Домагой ВІДА. Шлях на Мундіаль (+ ВІДЕО)

Домагой ВІДА. Шлях на Мундіаль (+ ВІДЕО)

Відбірковий турнір

На стадії відбіркового турніру збірній Хорватії уникнути труднощів не вдалося. Ще до старту відбору було зрозуміло, що за два перших місця, які дають можливість повести боротьбу за пряме потрапляння до фінальної частини чемпіонату світу та за участь у стикових матчах, поведуть боротьбу три команди – Бельгія, Хорватія та Сербія. Плюс, була ще Шотландія, яка завдяки бійцівським якостям своїх футболістів здатна попсувати нерви суперникам. Шанси інших двох команд групи, Уельса та Македонії, серйозно ніхто не розглядав, навіть враховуючи наявність у складі британців таких зірок, як Аарон Ремзі та, особливо, Гарет Бейл.

Зі стартом відбіркової кампанії Сербія через невпевнену гру та незадовільні результати (нічия із Шотландією, поразки від Бельгії та Македонії) свої претензії відклала на наступні роки, й боротьбу за першу сходинку повели між собою Хорватія та Бельгія. До шостого туру включно опоненти йшли нога в ногу, набравши по 16 очок (п’ять перемог та одна нічия), причому в очному протистоянні нічию було зафіксовано в Бельгії, що робило «картатих» тіньовими фаворитами. Але несподівана домашня поразка від Шотландії (0:1) та нічия на виїзді із Сербією (1:1) поставили хрест на зазіханнях команди Ігора Штімаца на перше місце, й хорвати вимушені були готуватися до участі у стикових матчах.

Саме перед вирішальними поєдинками сталися зміни на тренерському містку збірної. Ігора Штімаца, який через непорозуміння із керівництвом федерації пішов у відставку, змінив дует братів Ковачів – Ніко взяв на себе керування команди, а Роберт став його асистентом.

Жереб до нового тренерського тандему виявився схильним, оскільки «картатим» дістався найслабший за рейтингом суперник – збірна Ісландії, яка несподівано завершила відбірковий турнір на другому місці в своїй групі, випередивши таких досвідчених турнірних бійців, як Словенію та Норвегію. Виїзна нічия (0:0) та домашня перемога (2:0) – й Хорватія могла пакувати валізи до Бразилії, на четвертий у своїй історії чемпіонат світу.

Динамівський представник у збірній Хорватії, захисник Домагой Віда, основним гравцем у своїй команді не був, у тому числі й через травми, які переслідували його протягом сезону. Із дванадцяти матчів, які команда провела у відбірковому турнірі та плей-офф, динамівець у трьох (обох матчах із Бельгією та виїзному з Шотландією) виходив у стартовому складі, ще в трьох (домашніх із Македонією, Уельсом та Сербією) виходив на заміну, загалом провівши на полі 311 хвилин.

Досягнень, які зазначаються в підсумковому протоколі (як зі знаком «+», так і зі знаком «–»), у Домагоя немає – голів не забивав, жовтих та червоних карток не отримував. За відведений на полі час завдав два удари (по одному в обох матчах із Бельгією), тричі порушив правила та п’ять разів постраждав від фолів суперників (відповідно до даних офіційного сайту УЄФА).

Товариські матчі

У рамках підготовки до матчів відбіркового турніру та фінальної частини чемпіонату світу 2014 року збірна Хорватії провела вісім товариських матчів.

Динамівець Домагой Віда узяв участь у шести з них (пять – у стартовому складі), провівши загалом на полі 465 хвилин, та забив один м’яч – у виїзному поєдинку з Південною Кореєю (2:1, 10 вересня 2013 року).

Цитати Домагоя Віди

Про жеребкування групового турніру чемпіонату світу: «Наша збірна опинилася в дуже цікавій групі. Беззаперечним фаворитом у ній є Бразилія, це господарі турніру та претенденти на перемогу в ньому. У решти трьох команд приблизно рівні шанси посісти друге місце. У Хорватії є великі надії вийти з групи».

Про готовність до зміни амплуа: «У товариському матчі з Малі (31 травня – прим.) я вперше вийшов на позиції лівого захисника. Мені ще доведеться адаптуватися на ній. До старту чемпіонату світу є час, тому, звичайно, я буду старатися. Можу сказати, що я готовий грати на цій позиції, а рішення вже буде за тренером».

Про очікування від виступу збірної Хорватії: «Якщо вийдемо з групи з другого місця, отримаємо в суперники збірну Іспанії. Думаю, виходом до 1/8 фіналу будуть усі задоволені – й фахівці, й уболівальники».

Copyright © 2014 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер