Динамівці ознайомилися з методиками лабораторії ФК «Мілан»

Динамівці ознайомилися з методиками лабораторії ФК «Мілан»

Про мету візиту кореспонденту офіційного клубного сайту розповів Олександр Козлов.

-Науково-дослідницький центр ФК «Динамо» (Київ) та «Milan Lab» пов'язують давні партнерські стосунки. Свого часу, кілька років тому, фахівці лабораторії «Мілана» на чолі з Даніеле Тоньячіні, який є її керівником, великою делегацією відвідали ФК «Динамо» (Київ), знайомилися з роботою клубного науково-дослідницького центру, дитячо-юнацької школи та організацією роботи в команді загалом. За їхніми ж словами, знайомство з нашим клубом їм дуже сподобалося, і вдалося отримати багато корисної інформації. Із візитом у відповідь до італійських колег ми не забарилися, й подібне взаємне ознайомлення, безсумнівно, принесло й для нас, і для них чимало користі.

Зараз ми відвідали «Milan Lab» із метою ознайомитися зі значно оновленим дослідницьким центром. Паралельно ми знайомилися з іншими об'єктами, що забезпечують життєдіяльність великого європейського клубу, яким, поза всяких сумнівів, є ФК «Мілан». Варто відзначити, що змін сталося дуже багато – в першу чергу, вони стосуються технічного оснащення роботи. Змінюються методи та підходи до роботи в сучасних умовах. Можна сказати, що головна цінність – це здоров'я спортсмена, й зараз даний аспект набуває життєво важливого характеру. Саме на це в першу чергу спрямована діяльність подібних інститутів.

Зазначу, що час відвідування нами «Milan Lab» було обрано не випадково, оскільки в цей період більшість гравців як «Динамо», так і «Мілана» перебувають у розташуваннях своїх збірних. Утім, нам вдалося поспостерігати за роботою лабораторії, а саме за тестуванням другої команди клубу, а також тренуванням, у рамках якої використовувалися багато технічних напрацювань, які, до слова, застосовують у своїй роботі й наставники «Динамо».

Загалом, ми отримали безцінну інформацію з багатьох напрямків та будемо намагатися з користю застосовувати її в нашій повсякденній роботі.

Для довідки. Milan Lab – це високо-технологічний науково-дослідницький центр, який створено «Міланом» та функціонує з липня 2002 року. Головною метою, яку переслідував клуб, створюючи цей проект, є оптимізація процесу фізичної та психічної підготовки гравців, яку власне й довірили Milan Lab. Відмінною рисою цієї розробки є ідеальна комбінація найрізноманітніших галузей науки, технології, IT, кібернетики та «науки про людину».

Поєднуючи все це за допомогою Milan Lab, розробники проекту сподівалися досягти необхідного результату, яким є стабільно хороша форма гравців протягом усього сезону. Для цього співробітники лабораторії постійно проводять різні тести та дослідження стану спортсменів, щоб своєчасно надати інформацію тренерському складу команди про можливий ризик отримання травми в наступному матчі, про поточну фізичну форму гравця тощо.

Тут працюють над тим, що цінується вище за все: здоров'ям гравця. Щоб створити команду, яка стане чемпіоном, необхідно постійно піклуватися про кожного футболіста, щоб у потрібний момент він зміг проявити себе лише з найкращого боку. Саме тому в Milan Lab так багато уваги приділяють індивідуальним процедурам.

Наступна концепція, реалізована в Milab Lab, це «систематичне спостереження» за футбольною командою. Будь-яка організація, починаючи від великого підприємства та завершуючи футбольним клубом, насправді може розглядатися як «ціле», що складається з безлічі невеликих підсистем, що визначають підсумковий результат цього «цілого». Тому, щоб максимізувати результат системи загалом, необхідно забезпечити максимальну віддачу кожної складової цієї системи, зібравши всю можливу інформацію про області, від яких вона залежить. У нашому випадку цими підсистемами є гравці.

Щоб виконати ті завдання, які поставлені перед лабораторією, у Milan Lab використовується найпрогресивніше програмне забезпечення. Система штучного інтелекту накопичує й обробляє зібрану інформацію, самонавчаючись у процесі обробки з метою найбільш точно виявити фактори, які можуть вплинути на стан спортсмена та зменшити ймовірність критичних ситуацій до мінімуму. Оцінка поточного стану гравця робиться на основі трьох принципів: структурного, біохімічного та ментального.

На першому етапі інформація, що стосується психофізичного стану гравця, збирається Milan Lab та обробляється системою, розробленою Unysis, на сучасному обладнанні фірми AMD. Потім програмний продукт фірми Computer Associate аналізує отримані дані; результат надходить і також обробляється на завершальному етапі за допомогою технології системи PAS (Predictive Analysis Server), яка забезпечує прогноз та оцінку можливих ризиків, пов'язаних зі здоров'ям спортсмена.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер