«Динамо» (Київ) у рік Синьої Дерев’яної Кози (Вівці). 1979 рік

«Динамо» (Київ) у рік Синьої Дерев’яної Кози (Вівці). 1979 рік

Події

У 1979 році кількість команд у вищій лізі була збільшена до 18-ти. Змінилася й формула кубкового турніру – навесні на полях південних міст розігрувалися зональні турніри, переможці яких продовжували боротьбу за Кубок. Київське «Динамо» вибуло з розіграшу на ранній стадії, програвши в Мукачевому московському ЦСКА (0:1).

Продовжувався процес оновлення складу. Припинили виступи Фоменко, Решко, Онищенко, натомість з’явилися Роменський, Журавльов, Дем’яненко, Каплун. До того ж багато основних виконавців були травмовані, й динамівці діяли на полі часом аж занадто обережно. Команда виступала цього року на стадіоні «Динамо», який було відкрито після реконструкції й далеко не завжди міг вмістити всіх бажаючих.

По ходу сезону «Динамо» поступово поліпшувало гру, за дев’ять турів до фінішу чемпіонату вийшло на перше місце, але врешті опинилося на незвичному для себе третьому місці, яке динамівці посіли лише вдруге за всю історію виступів у чемпіонатах СРСР.

У розіграші Кубка УЄФА кияни переграли болгарський ЦСКА (Софія) та «Баник» із Чехословаччини, після чого в 1/8 фіналу несподівано поступилися іншій команді із Софії – «Локомотиву» (програвши на виїзді 0:1, вдома «Динамо» перемогло 2:1, але за рахунок правила виїзного голу далі попрямували болгари).

Футболісти

У 1979 році народилися угорець Ласло Боднар (у «Динамо» грав у 2000-2004 рр.; 51 матч, 3 голи), росіянин Володимир Кузьмичов (2000-2001 рр.; 17 матчів, 2 м’ячі), болгарин Георгій Пеєв (2000-2006 рр.; 85 матчів, 8 голів), Юрій Целих (1999-2000 рр.; 1 матч), Андрій Несмачний.

Андрій почав займатися футболом в училищі олімпійського резерву в Сімферополі. Коли йому було 16 років, наставник юніорської збірної України Віктор Кащей запросив хлопця на тренувальні збори до Києва. Тут Несмачного й помітили селекціонери «Динамо». Багато випускників училища пішли до місцевої «Таврії», а Андрія запросили до київського клубу!

Кар’єра юнака в Києві розвивалася поступово. Спочатку було «Динамо-3», потім «Динамо-2» й, нарешті, сам Валерій Лобановський довірив юнаку місце в основній команді. У «Динамо» Андрій Несмачний провів усю ігрову кар’єру, повісивши бутси на цвях улітку 2011 року. За цей час шість разів ставав чемпіоном України (2000, 2001, 2003, 2004, 2007, 2009 рр.), п’ять разів вигравав Кубок (2000, 2003, 2005, 2006, 2007 рр.) та одного разу Суперкубок України (2004 р.), загалом провівши в першій команді майже 300 матчів.

Андрій Несмачний – справжній «трудяга», який не жалів ані себе, ані суперників. І справа тут зовсім не у жорсткості захисника «Динамо», а у самовіддачі та відвазі. Також він мав сильний удар із лівої ноги та непоганий, як для захисника, гольовий доробок у 10 м’ячів.

Дебютувавши в національній збірній у 2000 році, відіграв у її складі дев’ять років. Учасник чемпіонату світу 2006 року, за досягнення високих результатів на якому нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Загалом у жовто-синій футболці провів 67 матчів.

Пам’ятні матчі

Поступившись у першому матчі 1/16 фіналу Кубка УЄФА в Остраві місцевому «Банику» (0:1), «Динамо» у матчі-відповіді мало обов’язково перемагати та при цьому бажано не пропустити. Завдання було надскладним, оскільки чехословаки показали в домашньому поєдинку, що добре підготовлені атлетично, готові діяти швидко та рішуче.

Цілком очікувано другий матч пройшов за іншим сценарієм. Уже більше атакували динамівці, але в першому таймі глядачі, яких зібралося на стадіоні «Динамо» 8 тисяч, голів не побачили. Хоча передумови були – чого вартий лише вихід віч-на-віч із голкіпером Олега Блохіна, але бомбардир киян свій шанс не використав. Після перерви Валерій Лобановський пішов ва-банк, знявши центрального захисника Журавльова та випустивши на допомогу дуету форвардів Блохін-Слободян ще й Хапсаліса. Й, варто сказати, ризик виправдав себе. На 60-й хвилині господарі відкрили рахунок: Буряк виконав хитру подачу з кутового, чехословаки відбилися, але на підборі першим був Дем’яненко, який класно зльоту пробив у нижній кут воріт.

Вирівнявши становище за сумою двох матчів, кияни продовжували тиснути на ворота суперника, тим самим демонструючи, що не погоджуються грати додатковий час. І на 78-й хвилині удача посміхнулася «біло-синім» – «джокер» Хапсаліс із гострого кута сильним ударом під поперечину пробив голкіпера й вивів «Динамо» до 1/8 фіналу Кубка УЄФА.

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер