Чемпіонський акорд «Динамо» 1996 року

Чемпіонський акорд «Динамо» 1996 року

26 років тому, 13 червня 1996 року, київське «Динамо» перемогло в домашньому матчі тернопільську «Ниву» та оформило четверте чемпіонство в історії незалежної України.

Перед перенесеним поєдинком 31-го туру «біло-сині» випереджали свого найближчого переслідувача, одеський «Чорноморець», на три очки. І в разі перемоги над «Нивою» ставали би недосяжними для «моряків».

За справу підопічні Йожефа Сабо взялися вже в дебюті зустрічі. На 3-й хвилині арбітр призначив пенальті у ворота гостей, але удар Похлєбаєва з позначки Кураєв упевнено взяв. Щоправда, довго зберігати свої ворота «сухими» голкіперу суперника не вдалося. На 12-й хвилині господарі отримали право на штрафний, і, незважаючи на значну відстань, Косовський буквально «прошив» стінку гостей.

Надалі динамівці продовжували домінувати на полі, що втілилось у ще один забитий м'яч після перерви. Шматоваленко прорвався по лівому флангу, прострілив на лінію воротарського, з ударом Максимова практично впритул воротар упорався, але зреагувати на добивання Шевченка не зміг.

Незабаром «Нива» залишилася в меншості після того, як Рудницький отримав друге попередження, і динамівці спокійно довели матч до перемоги, яка дозволила їм достроково, за тур до фінішу, завоювати четверте в історії «золото» чемпіонату України.

«Динамо» – «Нива» (Тернопіль) – 2:0

13 червня 1996 року. Київ, стадіон «Динамо», 3 000 глядачів.

«Динамо»: Ковтун, Дмитрулін, Беженар, Головко, Шматоваленко, Михайленко, Похлєбаєв (Костюк, 74), Максимов (Калитвинцев, 61), Косовський, Леоненко (Шевченко, 46), Ребров.

«Нива»: Кураєв, Сушко, Танасюк, Доценко, Біскуп, Рудницький, Шищенко (Дем'янчук, 57), Т.Капанадзе (Демидяк, 46), Пархоменко, Червоний, А.Капанадзе.

Голи: Косовський (12), Шевченко (53).

Нереалізований пенальті: Похлебаєв (3).

Попереджені: Ребров (90) – Т.Капанадзе (20), Пархоменко (26), Рудницький (29).

Вилучений: Рудницький (57, друге попередження).

Відзначимо, що більше за інших матчів у чемпіонаті України сезону-1995/1996 провели півзахисники Дмитро Михайленко та Євген Похлєбаєв – по 32, на одну гру менше мають у своєму активі захисник Олександр Головко, а також нападники Сергій Ребров та Андрій Шевченко. Майбутній володар «Золотого м'яча» став найкращим бомбардиром команди, забивши 16 м'ячів, – форвард «Динамо» відстав на чотири голи від одесита Тімерлана Гусейнова, який частіше за інших цілив у ворота суперників у матчах чемпіонату України того сезону.

Додамо, що трьома тижнями раніше, 26 травня 1996-го, підопічні Йожефа Сабо обіграли у фіналі Кубка України «Ниву» з Вінниці – 2:0 (Ребров, 27, Максимов, 59), що дозволило вдруге в історії клубу оформити «золотий дубль» в українських турнірах.


Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер