Джермейн ЛЕНС: «Моя головна мета – виграти чемпіонат із київським «Динамо»

Джермейн ЛЕНС: «Моя головна мета – виграти чемпіонат із київським «Динамо»

- Джермейне, розкажи, чим тобі запам'яталися проведені разом із «Динамо» збори? Чи відчув ти якісь суттєві відмінності від зборів у голландських командах?

- Враження від зборів дуже хороші. Ми тренувалися за гарної погоди, в чудових умовах. Поля для тренувань також у хорошому стані. Загалом, хороший збір.

Найскладнішим, скоріше навіть незвичним, для мене є те, що протягом цілого місяця не було офіційних ігор, і спочатку ми просто тренувалися, набирали форму без цілеспрямованої підготовки до конкретних матчів. Але під час другого збору, коли ігри з «Валенсією» були все ближче, я вже міг тренуватися, знаючи при цьому, до чого конкретно готуватися. У цьому відмінність зимової підготовки тут, в Україні, у порівнянні з Нідерландами.

Гадаю, за такого календаря це правильно: спочатку тренування розраховані на загальну підготовку, щоб гравці могли набрати оптимальну фізичну форму. І тепер, коли наближається перша офіційна гра, та ще й така важлива, ми можемо повністю сконцентруватися на ній.

- За час зборів «Динамо» провело велику кількість контрольних матчів. Вони допомогли команді підготуватися до офіційних ігор із тією ж «Валенсією»?

- Гадаю, ці матчі корисні для того, щоб привести себе до ладу в ігровому та фізичному плані. Але в жодному разі не можна порівнювати товариські зустрічі з офіційними іграми європейського рівня. Поєдинки, що проводяться в турнірах, де на кону стоїть якийсь трофей, чемпіонство, кубок – це зовсім інша історія. Товариські ігри не можна порівнювати з цими матчами.

Але всі ці спаринги є хорошим плацдармом для перевірки різних тактик. Приміром, у зустрічі з «Малагою» ми діяли так, як плануємо грати проти «Валенсії». У деяких контрольних матчах ми пробували використовувати постійний високий пресинг, в інших – ще якусь тактику. У кожній грі ми випробовували певні схеми гри. І тепер, коли важливий матч зовсім поруч, ми маємо бути цілком до нього готовими.

- Наскільки важкими для тебе були фізичні навантаження під час зборів?

- На початку зборів мені справді було трохи важко у фізичному плані. Але зараз усі гравці вже набрали хорошу форму й почуваються краще, тож тренуватися поступово стало легше.

- Кілька днів ти тренувався не в загальній групі, а за окремою програмою. Що стало причиною й як почуваєшся зараз?

- У мене була мікротравма, яку я отримав ще три місяці тому. Під час зимової перерви я не відчував жодного болю й думав, що все вже гаразд, але коли почалася міжсезонна підготовка, пошкодження знову дало про себе знати. Лікарі направили мене на обстеження до клініки, там зробили необхідні знімки, які показали, що невелика проблема все ще є, й поки я доліковував травму, мені потрібно було на кілька днів утриматися від сильних навантажень. Але потім я знову міг працювати в загальній групі й до матчів із «Валенсією» буду повністю готовим.

- Що можеш сказати про «Валенсію»? У чому бачиш сильні та слабкі якості левантійців, і що може стати ключем до успіху в протистоянні з ними?

- Я вже зустрічався з «Валенсією», виступаючи за ПСВ, тому мені знайомий їхній стиль гри. Гадаю, сила «Валенсії» в добре поставленому в тактичному плані футболі, при цьому в їхньому складі багато технічних гравців. Ми маємо швидко їх накривати, не давати їм грати у свою гру. Як і більшість іспанських команд, «Валенсія» хорошо діє, володіючи м'ячем. Ми маємо активно, можливо навіть агресивно, пресингувати, тиснути на них із перших же хвилин. Наша команда добре вміє діяти в такій манері, й, упевнений, продемонструє це на полі. Якщо ми покажемо все, на що здатні, будемо діяти рішуче, активно й агресивно, то в нас будуть хороші шанси перемогти у цьому протистоянні.

- Чого, на твою думку, «Динамо» може досягти в розіграші Лізі Європи цього сезону?

- Я вважаю, що не варто забігати далеко наперед. Потрібно готуватися до кожної наступної гри. Потрібно зіграти перший матч із «Валенсією» в Києві, й, виходячи з результату, думати про матч-відповідь. Якщо ми виграємо та пройдемо до наступного раунду, тоді вже будемо готуватися до протистояння з наступним суперником та про те, як пройти далі.

У нас дуже сильна команда, здатна вирішувати високі завдання. На кожній позиції в нас є по кілька хороших кваліфікованих гравців. Команда помітно додала в зіграності, оскільки на міжсезонних зборах ми багато тренувалися разом.

- Що можеш сказати про рівень української Прем'єр-ліги, провівши тут уже півсезону?

- Ще до того, як я приїхав до України, я казав, що український чемпіонат набагато сильніший, ніж його оцінюють у Західній Європі. Я прийняв рішення перейти до київського «Динамо», тому що уважно стежив за українською Прем'єр-лігою. Я знав реальний рівень змагань тут не з чуток, оскільки грав у Лізі Європи проти «Дніпра» та «Металіста». Пам'ятав і як «Динамо» розбило алкмаарський АЗ у Лізі Європи. Я почав стежити за чемпіонатом України й бачив, що з кожним роком він стає все сильнішим. Про це говорить преса та свідчать результати. Тому я прийняв рішення продовжити свою кар'єру в Україні.

- Тобто, ти готовий провести не один сезон в Україні?

- Ніколи не можна з повною впевненістю стверджувати, як довго ти будеш грати за певну команду. Але мій контракт розрахований на чотири роки, й я готовий як мінімум ці чотири роки приносити користь київському «Динамо». Жодної секунди не пошкодував, що перейшов до цього клубу. Почуваюся тут чудово! Вважаю престижним для будь-якого гравця виступати за «Динамо».

- Як просувається твоє вивчення російської мови? Вивчив які-небудь нові слова?

- Моя російська з кожним днем стає все кращою. Незважаючи на те, що сам я мало розмовляю російською, вже добре її розумію, тому що всі навколо розмовляють російською мовою. Якщо ж я чогось не розумію, то прошу перекладача допомогти мені.

- Але головного тренера вже розумієш добре?

- Я дуже ціную, що Олег Блохін іноді під час тренування намагається пояснювати мені щось, використовуючи англійські слова, а він, у свою чергу, цінує мої старання у вивченні російської. Швидко навчитися розмовляти нерідною мовою дуже непросто. Англійська не є моєю рідною мовою, але я вивчав її у школі, тому можу нормально спілкуватися англійською. Тепер я так само почав вивчати російську мову. Навіть коли хтось, приміром, Женя Хачеріді, намагається розмовляти англійською, я не сміюся з цього, адже не завжди все відразу дається ідеально. Вважаю, що це добре, коли людина, принаймні, робить спроби, адже це значить, що вона небайдужа та йде тобі назустріч.

- Як тобі атмосфера всередині колективу? Ти однаково спілкуєшся з усіма гравцями в команді, як із легіонерами, так і з українцями?

- Я відчуваю, що атмосфера стає все кращою, а наша команда – ще дружнішою. Спочатку мені було трохи складно, тому що я зовсім не міг сказати жодного слова російською, але тепер я вже дещо розумію, тому коли мені щось говорять, я вже можу відповісти, якщо не російською мовою, то, принаймні, англійською. Буває, що мої співрозмовники переходять на англійську. Зараз атмосфера в команді чудова.

- Хто є твоїми найкращими друзями в команді?

- Я багато спілкуюся з Лукманом Аруною. Із самого початку, як тільки я прийшов до «Динамо», приїхав до нової країни, грати за клуб, де я нікого не знав, він зробив усе, щоб я почувався комфортно. Я багато чому навчився у нього, а він у мене. Гадаю, у нас із ним хороші приятельські стосунки.

- Які цілі ставиш перед собою на частину сезону й на весь рік?

- Мої особисті бажання – це, перш за все, виграти чемпіонат із київським «Динамо». Також якнайдалі пройти в Лізі Європи та, звичайно ж, зіграти за збірну Голландії на Чемпіонаті світу. Ці три мети – найважливіші для мене, й я розпочну з першої – спробую якомога краще проявити себе в «Динамо» Київ та допомогти в боротьбі за чемпіонство.

- Яке значення для Нідерландів та для тебе особисто має участь національної збірної в Чемпіонаті світу?

- Чотири роки тому ми зупинилися за крок до чемпіонства, програвши у фіналі. Тож це чудова можливість цього разу спробувати виступити краще. Так, це буде важко. Але мрії мають властивість справджуватися, потрібно лише докласти максимум зусиль – і тоді подивимося, як далеко ми зможемо пройти.

- Ти пропустив Євро-2012, яке Нідерланди провели в Україні, але в тебе напевно залишилися якісь емоції, враження від чемпіонату?

- Так, тоді я не грав. Для Нідерландів цей чемпіонат був, м'яко кажучи, не дуже успішним. Але в кожної команди бувають злети та падіння. Тепер у нас буде хороша можливість досягти набагато більшого.

- Ти вже встигнув поспілкуватися з уболівальниками «Динамо» під час презентації офіційного клубного журналу. Яке в тебе склалося враження від рівня підтримки «біло-синіх»?

- Хочу висловити вболівальникам величезну подяку та сказати, що їхня підтримка для нас справді дуже важлива. Приємно, що навіть коли команда показувала не найкращі результати, вони продовжували за нас вболівати, надаючи нам величезну підтримку у важкі хвилини.

www.fcdynamo.kiev.ua

* фото А.Лукацького

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер