геноцид нашого народу та розуміють, що відбувається насправді. У цій історії дуже важливими є американці, тобто важлива позиція Джо Байдена, який підтримує Україну та надає їй сили. Крім того, європейські країни надають нам величезну підтримку, що дуже важливо. Тому що, якщо путіну вдасться здійснити свої наміри, захопити заплановані території та утримати їх, цілком може статися так, що він розпочне подальші завоювання в Європі. Це справжня небезпека.

А що мають зробити Європа та мир, то це запровадити санкції проти росії та постачати зброю Україні. Я вам скажу, що таких бійців, як у нас, немає в жодній країні світу. Ми воюємо тракторами, а вони танками.

Сьогодні на стадіоні «Максимір» кияни зіграють товариський матч проти загребських одноклубників. Нагадаємо, це частина благодійного проекту зі збору коштів на допомогу Україні, в рамках якого «біло-сині» проведуть шість поєдинків у своєму євротурі. «Динамо» вже зіграло з польською «Легією» (3:1), турецьким «Галатасараєм» (3:1), румунським «Клужем» (0:0), дортмундською «Боруссією» (3:2), а після зустрічі з чемпіоном Хорватії на динамівців чекає ще матч зі швейцарським «Базелем».

Željko Janković, Večernji list

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер