«Сігнал Ідуна Парк»: домашній стадіон «Боруссії» Дортмунд

«Сігнал Ідуна Парк»: домашній стадіон «Боруссії» Дортмунд

26 квітня київське «Динамо» проведе благодійний матч в гостях у дортмундської «Боруссії» на найбільшому футбольному стадіоні Німеччини – «Сігнал Ідуна Парк».

Домашня арена «BVB» вміщує 81 365 вболівальників і має 4-ту категорію УЄФА, тобто є елітним стадіоном та може приймати фінали Ліги чемпіонів і Ліги Європи.

Назву «Сігнал Ідуна Парк» стадіон отримав у 2005 році після підписання спонсорської угоди між керівництвом «Боруссії» та групою страхових компаній Signal Iduna. Під час матчів під егідою УЄФА та ФІФА використовується назва BVB-Stadion.

Історія

Із 1937 року домашнім стадіоном дортмундської «Боруссії» служив Stadion Rote Erde, який був побудований у 1926-му, серйозно постраждав під час Другої світової війни та після її закінчення був відбудований. У післявоєнний період «чорно-жовті» стали однією з найуспішніших футбольних команд у Західній Німеччині та першою німецькою командою, яка завоювала європейський клубний титул – Кубок володарів кубків 1966 року. 25-тисячний стадіон вже не міг вмістити всіх бажаючих відвідувати матчі, і в 1962 році Stadion Rote Erde був розширений до 42 тисяч місць за рахунок тимчасових дерев’яних трибун. Однак муніципалітет Дортмунда не міг профінансувати будівництво нового стадіону, а федеральна влада не поспішала в цьому допомагати.

У 1971 році Кельн відмовився від проведення матчів чемпіонату світу з футболу 1974 року, який приймала ФРН. Тоді місце Кельна серед міст-хостів мундіалю зайняв Дортмунд, і кошти, виділені для будівництва стадіону, були перерозподілені до нього. На зведення нової арени знадобилося чотири роки, і в 1974-му «джмелі» перебралася на 54-тисячний Westfalenstadion. Історична назва стадіону походить від прусського регіону Вестфалія, який зараз є частиною федеральної землі Північний Рейн-Вестфалія, та використовувалася до 2005 року.

Залишивши елітний німецький дивізіон у 1972 році, «Боруссія» стала єдиним учасником другої Бундесліги, стадіон якого прийняв матчі чемпіонату світу. У 1976 році, відновившись у класі, «чорно-жовті» провели свою першу гру у вищому дивізіоні Німеччині на новій домашній арені.

До початку 1990-х років стадіон залишався практично у незмінному вигляді. Першої реконструкції Westfalenstadion зазнав у 1992 році, коли стоячі місця на західній трибуні були замінені сидячими, внаслідок чого місткість арени знизилася до 42 800 глядачів. У період 1995-1998 рр., коли «Боруссія» стала чемпіоном Бундесліги та виграла Лігу чемпіонів, інтерес вболівальників до клубу знову почав зростати, а зароблені кошти були інвестовані в розширення арени. Трибуни стадіону були почергово збільшені, після чого місткість Westfalenstadion перевищила 68 тисяч вболівальників.

У рамках підготовки Німеччини до проведення чемпіонату світу з футболу 2006 року на стадіоні відбувся черговий етап модернізації, під час якого місткість споруди досягла нинішнього показника у 81 365 глядацьких місць, були побудовані кутові трибуни, облаштована покрівля стадіону, яку тепер підтримують вісім впізнаваних сталевих пілонів жовтого кольору, встановлена електронна система доступу на стадіон, збільшена кількість місць для людей із інвалідністю, модернізовані VIP-місця тощо.  

Сучасність

Стадіон «Боруссії» складається з чотирьох критих трибун, кожна з яких звернена до футбольного поля зі східної, південної, західної та північної сторін. Південна трибуна Signal Iduna Park («Die Südtribüne»), що вміщує 24 454 фани, залишається найбільшою стоячою трибуною в Європі, а сам стадіон входить до сімки найбільших на континенті. Під час міжнародних матчів використовуються лише сидячі трибуни – 66 099 місць, крісла на південній трибуні прикручують до сходинок перед кожним таким матчем, а потім демонтують їх, повертаючи захисні бар'єри між рядами.

Із 2008 року, коли «Боруссія» відзначила своє 99-річчя, на стадіоні відкрився «Боруссеум» – музей, присвячений історії клубу з моменту його заснування. Ідея заснування музею належить вболівальникам «джмелів», а фінансування здійснювалося за рахунок благодійних пожертв.

«Боруссія» постійно модернізує свій стадіон у відповідності з сучасними технологіями та вимогами ефективного енергоспоживання: так, за останні роки були замінені відеотабло в чаші стадіону, завдяки яким за перипетіями матчів можна слідкувати з будь-якого куточка арени, на даху була встановлена сонячна електросистема та повністю замінений газон.

Окрім футбольних матчів, «Сігнал Ідуна Парк» приймає й інші заходи, такі як боксерські поєдинки та концерти. В 2020 році в інфраструктуру стадіону був інтегрований медичний центр, який займається лікуванням коронавірусу.

Вболівальники

Стадіон «Сігнал Ідуна Парк» всесвітньо відомий перш за все через атмосферу, яка панує на домашніх матчах «Боруссії», а  також ефектні та масштабні перформанси фанатів «джмелів». Протягом десятиліть «Боруссія» утримує першість за відвідуваністю домашніх матчів, а її арена заслужила неформальну назву «храм футболу».

У сезоні 2015/16 «Боруссія» встановила рекорд відвідуваності – у 17-ти матчах Бундесліги «Сігнал Ідуна Парк» відвідали 1 380 023 глядача, а середня відвідуваність склала 81 178 фанів за матч, що відповідає завантаженості арени на 99,88%.

Знаменита стояча трибуна Die Gelbe Wand («Жовта стіна») давно стала відмінною рисою «Боруссії», яка наводить жах на суперників і захоплює всіх футбольних уболівальників. Стоячі місця складають 35% від загальної місткості стадіону, а особливою «Жовту стіну» робить крутий нахил (28 градусів для нижнього ярусу та 37 – для верхнього), висота (майже 100 метрів) та відсутність поділу на сектори, що створює відчуття безкрайньої маси людей.

Неймовірна домашня підтримка не може не надихати футболістів «Боруссії». Так, у період з 2016 по 2017 роки була зафіксована унікальна безпрограшна серія «чорн-жовтих» у домашніх матчах Бундесліги – 41 поєдинок. А у сезоні 2018/19 «Боруссія» забивала мінімум два м'ячі у кожному домашньому матчі Бундесліги, встановивши рекорд ліги.

Знакові матчі та події

Стадіон «Боруссії» приймав матчі двох чемпіонатів світу з футболу – 1974 і 2006 років. У 1974 році на «Вестфаленштадіоні» відбулися три поєдинки групового етапу та одна фінальна групова гра.

Під час проведення ЧС-2006 згідно вимог ФІФА стадіон носив назву FIFA World Cup Stadium Dortmund. У Дортмунді пройшли шість матчів мундіалю, із них чотири – в рамках групового етапу. Зокрема, саме на цій арені збірна Німеччини програла півфінальний поєдинок майбутнім чемпіонам світу – збірній Італії.

У 2001 році стадіон дортмундської «Боруссії» прийняв один із найрезультативніших фіналів в історії єврокубків – вирішальний матч Кубка УЄФА між «Ліверпулем» та «Депортиво Алавес» (5:4).

Зараз «Сігнал Ідуна Парк» готується прийняти ряд матчів чемпіонату Європи 2024 року, який пройде в Німеччині.

Український слід

Гостьовий візит до Дортмунда стане для київського «Динамо» другим – понад 20 років тому, у жовтні 2001 року наша команда мінімально поступилася «Боруссії» на «Вестфаленштадіоні» з рахунком 0:1 в рамках групового турніру Ліги чемпіонів (єдиний гол записав на свій рахунок Томаш Росіцкі).

Того ж року Дортмунд прийняв матч національних збірних Німеччини та України в рамках плей-оф відбору на ЧС-2002. Українці під керівництвом Валерія Лобановського тоді поступилися з рахунком 1:4, гол престижу у складі «синьо-жовтих» забив Андрій Шевченко. За грою спостерігали 68 тисяч глядачів.

Найбільше серед динамівців атмосферою «Сігнал Ідуна Парк» мав змогу перейнятися Андрій Ярмоленко, котрий виступав за дортмундську «Боруссію» в 2017-2018 роках, зігравши 18 матчів і відзначившись трьома голами.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер