Промовимо ні расизму!

Промовимо ні расизму!

Ця гра захопила мільйони людей різних вікових категорій, національностей та релігійних уподобань. Сьогодні футбол став по-справжньому міжкультурним спортом, що, однак, не позбавляє цей вид спорту проблеми расизму. Расизм у футбольній сфері має різні форми, починаючи від расистських «речівок», образ африканських гравців, дискримінації гравців за етнічною ознакою, закінчуючи відвертою расистською та неонацистською пропагандою на деяких стадіонах.

Прояви расизму

Расизм у футболі має різні прояви, деякі з яких легше розпізнати, ніж інші. Найбільш очевидними є:

фізичне насильство над гравцями різних етнічних груп

• У сербському клубі «Борац» зімбабвійський гравець Майк Тамваньєре не лише піддавався образам з боку групи фанатів-расистів, а також був побитий ними біля стадіону у квітні 2006 року.

виступи та образи з боку расистів, антисемітів та ісламофобів проти команд та гравців

• На матчі Кубка УЄФА 12 березня 2008 р. між «Зенітом» (СПб, Росія) та «Олімпіком» (Марсель, Франція) троє чорношкірих гравців із Марселя стали об’єктами расистських образ під час матчу. Частина фанатів «Зеніта» закидала гравців бананами, імітуючи при цьому мавпячі крики.

демонстрування фашистських, расистських, неонацистських прапорів, символів та пропаганда цих ідей деякими фанатами

• У Словаччині 20 квітня 2007 р. під час матчу між командами «Сенец» та «Слован» (Братислава) фанати гостей показали портрет, що нагадує обличчя Гітлера, з банером «із найкращими побажаннями Аді», де літеру s було замінено руною зиг. Це було зроблено на честь дня народження Гітлера. Схожі події були повторені в Данії та Австрії.

• Під час кваліфікаційного матчу чемпіонату Європи 2008 р. між Італією та Хорватією хорватські вболівальники сформували у своєму секторі свастику з людей.

Ці випадки отримують широке висвітлення в ЗМІ, хоча більшість таких інцидентів – це робота невеликих груп, які використовують стадіони лише для того, щоб висловити свої неонацистські та расистські погляди.

Часто подібні прояви нетерпимості відбуваються за мовчазної підтримки більшості інших уболівальників.

Але не лише фанати ображають гравців. Часто спортивні чиновники й навіть тренери теж «висловлюють» свої погляди.

Наприклад, в Угорщині колишній тренер збірної Калман Месзолі на питання про африканських гравців в Угорщині відповів: «Вони тільки-но спустилися з дерев». Це показує, що існують різні, іноді завуальовані заклики, які спрямовані на дискримінацію етнічних меншин або іммігрантів, які грають у футбол, або й зовсім їхнього виключення з футбольного життя.

Футбольний клуб «Динамо» Київ закликає всіх уболівальників бути нетерпимими до проявів будь-якої расової дискримінації, як під час футбольних матчів, так і в повсякденному житті.

Ми за всі кольори у футболі!


www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер