Олександр ШОВКОВСЬКИЙ: «Чемпіонська гра та чемпіонське місце визначаються протягом усього сезону»

Олександр ШОВКОВСЬКИЙ: «Чемпіонська гра та чемпіонське місце визначаються протягом усього сезону»

- Яке за ліком нинішнє чемпіонство для вас?

- Якщо не помиляюся, то чотирнадцяте. Формально, ми ще не стали чемпіонами – лише після наступного туру.

- Чи відчуваєте задоволення?

- Безумовно, перед кожним початком якогось турніру ставляться завдання, цілі. Для досягнення цих цілей виконується робота. Щось вдається, щось ні. Бувають помилки, якісь невдачі. Об'єктивні причини чи ні – результат має бути, й бажано хороший. Тоді ти бачиш плоди своєї роботи. Мета дає можливість рухатися вперед, не зупинятися, досягати нових результатів, ставити перед собою нові завдання. Людина не може чогось досягти, живучи лише спогадами.

- За що найбільше переживала команда перед матчем із «Ворсклою»?

- Справа в тому, що наші побоювання позначилися в другому таймі. Згадуючи та аналізуючи минулий сезон, коли ми стали чемпіонами, сьогоднішня гра з «Ворсклою» вийшла не зовсім чемпіонською. Ми були скуті в деяких своїх діях. Ми згадували перед грою той минулорічний матч із «Дніпром». У поєдинку проти «Ворскли» ми діяли доволі агресивно в першому таймі. Намагалися припинити будь-яку контратаку суперників, нам це вдавалося. У другому таймі відійшли від наших принципів, тому вийшов не зовсім характерний для нас тайм.

- Що відбувалося в роздягальні? Минулого року Ігоря Михайловича обливали шампанським. Як святкували цього разу?

- Теж обливали шампанським. Ігор Михайлович зізнався, що його ще так не обливали.

- Із чим пов'язане своєрідне привітання Рауля з чемпіонством? Йому давали «стусанів»...

- Рауль – дуже вимогливий, наполегливий тренер, вимагає від нас максимуму, він заслуговує лише найприємніших слів. Але, в той же час, він жорсткий. Тому, жартома, хлопці «подякували» його таким чином.

- Якою буде наступна гра з «Шахтарем»?

- З одного боку легшою, оскільки з турнірної точки зору матч не матиме жодного значення. З іншого боку, гра між двома непримиренними суперниками завжди цікава та непередбачувана. Можливо, цей матч буде трохи спокійнішим, тому що багатьом гравцям, які виступають за свої збірні, потрібно поберегти себе перед стартом чемпіонату Європи у Франції.

- Як вважаєте, «Динамо» у сьогоднішньому матчі продемонструвало чемпіонську гру?

- Подивіться турнірне становище. Чемпіонська гра або чемпіонське місце визначаються протягом усього турніру. На сьогоднішній день «Динамо» в чемпіонаті пропустило лише сім м'ячів та перебуває на другому місці за кількістю забитих. Вважаю, що це дуже вагомий показник.

- Що можете згадати за чемпіонський рік?

- Час – хороший учитель та лікар. Деякі емоції забуваються, а вони є головним критерієм спогадів. Зрозуміло, що пам'ятається перше чемпіонство – воно було яскравим. І головний для мене показник – результат власної роботи. Аналізуючи всі свої дії впродовж сезону, я завжди відзначаю, що було хорошого, наскільки покращилася моя гра. У цьому випадку мені цікаво «перегорнути» цей рік, щоб побачити позитивні та негативні моменти. Моя участь у матчі з «Ворсклою» була під питанням. Ще зранку ніхто не знав, чи буду я грати, – у мене було невелике ушкодження. Команда виграла – все чудово. У нас попереду два вихідних дні. Є можливість відпочити. Чи вийду я на наступний поєдинок, буде вирішувати тренерський штаб. Можу сказати, що я себе почуваю чудово.

- Чи будете сьогодні святкувати чемпіонство?

- Спочатку поїду додому, а потім подивимося.

- Уболівальники «Динамо» підготували особливе шоу на сьогоднішній матч...

- Хочу привітати всіх наших уболівальників із цією перемогою. Для нас усіх дуже важливо та приємно відчувати цю підтримку. Ми завжди готові до діалогу та співпраці. Думаю, для вболівальників також було важливо, щоб ми стали чемпіонами в останньому домашньому матчі цього сезону. Дуже їм дякую. Хочу побажати, щоб ми розмовляли однією мовою, щоб чули нас, адже є багато людей, які не сприймають фаєри та петарди. Саме тому потрібно поважати всіх, хто приходить на стадіон підтримати свою команду або команду суперника. Нам же потрібно додавати в майстерності, демонструвати чемпіонську гру, дарувати перемоги та радість, надію на динамівське майбутнє.

- У вас і так чудова майстерність...

- Як тільки я подумаю про те, що майстерність у мене вже є, мені потрібно буде завершувати кар'єру. Кожного разу, починаючи шлях підготовки до чемпіонату, я починаю з чистого аркуша.

- Наступного року ви також плануєте стати чемпіоном з «Динамо»? Або будете завершувати кар'єру?

- Якщо я стану чемпіоном, то лише з «Динамо». У мене ще буде розмова з головним тренером, із президентом клубу. Мій контракт закінчується влітку цього року. Новий поки що не підписано.

- Зараз точиться багато чуток, що Луческу може піти з «Шахтаря». Наскільки тоді будуть цікавими для «Динамо» матчі з «гірниками»?

- «Шахтар» – це не лише Луческу. Коли піде Луческу, «Шахтар» буде асоціюватися з іншим тренером, гравцями. Все змінюється.

- Будете дивитися в четвер матч «Шахтаря» із «Севільєю»?

- Думаю, так. Шанси складно оцінити. Команда, загалом, готова дивувати та боротися за Кубок Ліги Європи, але останні матчі в чемпіонаті та Кубку України свідчать про якусь втому, можливо, так здається збоку. Можу сказати, що буде важко. Буду вболівати за наших хлопців і в «Шахтарі», і в «Севільї», щоб ніхто не отримав травму та зміг підготуватися до чемпіонату Європи.

* фото В.Раснер

Copyright © 2016 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер