«Чорноморець» – «Динамо». Напередодні. Африканський чемпіон проти одеського штурмана

«Чорноморець» – «Динамо». Напередодні. Африканський чемпіон проти одеського штурмана

Браун Ідейє: американські гірки

В осінній частині чемпіонату України форвард «Динамо» забив 13 м'ячів, розташувавшись на 2-му рядку в списку бомбардирів національної першості. Влучні й, подейкуди, єдині удари Брауна приносили успіх нашій команді в непростих двобоях, а уявити атаку «біло-синіх» без потужного нігерійського бомбардира практично нереально.

На хвилі успішних виступів за клуб, наставник збірної Нігерії Стівен Кеші включив динамівця до заявки «суперорлів» на Кубок Африки-2013, де, як ми пам'ятаємо, Браун був затребуваним і допоміг своїй команді виграти золоті нагороди.

Але, як відомо, навіть у золотій медалі є й інший бік. У даній ситуації через виступи за нігерійську збірну Ідейє пропустив відразу два збори «Динамо» в Іспанії. Нехай це й не сильно позначилося на його фізичній формі, оскільки поки партнери тренувалися, він мав ігрову практику в офіційному турнірі високого рівня, але відновити колишні ігрові поєднання з партнерами по клубу виявилося набагато складніше.

Тим не менш, повернувшись до розташування клубу, форвард міцно застовпив за собою місце в основному складі, відігравши по 90 хвилин у всіх трьох матчах після поновлення першості.

Не секрет, що ефективність нападника вимірюється його голами. На жаль, в останніх трьох зустрічах Брауну (всі в основному складі) не вдалося поповнити свій актив влучними ударами. Часто багато вболівальники називають це гольовою посухою, але ми не будемо настільки категоричними. Оцініть самі: у п'яти поєдинках після зимової паузи «Динамо» забило лише п'ять м'ячів. Це говорить про те, що не лише Брауну, але й усій команді голи даються непросто.

Незважаючи на певні труднощі, нігерієць ніколи не втрачав і не втрачає оптимізму, вірить у перемогу до останньої секунди матчу й є дуже вимогливим до себе, демонструючи своє ставлення до справи постійним пересуванням полем й максимальною самовіддачею в кожному ігровому епізоді.

«На жаль, у першій половині сезону я втрачав занадто багато можливостей забити й дуже хочу це виправити. Для цього потрібно постійно працювати над собою. Якщо мені вдасться стати найкращим бомбардиром чемпіонату України, то я буду радий цьому успіху», – вважає Браун.

Та й звання найкращого бомбардира чемпіонату України не таке вже недосяжне. Мало хто пам'ятає, але минулої осені «гольова пауза» Ідейє в національній першості тривала більше місяця – з 28 вересня до 10 листопада (п'ять турів та матч Кубка України), після чого в трьох матчах поспіль Браун забив п'ять разів!

Сергій Політило: одеський штурман

Одним із лідерів одеського колективу в нинішньому сезоні є 24-річний півзахисник Сергій Політило. Вихованець київського РВУФК, де перші кроки у футболі робили багато динамівців, він після завершення навчання обрав свій шлях, перейшовши до «Чорноморця» в 2006-му й захищає кольори «моряків» до сьогодні. Сильною якістю Політило є його чудове бачення поля й уміння віддати точний пас, а також добре поставлений дальній удар та висока індивідуальна швидкість. Але через невисокий зріст (165 см) перевага в силовій боротьбі найчастіше залишається за суперником.

Сезон 2012/13 є найбільш успішним у кар'єрі півзахисника. Найкомфортніше футболіст почувається в центрі поля, хоча може зіграти як «під» форвардом, так і на лівому фланзі. Але все ж найбільш упевнено Сергій діє саме в центрі, де у нього налагоджене відмінне взаєморозуміння з Кирилом Ковальчуком.

Політило є ключовою фігурою в центрі півзахисту нинішнього «Чорноморця», без якого зараз важко уявити одеський клуб. Із 12-го до 20 туру підопічні Романа Григорчука здобули вісім перемог та одного разу зіграли внічию, а Сергій у всіх цих поєдинках відіграв «від дзвінка до дзвінка». Перервалася ця вдала серія в 21-му турі в матчі з «Шахтарем». Сергій Політило пропускав цю зустріч через дискваліфікацію, а «Чорноморець» поступився – 0:3.

Не міг не звернути увагу на успішні виступи «Чорноморця» в нинішньому сезоні й головний тренер збірної України Микола Фоменко. До того ж молдаван національна команда приймала в Одесі, що давало ще один привід побачити когось із «моряків» у «жовто-синій» футболці. А коли стало відомо, що Денис Гармаш та Руслан Ротань, два гравці центру поля, не візьмуть участі в одеському матчі, здавалося, шанси Сергія потрапити до збірної дуже зросли. Але тренер вирішив інакше, віддавши перевагу гравцю «Шахтаря» Дмитру Гречишкіну, що, виходячи зі слів місцевих уболівальників, їх сильно розчарувало.

До речі, з можливостями та особливостями не лише Сергія Політила, а й усього «Чорноморця» прекрасно знайомі Олег Блохін та Андрій Баль, які працювали з цією командою з 2009-го до 2010 року. А враховуючи той факт, що з 2004-го до 2008 роки Політило активно залучався до поєдинків юніорських збірних України різних вікових груп, півзахисника знають і більшість динамівців. Зокрема – Андрій Ярмоленко. Цікава особливість: за «дубль» «Чорноморця» Сергій дебютував саме в матчі з київським «Динамо»!

Статистика в сезоні 2012/13:

На рахунку Брауна Ідейє 40 матчів (20 у чемпіонаті України, 1 у Кубку України, 11 в єврокубках, 8 за збірну Нігерії) та 19 голів (13 у чемпіонаті України, 4 в єврокубках, 2 за збірну Нігерії).

Загалом же за «Динамо» Ідейє провів 70 матчів (47 у чемпіонаті України, 2 у Кубку України, 21 в єврокубках) та забив 31 м'яч (25 у чемпіонаті України, 6 в єврокубках).

Сергій Політило провів 22 матчі (20 у чемпіонаті України та 2 у Кубку України) та забив 3 м'ячі (2 у чемпіонаті України, 1 у Кубку України).

Загалом за «Чорноморець» Політило провів 110 матчів (60 у Прем'єр-лізі, 7 у Кубку України, 43 у 1-й лізі України) та забив 8 м'ячів (3 у Прем'єр-лізі, 1 у Кубку України, 4 у 1-й лізі України).

Історія зустрічей Ідейє-Політило:

Безпосередньо на футбольному полі Браун Ідейє та Сергій Політило зустрічалися тричі. Два рази в сезоні в 2011/12 та в першому колі чемпіонату 2012/13.

У всіх трьох поєдинках гору брали кияни із загальною різницею м'ячів 7:2. У цих трьох матчах Браун Ідейє провів на полі 254 хвилини та забив два м'ячі.

У двох із трьох матчів із «Динамо» саме Сергій Політило виводив «Чорноморець» на поле в ​​якості капітана. Всі три матчі півзахисник провів без замін.

Браун Ідейє:

«Я дуже хочу стати найкращим бомбардиром чемпіонату України. Попереду ще 9 матчів, в яких я буду намагатися забити якомога більше м'ячів. Щоправда, мене найбільше цікавлять перемоги мого клубу – київського «Динамо», а не особисті показники».

Сергій Політило:

«Не думаю, що хтось із нас побоюється сильних суперників. Навпаки, це хороша можливість випробувати себе на більш високому рівні, адже кожна команда з квартету найкращих має успіхи, як в Україні, так і в європейських змаганнях».

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер