«Бордо» - «Динамо». Поле битви - «Стад Жак Шабан-Дельма»

«Бордо» - «Динамо». Поле битви - «Стад Жак Шабан-Дельма»

За рік через турнікети стадіону «Шабан-Дельма» проходить близько 500,000 чоловік.

Перша цьогорічна зустріч із європейським змістом для арени, яка свого часу прийняла одразу два чемпіонати світу, відбудеться 21 лютого, коли на газон, який приймав не одну зірку світового футболу, вийдуть у матчі 1/16 Ліги Європи господарі з Бордо та гості з Києва…

Для ентузіастів спорту з Бордо найважливішим моментом, який через роки складно переоцінити, стали події 100-річної давності, коли в 1912 році місцеві органи влади виділили кошти на придбання ділянки під будівлю першого в місті великого стадіону. Футбол у той час залишався ще пасинком велоспорту, який панував на французьких спортивних аренах, і саме тому гра мільйонів прижилася в місті не відразу. Лише в 1919-му місцеві шанувальники футболу перетворили кілька аматорських команд в одну, створивши якусь подобу клубу з назвою «Girondis de Bordeaux» (Жиронда де Бордо). Тоді ж і визначилися клубні кольори, що збереглися і до наших днів – темно-синій, фіолетовий і білий. Свій перший офіційний матч «Бордо» провів 1920-го року і зазнав нищівної поразки від клубу «Section Burdigalienne» – 0:12. Перший крок задля перемоги над велосипедистами було зроблено в 1930-му році, коли розпочалося будівництво споруди з головною футбольною складовою.

Вісім років потому, 12 червня, грандіозна за тими часами споруда, зведена за проектом відомого архітектора Рене Бутхауда під назвою «Парк Лескюр» була презентована широкій публіці, незадовго до відкриття третього в історії чемпіонату світу з футболу.

За роки свого існування стадіон приймав багато різних заходів: фініш Тур де Франс, перший переможний для «Бордо» національний чемпіонат 1950-го, і навіть хокейні матчі та боксерські поєдинки.

Перший аншлаг відбувся 4-го березня 1973-го, коли «Бордо» відвідали чарівники шкіряної сфери з бразильського ФК «Сантос». Був він зовсім не випадковим, адже головною зіркою гостей був ніхто інший, як сам Едсон Арантес ду Насименту, більш відомий всьому світу як Пеле!

Рекорд відвідуваності за всі роки існування арени було встановлено 24 квітня 1985 року, коли матч за участю італійського «Ювентуса», який вів за собою Мішель Платіні, та п'ятьох чемпіонів Європи, таких як Патрик Баттістон, Ален Жиресс, Жан Тігана, Бернар Лякомб та Тьєррі Тюссо, у складі жирондинців зібрав на трибунах 40,200 глядачів.

З 1992-го по 1996-й рік завсідники «Парк Лескюр» насолоджувалися грою великого Зінедіна Зідана (на фото) в оточенні таких значущих особистостей, як Біксант Лізаразю та Кристоф Дюгаррі.

 Нова реконструкція, приурочена до домашнього, переможного для французів чемпіонату світу 1998 року, перетворила застарілу арену в сучасний футбольний комплекс. За рік «Стад де Парк Лескюр» змінює назву на «Жак Шабан-Дельма» на честь політика, який більше двадцяти років прослужив на благо городян на посаді мера Бордо. Того ж року жирондинці відсвяткували черговий титул переможців Ліги 1.

Найуспішнішим для «Бордо» і відвідувачів «Шабан Дельма» за останні роки був сезон 2008/09, коли команда, випередивши на три пункти одвічного суперника марсельський «Олімпік», оформила шосте в історії чемпіонство, додавши до нього Кубок французької ліги і національний Суперкубок (обидва турніри – втретє в історії).

Динамівці Києва ніколи не виходили на історичний, з футбольної точки зору, смарагдовий газон клубу «Бордо». Для того, щоб на нього ступити 21 лютого о 22.05, нашим футболістам потрібно буде пройти найдовший у Європі тунель за шляхом з роздягальні на поле, що становить цілих 120 метрів…

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер