Анатолій Колоша: «Наступного року чекаємо на серйозне навантаження на газон»

Анатолій Колоша: «Наступного року чекаємо на серйозне навантаження на газон»

Разом із футболістами на зимову перерву пішов і стадіон «Динамо» ім. Валерія Лобановського. Навесні поле вже не буде приймати першу команду, яка переїжджає на НСК «Олімпійський», а обмежиться матчами молодіжного складу, «Динамо-2» та київського «Арсеналу». Про те, як покриття нашого стадіону впоралося з осінніми навантаженнями, і в якому стані вирушило на зимівлю, ми дізналися від заступника директора стадіону Анатолій Колоша:

- Враховуючи останній матч із «Маккабі» та результати команди в Лізі Європи, підсумки року не дуже тішать. На жаль, кінцівка вийшла змазаною. Що ж стосується безпосередньо футбольного газону, він витримав усі навантаження, які були чималими: тут свої домашні матчі проводило не лише «Динамо», а й «Арсенал», і збірні. Але газон упорався, і в хорошому стані буде зимувати. У наступному році ми чекаємо на ще більші серйозні навантаження у зв’язку з матчами другої та молодіжної команд «Динамо». Словом, роботи на наступний рік вистачить.

- Динамівський газон порівняно новий. Чи можна сказати, що він виправдав себе?

- Це залежить не від його молодості, а від догляду. Не існує поняття «поле останнього покоління». Трави, за допомогою яких вирощують газони, є селекційними, і через певний час починають вироджуватися. Тому в середньому раз на п’ять років газон потрібно чи пересівати, чи міняти. Краще останнє, оскільки підстава газону вбирає багато органічних речовин, у результаті чого зменшуються його дренажні здібності. Так роблять скрізь, і в цьому немає нічого дивного. Нинішній газон відпрацював у нас уже два сезони. Гадаю, роки за три доведеться його міняти, оскільки з’являться просадні явища, деформація. Це неминуче, оскільки наш стадіон перебуває на воді. Подібні явища мали місце й цього року, і нам доводилося місцями підіймати дерен. Крім того, цього року ми внесли близько 120 тонн піску, що дало нам можливість зберегти газон у належному стані до зими.

- Як показав себе новий сорт трави, чи нормально вона переносила низьку стрижку?

- Від нас вимагали стригти її висотою у два сантиметри, а для цього був необхідний відповідний вид трави, який ми й придбали. Це багаторічний тонконіг, вироблений у США, який справді утворює щільний дерен за рахунок бічних відростків та дозволяє себе стригти на необхідну висоту. Відомо, що деякі види трав – райграс, костриця і т.д. – не витримують низької стрижки, і починають хворіти.

- Чи вплине тепла погода у грудні на зимівлю поля?

- Звичайно, оскільки для газону дуже шкідливо, коли він почергово мерзне й відтаює. У результаті цього може утворитися крижана кірка. Про це ми також подбали: газон оброблено спеціальними засобами – фунгіцидами, якими в разі необхідності продовжимо обробляти газон протягом зими. Крім того, хочу всіх застерегти, що останнім часом з’явилася бактерицидна хвороба для злакових трав, яка передається вітром, дощем, безхребетними паразитами, птахами, у результаті чого газон втрачає якості зимостійкості. Тому ми за допомогою Інституту мікробіології України обробили спеціальною рідиною всі газони на наших базах та стадіоні, щоб забезпечити фітосанітарне здоров’я полів.

- Із нового року «Динамо» переїжджає на «Олімпійський». Чи будете ви співпрацювати із його фахівцями з догляду за газоном?


- Там за газоном стежить фахівець із Ірландії, якому допомагає молодий «грінкіпер», який раніше працював на полі для гольфу. У договорі, який ми підписали з «Олімпійським» на п’ять років, є пункт, відповідно до якго за тиждень до проведення матчу ми будемо інспектувати футбольне поле. Але до Євро-2012 саме ірландський фахівець несе відповідальність за газон, тому втручатися до його роботи ніхто не буде.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» (Київ)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер