Джермейн Ленс: сучасний атакуючий універсал

Джермейн Ленс: сучасний атакуючий універсал

Достатньо згадати імена Аарона Вінтера, Едгара Давидса, Джиммі Флойда Хассельбайнка та багатьох інших, які з блиском виступали не лише за свої клуби, а й за збірну Голландії.

Джермейн Ленс, який поповнив лави київського «Динамо», із числа таких футболістів. У серпні 2010-го він, напевно, і припустити не міг, що його подальша клубна кар'єра за кілька років продовжиться в країні, проти футболістів якої він провів свій дебютний матч за національну збірну Голландії та забив свій перший гол...

Нелегкий шлях у великий футбол

Джермейн ще в юному віці обрав футбол раз і назавжди. Був і приклад для наслідування в особі дядька Сігі Ленса, який не без успіху виступав за АЗ та «Фортуну» (Сіттард), але був змушений залишити великий футбол після страшної авіакатастрофи, що забрала життя 176 осіб, включаючи 15 футболістів із команди Голландії суринамського походження.

Футбольні гени проявилися у Джермейна доволі рано й він, позаймавшись у клубі «Спартаан», незабаром продовжив навчання не де-небудь, а в самій кузні футбольних талантів світового рівня – амстердамському «Аяксі». Однак іноді так буває в житті: ми готуємося до одного, а доля підносить нам зовсім інше. Ось і 14-річного хлопчиська, який мріяв про футбольну славу та мав від природи неабиякі здібності, тренери з академії амстердамського клубу відправили геть, порахувавши, що той не дуже старанно ставиться до методів їхнього навчання.

Спроба перейти до «Феєноорду» успіху не мала, також як не дало результату й короткочасне перебування в розташуванні «Вітесса» з Арнема. Зрештою, Джермейну знайшлося місце лише в юнацькій команді «Омніворлд» з Альмерії, що в 26 кілометрах від Амстердама. «У якийсь момент мені здалося, що все скінчилося. Було важко, але я не уявляв себе саме професійним футболістом. Я мешкав в Амстердамі, щодня вирушаючи на тренування поїздом та автобусом. Іноді мама мене підвозила. Я працював, тренувався та домігся свого ».

У підсумку, у віці 18 років, 3 березня 2006 року, Ленс провів свої перші шість хвилин у матчі голландського чемпіонату за АЗ, взявши участь у перемозі в Неймегені над місцевим НЕКом 2:0.

Футбольні круговерті


У наступному сезоні 2006/07 юнак зробив невеликий крок уперед, провівши за футбольний рік за АЗ 22 матчі, з яких 21 був виходом на заміну. Головним у цей період було завдання придбання початкового досвіду гри на високому рівні, й шість матчів за алкмаарців у Кубку УЄФА були для молодого форварда дуже доречними.

Новий чемпіонат Голландії 2007/08 Ленс зустрів у футболці клубу, проти якого й дебютував у вищому нідерландському футбольному світі, – НЕК. Там, отримавши кредит довіри, він почав виправдовувати певні аванси, провівши в Ередивізії 31 матч та забивши дев'ять голів. Ще в чотирьох випадках партнери скористалися гольовими передачами новачка. Все це загалом допомогло НЕКу вибороти місце в Кубку УЄФА, а господарів АЗ спонукало до повернення перспективного форварда до клубу, який сформував його як футболіста.

Два наступні сезони 2008/09 та 2009/10 видалися для молодого обдарування повністю протилежними. У першому з них, що став для клубу під керівництвом Луї Ван Гала чемпіонським, Ленс отримав у липні 2008 року перелом плеснової кістки, а 28 жовтня після відновлення у грі з «Родою» стався рецидив, внаслідок чого Джермейн провів у чемпіонаті лише вісім матчів, забивши один гол. «Після першого перелому я наполіг на операції – її можна було уникнути, але я знав, що в майбутньому це майже виключає повтор такої травми. І треба ж такому статися, щоб я зламав саме ту ж кістка, причому на рівному місці»...

Наступний футбольний рік, який було проведено під керівництвом спочатку Рональда Кумана, а потім і Діка Адвоката, дав поштовх всій подальшій успішній кар'єрі Ленса. Загалом у всіх турнірах він зіграв 40 матчів, забив 16 голів та виправдано отримав запрошення до славетного ПСВ (Ейндховен).

Шлях до успіху

У команді голландського гранда зміцнілий нападник уже в перший сезон проявив себе як різносторонній атакуючий гравець. Він із успіхом грав по всьому фронту атаки – на правому фланзі, позиції під нападниками, як другий форвард у парі з Дрисом Мертенсом. Як результат, у 33 матчах Ередивізії 10 забитих м'ячів та 15 гольових передач.

Великий потенціал Ленса помітив і тренер збірної Голландії Берт ван Марвейк, який надав йому можливість феєрично дебютувати 11 серпня 2010 проти України в Донецьку та забити єдиний гол гостей.

У сезоні 2011/12 результативність гравця трохи зменшилася (33 гри в чемпіонаті, 9 голів, 11 гольових передач), що було пов'язано з пошуком для нього Фредом Рюттеном, а згодом і Филлипом Коку, який замінив його на посаді тренера, найбільш оптимального місця в ігровій структурі ПСВ.

Возз'єднання з Діком Адвокатом, який очолив ейндховенців у липні 2012 року, знову позитивно позначилося на грі Ленса. За сезон у всіх турнірах, уміло вибираючи позицію (особливо під час контратакуючої гри) та володіючи чудовим стартовим прискоренням, нежадібний футболіст атакуючої ланки провів 49 матчів, забивши в них 24 голи та віддавши 16 результативних передач!

На думку колишнього гравця збірної України Євгена Левченка, який неодноразово протистояв на полі Ленсу, той виокремлюється насамперед швидкістю та різкістю. «Він дуже міцно стоїть на ногах, збити його неймовірно складно. Центр ваги розташований нижче, ніж у всіх. Ленс універсальний попереду, може зіграти й у центрі, й на фланзі. Причому, коли він атакує праворуч, він відмінно вирізає з флангу».

Саме ці ігрові якості привернули до форварда ПСВ інтерес цілої групи клубів із європейських топ-чемпіонатів. Однак зваживши всі за та проти, Джермейн Ленс віддав перевагу укласти чотирирічний контракт із київським «Динамо», клубі, де він може реалізувати повною мірою свій незвичайний потенціал: «Для мене важлива в першу чергу спортивна складова такого трансферу. «Динамо» в рейтингу вище, ніж, наприклад, ПСВ та «Аякс». У клубу відмінний стадіон та інфраструктура. Перехід до «Динамо» – це крок уперед у моїй спортивній кар'єрі».

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер