«Динамо» – «Дніпро»: три фінали єврокубків. Проекція Лобановський – Маркевич

«Динамо» – «Дніпро»: три фінали єврокубків. Проекція Лобановський – Маркевич

Не переслідуючи жодних цілей, окрім об'єктивної інформації, ми вирішили повернутися спочатку на 40 років назад та згадати, яким складом за тиждень до вирішального матчу за Кубок володарів Кубків УЄФА вирішив зіграти проти одного з лідерів тогочасного чемпіонату СРСР, єреванського «Арарату», Валерій Лобановський.

Отже, в поєдинку, що відбувся 7 травня 1975 року в Єревані на стадіоні «Раздан» за присутності 45,000 глядачів, наша команда виставила такий стартовий склад: Рудаков, Коньков, Матвієнко, Буряк, Решко, Кузнецов, Мунтян, Онищенко, Колотов, Веремеєв, Блохін.

У багатому на голи матчі «біло-сині» перемогли сильного опонента 3:2 (голи Колотов, 11, 40, Блохін 55 – Андреасян, 30, 83, пен.) та вирушили на вирішальний для себе матч єврокубкового сезону до швейцарського Базеля.

Там, 14 травня, дев'ять футболістів із того складу (окрім Кузнецова та дискваліфікованого Веремеєва зіграли Фоменко та Трошкін) були включені до числа перших 11-ти й під керівництвом тренерського тандему Лобановський – Базилевич розгромили будапештський «Ференцварош» 3:0, завоювавши вперше у своїй історії Кубок володарів Кубків!

Тепер згадаємо події 29-річної давнини. 27 квітня 1986 року динамівці в рамках чемпіонату Радянського Союзу за шість днів до фіналу Кубка володарів Кубків УЄФА зустрічалися зі своїм найбільш непримиренним суперником – «Спартаком» із Москви.

Гру на Республіканському стадіоні столиці України відвідали 82,000 уболівальників. Підопічні Валерія Лобановського вийшли на поєдинок у такому складі: Чанов, Безсонов, Балтача, Кузнецов, Дем'яненко, Рац, Яковенко, Яремчук, Заваров, Євтушенко, Бєланов.

У важкому протистоянні динамівцям вдалося перемогти москвичів 2:1 (голи: Яковенко, 17, Бєланов, 22, пен. – Родіонов, 86) та, супроводжувані радісним гулом своїх уболівальників, лише за п'ять днів не залишили шансів у Ліоні на арені «Жерлан» мадридському «Атлетико» – 3:0!

Стартовий склад тріумфаторів був практично ідентичним, за винятком Євтушенка, який залишився в запасі, та включеним до гри з перших хвилин Блохіним.

На що зробить ставку у грі з «біло-синіми» головний тренер «Дніпра» Мирон Маркевич, ми дізнаємося завтра, а ще за дев'ять днів стане відома у Варшаві й правильність обраної ним стратегії...

Олег Задерновський

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер