Починаючи з 1927 року: вікно в Європу

Починаючи з 1927 року: вікно в Європу

З нагоди 95-річчя футбольної команди «Динамо» (Київ) пригадуємо найголовніші матчі в історії клубу. На черзі — дебют у єврокубках.

Довгий час — ціле десятиліття після започаткування єврокубків — радянські клуби не брали участі в їх розіграшах. Сильним був страх відповідальності — в тогочасному футболі траплялося, що за невдалі результати в міжнародних матчах команди розформовували, тренерів «знімали», гравців переводили в інші клуби.

Першим із чемпіонату СРСР, хто зважився взяти на себе відповідальність за виступи на міжнародній клубній арені стало «Динамо» (Київ). Як володар Кубка Радянського Союзу, наш клуб став на старт Кубка володарів кубків і дебютував таким чином у змаганнях під егідою УЄФА. Ось як це було.

Шлях проторував Каневський

27 вересня 1964 року київське «Динамо» в фіналі Кубка СРСР обіграло куйбишевські «Крилья совєтов» - 1:0. Все вирішив гол Каневського на 17-й хвилині: після кутового від Серебряникова захисник невдало відбив м’яча точно під удар Віктору, і капітан киян з розвороту, не опускаючи на газон, забив його під поперечину. Тоді ще ніхто не здогадувався, що цей гол буде двічі історичним, і ось чому.

----------------------------

Цікаво!

Федерація футболу Радянського Союзу досить довго утримувалася від участі своїх клубів у єврокубках. Внаслідок тривалих перемовин вже напередодні старту сезону 1965/66 було вирішено, що честь стати першопрохідцями випаде динамівцям Києва. Спрацювали кілька факторів — бажання республіканського керівництва, добра воля амбітного тренерського штабу та керівництва спорттовариства, також і персональна сміливість Віктора Маслова. До слова, саме головний тренер київського «Динамо» в спеціальній статті в тижневику «Футбол» влітку напередодні старту в єврокубках обґрунтував необхідність старту в єврокубках і всю специфіку викликів, які стоятимуть перед дебютантами Кубка кубків. Хто міг знати, що з часом «Динамо» (Київ) двічі здобуде цей трофей — на рівні з «Андерлехтом», «Міланом» і «Челсі», і лише одна «Барселона» має більше Кубків кубків у своїй клубній колекції.

----------------------------

Суперником динамівців став північноірландський «Колрейн». Цей клуб теж переживав на той момент найкращі часи в історії — щойно вперше в історії виграв Кубок Північної Ірландії з футболу, а також під керівництвом колишнього захисника «Селтіка» Берті Пікока теж дебютував у єврокубках. 36-річний Пікок, до слова, на той час був ще й головним тренером збірної Північної Ірландії.

Прем’єру вважати успішною

Місто Колрейн чекало в гості київську команду з великим інтересом — настільки, що керівництво північноірландського клубу попросило «Динамо» зіграти перший матч не за жеребом у Києві, а на його полі. Кореспонденти провідних видань Великобританії приїздили на цю гру, а дехто з них навіть вручив гостям плакат «Привіт київським хлопцям!»

Господарі кинулися вперед з великим бажанням і заслужили навіть компліменти Маслова, який уже після матчу відзначав: «Великий рахунок може дезорієнтувати та дати неправильне уявлення про перебіг зустрічі. Протягом майже всього поєдинку нам довелося оборонятися». Проте на контратаках динамівці відпрацювали відмінно, ще до перерви забезпечивши собі переконливу перевагу. Відкрив рахунок у матчі (та в усій єврокубковій історії «Динамо» й радянського футболу в цілому) Андрій Біба, який після передачі Хмельницького розстріляв ворота. Далі Базилевич головою замкнув подачу Хмельницького. Ще до перерви забивали той же Хмельницький і Серебряников, після перерви — Біба та Серебряников. Лише в кінцівці гри нападник господарів Карлі випередив Банникова та проштовхнув м’яча в сітку — 1:6. 

«Мені навіть важко когось виділити, настільки уважно, мужньо, з повною віддачею грали всі. І саме завдяки цьому у нас все виходило. Ірландці атакують, а ми забиваємо. У мене склалося враження, що вони принципово не бажають грати на своїй половині поля», — підсумував головний тренер «Динамо» Віктор Маслов. Навряд чи ви знайдете багато інших тренерів, які б з таким розгромом починали свої виступи в єврокубках.


----------------------------

Протокол

"Колрейн" (Колрейн, Північна Ірландія) – "Динамо" (Київ) – 1:6 (0:4)

Голи: 0:1 Біба (14), 0:2 Базилевич (34), 0:3 Хмельницький (40), 0:4 Серебряников (44), 0:5 Біба (52), 0:6 Серебряников (63), 1:6 Карлі (73).

"Колрейн": В.Хантер, Маккарді, Кемпбелл, Мюррей, А.Хантер, Пікок, Кінселла, Карлі, Халлідей, Данлоп, Ервін. Головний тренер: Берті Пікок.

"Динамо": Банников, Щегольков, Сосніхін, Островський, Сабо, Турянчик, Базилевич, Серебрянников, Левченко, Біба, Хмельницький. Головний тренер: Віктор Маслов.

Попередження: А.Медакін - Й.Сабо (обидва — за систематичну грубу гру).

2 вересня 1965 року. 18:00. Колрейн. Стадіон «Шоуграундс». 5281 глядач. +13С. Ясно.

Суддя: Й.Малка (ФРН).

----------------------------

Норматив — 10 голів на раунд

«Нічия на своєму полі нас влаштовує», - говорили північноірландці перед початком протистояння, і вони не лукавили. Попри старанність, «Колрейн» помітно поступався в майстерності й не мав чого протиставити киянам і в виїзному матчі. Вже на п’ятій хвилині Біба розібрався з воротарем і захисником, який поспішав на допомогу, й відкрив рахунок. Далі Базилевич замикав навіс Щеголькова й із добивання закріпив перевагу динамівців, а перед перервою розстріляв ворота з подачі Хмельницького. Крапку в матчі поставив сам Хмельницький — підстеріг момент, коли воротар упустив м’яча, парируючи удар Медвідя.

10:1 за результатами двох матчів — «Колрейн» залишився в історії «Динамо» хіба що фактом першості в якості суперника. «Київське «Динамо» залишає враження команди-гранда, - підсумував граючий головний тренер гостей Пікок. - Стійкий захист, дуже цікава гра з тактичної точки зору. Система взаємозамінності та несподіваних підключень мене вразила. Майже всі гравці технічно хороші та підготовані чудово». Прем’єру слід було вважати успішною.

----------------------------

Протокол

"Динамо" (Київ) – "Колрейн" (Колрейн, Північна Ірландія) – 4:0 (3:0)

Голи: 0:1 Біба (5), 0:2 Базилевич (17), 0:3 Базилевич (43), 0:4 Хмельницький (89).

"Динамо": Банников, Щегольков, Сосніхін, Островський, Сабо, Турянчик, Базилевич, Серебряников, Медвідь, Біба, Хмельницький. Головний тренер: Віктор Маслов.

"Колрейн": В.Хантер, Маккарді, Кемпбелл, Мюррей, А.Хантер, Пікок, Кінселла, Карлі, Халлідей, Н.Догерті, Ервін. Головний тренер: Джек Дохерті.

Попередження:

8 вересня 1965 року. 18:30. Київ. Центральний стадіон. 33364 глядачі. +21С. Ясно.

Суддя: А.Тот (Румунія).

----------------------------

Великий урок від великого «Селтіка»

Так само переконливо «Динамо» розібралося з «Русенборгом», але після норвежців нашим трапився шотландський «Селтік». Команда Джока Стейна в розквіті сил обіграла в тяжкому двоматчевому протистоянні підопічних Віктора Маслова. Єврокубкова хода «Динамо» в дебютному сезоні завершилася на стадії чвертьфіналу. «Селтік» же через рік виграв Кубок європейських чемпіонів.

Але й те «Динамо» було гідне уваги, що довело наступними сезонами. А єврокубковий почин залишився в історії як романтичний час, коли дерева були маленькими, недоступне здавалося реальним, а велике — своїм, рідним, близьким.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер