«Динамо» (К) - «Спартак» (М): історичні переплетіння долей

«Динамо» (К) - «Спартак» (М): історичні переплетіння долей

Хоча якщо це стосується київського «Динамо» та московського «Спартака», то подібні переміщення як правило не на жарт обурюють футбольну громадськість, хоча так було далеко не завжди...

Початок усьому поклав нападник київського «Динамо» Павло Корнілов. Після сезону 1938 року, проведеного у складі «біло-синіх» (12 матчів, шість голів), він перейшов до табору «червоно-білих», із якими згодом виграв чемпіонат та Кубок СРСР.

Після затишшя в довоєнні роки й перше десятиліття після війни в 50-і та 60-і найбільш значущими гравцями, перейшовши вже зі «Спартака» до київського «Динамо», стали форвард Віктор Терентьєв та захисник Анатолій Сучков. Терентьєв вписав своє ім'я в історію «біло-синіх», забивши в 1954 році один із голів у фіналі Кубка СРСР, який став першим всесоюзним трофеєм для нашого клубу. Сучков зробив свій внесок у здобуття першого титулу чемпіонів СРСР у 1961 році, а після завершення кар'єри перейшовши на роботу до клубу, ставши одним із найкращих селекціонерів в історії «Динамо».

У 70-ті неймовірне здійснив голкіпер Олександр Прохоров. Провівши два сезони в динамівському складі, він у 1972-му році перейшов до «Спартака», де, відігравши три сезони, знову в 1976-му повернувся до Києва й примудрився в чемпіонаті того року, який був поділений на дві окремі весняну та осінню першості, представляти спочатку «Динамо» (навесні), а потім «Спартак» (восени), розпрощавшись у підсумку разом із москвичами з вищою лігою чемпіонату СРСР!

Проскочивши 80-ті, які не дали поживи для нашої розповіді, перемістимося в 90-ті. Тоді, так і не зігравши жодного матчу за основний склад київського «Динамо», кожен своїм шляхом до «Спартака» перейшли захисники Віктор Онопко, Юрій Нікіфоров та Владислав Тернавський, які не без успіху потім грали за збірну Росії. Найбільш резонансною стало поява в стані «червоно-білих» нападника Сергія Юрана, який після трьох сезонів у «Динамо», награвшись у Португалії, був придбаний у 1995-му році «Спартаком». Провівши лише цей один сезон, він, знову помандрувавши Європою, в 1999 році ще один футбольний рік провів за «червоно-білих». Цікаво, що за «Спартак» він провів матчів більше (36 проти 31), а от голів забив значно більше за «Динамо» (15 проти лише п'ятьох).

На перетині двох тисячоліть у зворотному напрямку проїхав
захисник Раміз Мамедов, який грав за «Спартак», а згодом у сезоні 1999-2000 став чемпіоном України. Він став першим футболістом в історії, який зібрав золоті медалі першостей Росії та України. Незабаром лави «Динамо» поповнив голкіпер Олександр Філімонов, який провів один далеко не найкращий у своїй кар'єрі сезон 2001/02 у Києві. Найбільш резонансним у цей період виявився перехід захисника Владислава Ващука, який віддав десять ігрових років «Динамо», а в 2003 році несподівано перейшов до «Спартака».

Нарешті, першим футболістом, якого київське «Динамо» віддало в оренду московському «Спартаку» на другу половину сезону 2012/13, став хорватський опорний півзахисник Огнєн Вукоєвич (на фото), у якого в недільному матчі (якщо він вийде на поле) напевно буде найбільше друзів у складі обох команд.

© www.fcdynamo.kiev.ua

* Фото А.Лукацького

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер