МАКАРЕНКО та ГАРМАШ: тренування за індивідуальним графіком

МАКАРЕНКО та ГАРМАШ: тренування за індивідуальним графіком

Тиждень вони провели у спеціалізованому реабілітаційному центрі в Барселоні, а тепер продовжують курс відновлення в Марбельї.

У понеділок у них, як і в усієї команди, було два тренування. Ранкове проходило в тренажерному залі Marbella Football Center, а вечірнє – на полях футбольного центру.

Хоч Денис та Євген займаються разом, індивідуальний план тренувань у них істотно відрізняється, оскыльки реабілітація знаходиться на різних етапах.

У Гармаша програма реабілітації вийшла на завершальний етап. Денис уже повним ходом займається на полі, на вечірньому тренуванні він почав працювати з м'ячем. Після виконання спеціальних вправ півзахисник почав бігати навколо поля, на якому тренувалася загальна група. Завершивши пробіжку, він із нетерпінням приступив до жонглювання м'ячем, після чого відпрацьовував паси з тренером із фізичної підготовки.

Євген Макаренко також при нагоді охоче тягнувся до м'яча. Однак поки що для нього важливо виконувати інші вправи – з підготовки до бігу на полі.

Обидва з непідробним інтересом спостерігали за подіями на полі, де займалася загальна група, періодично перекидаючись жартами з іншими партнерами по команді, за якими вже навіть скучили. Хоча хлопці ще повністю не відновилися після травм, настрій у них позитивний.

Пысля завершення тренування з хлопцями поспілкувався головний тренер Сергій Ребров. 

Займаються Денис та Женя під керівництвом тренера-реабілітолога Володимира Ярмошука, який розповів про особливості відновлення кожного:

- У Дениса Гармаша реабілітація зараз уже, можна сказати, на завершальному етапі. Ми вже працюємо на полі, на вечірньому тренуванні почали займатися із м'ячем. У Макаренка зараз триває процес реабілітації після операції. Він уже відновив м'язову масу, й тепер буде готуватися до бігу на полі.

- Яка спрямованість вправ у хлопців?

- Основна спрямованість у Жені – на відновлення сили та координації м'язів. Денис також виконує комплекс вправ, спрямованих на розвиток сили, стійкості коліна та вже потроху набирає форму.

- Які види тренажерів у своєму відновленні задіює Євген?

- Використовуються різні тренажери для ніг – на згинання-розгинання ніг, на жим ногами, тренажери для м'язів задньої поверхні ніг. Також активно використовуються велотренажери, орбітреки. Виконуємо багато вправ і без тренажерів, із власною вагою, наприклад, різноманітні сходження, присідання. Тобто, робимо дуже великий спектр вправ. Одне тренування у хлопців займає 2-2,5 години.

- Чи немає у Дениса обмежень по роботі на тренажерах?

- Єдине його обмеження – не можна зменшувати вагу, йому зараз потрібно прагнути весь час підвищувати й підвищувати навантаження. Приміром, зараз однією ногою він витискає три підходи по 70 кілограмів, і цю вагу ми маємо ще збільшувати. Також Денис виконує багато присідань.

- Що являє собою робота на полі?

- У Євгена робота спрямована на ходьбу. Він має знову навчитися правильно ходити після травми ахіллового сухожилля, адже це серйозна травма, й дефект ходи може бути помітний тривалий час. Зараз ми це виправляємо й поступово виходимо на біг, аби правильно запрацював гомілкостопний суглоб, і щоб надалі з ним не було проблеми.

А у Дениса робота на полі спрямована вже на витривалість, швидкість. Це різна бігова робота – прискорення, зміна напрямку, гальмування.

- Як проходила консультація у лікаря й що із себе представляла робота в реабілітаційному центрі в Барселоні?

- Цей лікар робив Денису останню операцію, тому нам дуже важливо знати його думку. Практично щоденний контроль має велике значення, тому що, перебуваючи далеко, в Києві, ми могли би зробити щось не так. А так лікар усе бачив, оцінював та контролював.

Уранці ми приходили виконувати роботу з реабілітологами та фізіотерапевтами. Після обіду та відпочинку приходили на друге тренування. А вже після другого тренування лікар консультував, дивився, як нога реагує на роботу, давав подальші рекомендації.

У Барселоні тренування були більш тривалі, але з трохи меншою інтенсивністю. Тут час трішки зменшили, а збільшили інтенсивність. Таким чином, ми наблизилися до режиму тренування спортсменів.

* фото А. Лукацький

Copyright © 2015 FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер