Євро-2012. Центральні півзахисники

Євро-2012. Центральні півзахисники

Незамінні

Колишній тренер мюнхенської «Баварії» Луї Ван Галь вчинив дуже правильно, коли в сезоні 2009/10 перевів Бастіана Швайнштайгера з позиції вінгера до центру, тим самим зробивши його мотором та мозком команди. Така зміна негайно дала свої плоди. На чемпіонаті світу 2010 саме «Швайні» виконував провідну роль у півзахисті німців, оскільки Михаель Баллак не міг грати через травму. У результаті збірна Німеччини посіла почесне 3-е місце.

У центрі Швайнштайгер почувається впевненіше, ніж на фланзі. Його основною функцією стали не стільки забиті м’ячі, скільки боротьба й організація атак своєї команди. І в цьому йому немає рівних. Він відзначається потужністю, впевненістю й хорошим баченням поля.

Бастіан – це мотор команди. Саме він виконує функцію організатора атак. І хоч капітанська пов’язка належить Филипу Ламу, немає жодних сумнівів у тому, хто є справжнім лідером. Коли колишній голкіпер збірної Німеччини Олівер Кан каже, що нинішній команді не вистачає сильних особистостей, він вочевидь забуває про Швайнштайгера.

Колишній примхливий юнак помітно подорослішав. Маючи у свої 27 років за спиною 90 матчів за національну збірну, він цілком може перевершити рекорд свого співвітчизника Лотара Матеуса, який за всю кар’єру провів 150 поєдинків у складі Бундестім.

Лідер півзахисту збірної України Анатолій Тимощук не менш важливий для своєї команди, ніж його одноклубник із «Баварії» для Німеччини. На цьому турнірі у 32-річного півзахисника, схоже, буде вистачати роботи, проте він ніколи не боявся труднощів.

Тимощук має дух переможця, адже він вигравав національні чемпіонати у складі донецького «Шахтаря», пітерського «Зеніту» та «Баварії». Він налаштований оптимістично, адже Україна буде грати у себе вдома. Анатолій дуже надійний та дисциплінований. Це ті якості, які цінує у своїх гравцях тренер українців Олег Блохін. І «залізна людина» навряд чи підведе наставника. Окрім нього у наставника українців є різнопланові півзахисники з київського «Динамо» Олександр Алієв (на фото) та Денис Гармаш, які можуть своєю появою на полі змінити хід гри.

Через свій своєрідний характер ветеран збірної Голландії Марко ван Боммель не завжди отримує місце в основі. Однак він може по-справжньому добре виконувати свою роботу, адже цей гравець має неабиякі тактичні здібності та чудово зв’язує оборону своєї команди з атакою. Незважаючи на свою поведінку, яка іноді буває екстравагантною, ван Боммель справжній професіонал.

Багатофункціональність півзахисника «Роми» Даніеле де Россі має стати в нагоді тренеру збірної Італії Чезаре Пранделлі.

Для де Россі це буде вже четвертий великий турнір. Він має чіпкість у боротьбі за м’яч, уміння віддати точний пас та хороший удар, тож напевно доведеться стане в нагоді своїй команді. Також він став ще більш мотивованим після того, як минулого року Пранделлі ненадовго усунув його від ігор за збірну за удар ліктем в обличчя гравця донецького «Шахтаря» Даріо Срна під час матчу Ліги чемпіонів.

Спроможні

Надзвичайно зрілий та тактично грамотний для 23-річного гравця півзахисник «Барселони» Серхіо Бускетс напевно буде одним із козирів грізної збірної Іспанії. Бускетс відмінно грає у відборі, на «другому поверсі», може віддати хороший пас. Він володіє ігровим чуттям, яке дозволяє йому опинятися в потрібний час у потрібному місці.

На тріумфальному для іспанців Євро-2008 у всій красі проявив себе півзахисник Маркус Сенна. Однак після того, як три роки тому на його позицію прийшов Бускетс, команда виглядає більш мобільно й позбавляє суперника вільного простору в стилі «Барселони». Батько Серхіо колись був нестабільним воротарем «Барси». А Бускетс-молодший якраз відзначається надійністю.

Хоча висхідна зірка чеського футболу Петр Їрачек найкраще діє на лівому фланзі півзахисту, й навіть заслужив на порівняння з іконою збірної Чехії Павел Недвед. 25-річний гравець, який зіграв свій перший матч за національну команду минулої осені, уже довів свою універсальність. Перейшовши нещодавно до німецького «Вольфсбурга» з чеської «Вікторії», Їрачек навіть склав конкуренцію Петеру Чеху в боротьбі за звання найкращого гравця Чехії 2011 року.

Хоча улюбленцем данської публіки зараз є півзахисник «Штутгарта» Вільям Квіст, варто також звернути увагу на його співвітчизника Нікі Зимлінга, який виступає за бельгійський «Брюгге». Він наполегливий, потужний, активний та їхній тандем у півзахисті з Квістом може стати козирем збірної Данії.

Із часів звитяг на чемпіонатах світу в 70-х та 80-х роках збірна Польщі завжди була темною конячкою великих турнірів. Полякам часто не вистачає психологічної стійкості й бійцівського духу. Рішенням цієї проблеми може стати півзахисник «Майнца» Ойген Поланські. Цей гравець народився у Польщі, однак виріс у Німеччині, яку навіть представляв на рівні молодіжних збірних до того, як остаточно вирішив грати за рідну команду.

Бойові та креативні

Провівши півтора сезону в англійській Прем’єр-лізі, півзахисник «Челсі» Рауль Мейрелеш тепер напевно задовольняє своєю грою фанів та експертів. Однак у збірній Португалії 28-річний гравець виконує дещо більший обсяг функцій. Він є еталоном жорсткості, тактичної грамотності та напору.

У подібній манері напевно буде діяти й півзахисник пітерського «Зеніту» та збірної Росії Ігор Денисов. Він не зіграв на Євро-2008, тому спробує проявити себе цього літа в Польщі та Україні.

Незважаючи на наявність у складі таких класних півзахисників, як Кейт Ендрюс та Гленн Уїлан, тренер збірної Ірландії Джованні Трапаттоні також може скористатися послугами Даррона Гібсона, який, перейшовши з «Манчестер Юнайтед» до «Евертона», помітно додав.

Незважаючи на те, що континентальна першість наближається, склад півзахисту збірної Франції ще не визначено. З того часу, як він обійняв посаду головного тренера команди в серпні 2010 року, Лоран Блан не може обрати між схемами 4-3-3 із одним опорником та 4-2-3-1 із двома. Жодна з них ще не довела свою повну спроможність.

Однак, схоже, що молодий півзахисник «Ренна» Ян Мвіла напевно на Євро буде грати ключову роль. Сам він говорить про себе «пітбулль із залізною хваткою». Завдяки своїй атлетичності, непоступливості та націленості на атаку він може стати саме тим гравцем, який потрібен Блану. Також тренеру французів варто пам’ятати про Йоан Кабай із «Ньюкасла» та Блез Матуїді з ПСЖ.

Перед тренером збірної Хорватії стоїть непросте завдання вибору опорного півзахисника. Перш за все, у нього є Огнєн Вукоєвич із київського «Динамо», який грає в манері Гаттузо, а також Томіслав Дуймович, якого зараз віддали до оренди до «Сарагоси» з московського «Динамо». Альтернативою є Ніко Кранчар із «Тоттенхема» та Мілан Бадель, який представляє загребське «Динамо».

Тренерів збірних Греції та Швеції можна критикувати за те, що вони занадто покладаються на ветеранів, тоді як свіжа кров просто необхідна. 35-річний грек Костас Кацуранис та швед Андреас Свенсон – яскраві тому приклади.

Особливістю роботи головного тренера збірної Англії Роя Ходжсона є широкий спектр кандидатів на роль центральних півзахисників.

Такі гравці, як Стівен Джеррард, Скотт Паркер, Гарет Баррі, Джеймс Мілнер будуть претендувати на місце у стартовому складі. А хороший баланс між швидкістю та креативністю може стати ключем до можливого успіху англійців.

Інформаційний відділ ФК «Динамо» Київ за матеріалами World Soccer (Англія)

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер