Динамівці на чемпіонатах Європи. Домашнє Євро-2012

Динамівці на чемпіонатах Європи. Домашнє Євро-2012

Згідно з регламентом турніру, збірна України, як країна-організатор фінальної частини, отримала пряму путівку на Євро-2012. Так як раніше, після здобуття незалежності, Україна жодного разу не долала кваліфікацію ЧЄ, це було перше потрапляння українських футболістів до фінальної частини континентальної першості.

Національну збірну очолював Олег Блохін, а місце в заявці на Євро-2012 дісталося як досвідченим гравцям, так і представникам нового талановитого покоління українських футболістів.

Київське «Динамо» було базовим клубом збірної, отримавши найбільше представництво у заявці України на ЧЄ-2012. З 23-х гравців у заявці дев'ять були динамівцями, вісім із них зіграли принаймні в одному із трьох матчів збірної на Євро.

Головною втратою перед стартом фінальної частини стала відсутність у заявці основного воротаря збірної, динамівця Олександра Шовковського, який отримав травму плеча в матчі чемпіонату України проти «Волині» 22 квітня. Раніше збірна втратила ще двох своїх воротарів: голкіпер «Шахтаря» Олександр Рибка в результаті позитивного тесту на допінг, що виявив у його крові фуросемід, отримав дворічну дискваліфікацію, а Андрій Дикань отримав травму в матчі за московський «Спартак».

Гравці «Динамо» у заявці збірної України на Євро-2012: Максим Коваль (19 років, 0 матчів), Євген Хачеріді (24, 3), Тарас Михалик (28, 2), Денис Гармаш (22, 1), Олександр Алієв ( 27, 1), Олег Гусєв (29, 3), Андрій Шевченко (35, 3, 2 голи), Андрій Ярмоленко (22, 3), Артем Мілевський (27, 3).

Незважаючи на найвищий посів при жеребкуванні, Україні дісталися дуже сильні суперники в групі – збірні Англії, Франції та Швеції. 11 червня у Києві на оновленому, реконструйованому спеціально до Євро-2012 «Олімпійському» збірна України дебютувала на чемпіонатах Європи матчем проти шведської збірної. Найстаршим дебютантом був легендарний динамівець, володар Золотого м'яча, нині – головний тренер збірної, а тоді – її капітан і лідер Андрій Шевченко, якому на момент Євро було 35 років. Саме він став героєм історичного для українського футболу матчу, забивши два м'ячі і принісши вольову перемогу Україні.

На 52-й хвилині шведи повели в рахунку після гола Златана Ібрагімовича, однак протягом десяти хвилин наша збірна зрівняла рахунок і вийшла вперед – Шевченко двічі замкнув флангові навіси – від Андрія Ярмоленка та Євгена Коноплянки після кутового. Ті, хто бачив цей матч наживо на «Олімпійському», напевно запам'ятають емоції, які він подарував, на все життя.

Інші два матчі в групі – з французами й англійцями - «синьо-жовті» провели в Донецьку, на «Донбас-Арені». До поєдинку з Францією команда Блохіна підійшла у статусі лідера групи. Ця гра запам'яталася зупинкою на п'ятій хвилині, яка тривала близько години, і була спричинена сильною грозовою зливою в Донецьку. З більшої частини трибун уболівальники були змушені сховатися у підтрибунні приміщення стадіону. Усе вирішилося після перерви – українці стали поступатися по грі іменитим суперникам, а Менез і Кабай скористалися помилками нашої збірної в обороні – 0:2.

Для виходу до плей-оф нашій збірній потрібна була перемога над збірною Англії в заключному турі. Команда Блохіна контролювала гру до перерви, проте на початку другого тайму знову припустилася помилки, яка вартувала пропущеного м'яча. Після флангового прострілу м'яч пройшов під рукою П’ятова і Вейн Руні відкрив рахунок.

На 68-й хвилині трапився найбільш пам'ятний епізод у матчі, який ще довго обговорювала футбольна громадськість. Після удару Марко Девіча Джон Террі виніс м'яч із воріт, не давши йому опуститися на землю. Арбітр зустрічі, угорець Віктор Кашшаї гол не зарахував, хоча візуально навіть на стадіоні було помітно, що м'яч перетнув лінію, що підтвердили і відеоповтори. Цей епізод породив чимало інтернет-мемів і активно обговорювалося вболівальниками ще довго. Сам Кашшаї згодом визнав свою помилку, однак нашій збірній від цього легше не стало – поразка 0:1 і лише третє місце в групі. Цей матч став останнім у футболці національної збірної для її багаторічного лідера Андрія Шевченка.

Ще одним представником київського «Динамо» на Євро в Україні та Польщі став хорват Огнєн Вукоєвич. Його збірна також завершила Євро-2012 на третьому місці в групі, пропустивши вперед грандів – Іспанію та Італію, і випередивши Ірландію. Вукоєвич узяв участь у всіх трьох матчах своєї команди. Крім того, прямо перед стартом Євро-2012 стало відомо про перехід до київського «Динамо» з лондонського «Тоттенхема» ще одного гравця збірної Хорватії Ніко Кранчара. Ніко взяв участь у двох матчах на Євро. А через півроку із Загреба до Києва перебереться ще один хорват Домагой Віда, який зіграв 1 матч на ЧЄ.

Відразу після Євро-2012 «Динамо» оголосить про підписання іншого учасника турніру – Мігеля Велозу, який у складі збірної Португалії дійшов до півфіналу, де португальці поступилися в екстра-таймі майбутнім володарям трофея – іспанцям. Мігель був основним гравцем своєї збірної, узявши участь у всіх п'яти матчах.

*фото UEFA, AP, bigmir.net

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер