Олександр ШПАКОВ: «Хто стане новим Блохіним або Шевченком, покаже час»

Олександр ШПАКОВ: «Хто стане новим Блохіним або Шевченком, покаже час»

Одним із перших його привітав клубний Інформаційний відділ, якому Олександр Олександрович розповів про те, як збирається проводити цей день. Розповів іменинник і про свої трудові будні:

- Мій День народження в понеділок – це робочий день, тому і свято проведу в робочому графіку та звичній атмосфері. А вже пізніше зберемося сім'єю. Поняття не маю, хто мені що подарує, для мене головне увага.

- Ви куратор молодших груп у динамівській ДЮФШ. Що для вас зараз є пріоритетним?

- Я займаюся хлопцями від семи до десяти років. Спочатку потрібно провести хороший набір, потім ефективну селекцію, підготувати хлопців у технічному плані, довести їх до потрібного рівня для переходу до наступного етапу й передачі наступним тренерам. А радувати вони будуть нас, уже коли випускатимуться з Академії.

- Для цього потрібно пройти досить довгий етап?

- Навіть дуже довгий. Але той, хто хоче грати, кому подобається футбол, буде ним займатися. У такому віці ми ще не говоримо про любов до цього виду спорту, а просто симпатії. Популяризація ведеться, а те, що у сучасних дітей більше спокус, то їх можна поєднувати зі спортом, тому я не думаю, що вони заважають футболу.

- Свого часу ви розгледіли талант Андрія Шевченка. А чим виокремлюються нинішні діти?

- Ми ведемо набір обдарованих хлопців і тих, у кого є футбольні завдатки. А хто з них пройде весь шлях і стане Блохіним або Шевченком, – покаже час. У такому юному віці сказати, що вийде з дитини, дуже складно. Ми й не намагаємося. Головне – прищепити дітям любов до футболу, зробити їх дисциплінованими й допомогти визначити мету стати футболістом. Іншим займаються тренери на більш дорослому рівні.

- Чи багато хлопців відсіюється у процесі переходу від одного етапу до наступного?

- Так, таке трапляється, але замість тих, хто переїхав, змінив місце проживання або просто кинув заняття футболом, до нас приходять нові хлопці. Відбір дітей ми проводимо постійно.

- Напевно, початковий етап найвідповідальніший?

- Так, це, справді, велика відповідальність визначити, чи буде дитина надалі займатися футболом. Ми її не боїмося. На цьому рівні ми вже визначаємо для дітей амплуа, якщо це зробити неправильно, дитина може не розкритися. Ось і працюємо над тим, щоб у нас було менше помилок.

- У молодшому віці, напевно, майже неможливо визначити, чи стане дитина футболістом високого рівня?

- Це досить складно зробити, але, в цілому, можливо. Деякі якості майбутніх футболістів проявляються вже зараз. Одні мають високу швидкість, інші володіють непоганою реакцією і спритністю, треті добре відбирають м'яча. Всі ці якості, якщо правильно їх розвивати, лягають в основу майбутньої майстерності футболістів.

- Як до занять своїх дітей ставляться їхні батьки?

- Вони стали більше розуміти футбол. Раніше вони менше намагалися зрозуміти тренувальний процес, а зараз краще розбираються, аж до того, як потрібно вести заняття тренерам. У будь-якому випадку, зацікавленість збоку батьків – це добре, але помірно, це ми й намагаємося їм донести. Безперечно, для батьків їхня дитина найкраща.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» Київ

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер