Геннадій ТАРАСЮК: «У воротарів «Динамо-2» хороший рівень підготовки»

Геннадій ТАРАСЮК: «У воротарів «Динамо-2» хороший рівень підготовки»

Останнім часом із голкіперами «Динамо-2» працює тренер Геннадій Тарасюк. Його ми й попросили розповісти про те, як будуватиметься підготовчий етап його підопічних, і чому саме він приділяє особливу увагу на зборі в Туреччині:

- Як давно ви працюєте з воротарями «Динамо-2»? Вже встигнули скласти думку про їхні якості?

- Я їх трохи знав і раніше, все ж таки, працюємо в одній структурі, я стежив за хлопцями, спостерігав. Знайомий із Артуром Рудьком, із Євгеном Волинцем працювали ще в Академії «Динамо». Тому їхні можливості я собі уявляв. Лише з Артемом Кичаком (на фото) ми познайомилися в січні, після виходу з відпустки, коли я розпочав працювати. Але й про нього, і про інших думку вже встигнув скласти.

- У дитячій школі «Динамо» ви працювали з молодшими за віком голкіперами. З ними було легше?

- Навпаки, легше з дорослими, вони вже багато вміють, багато знають, у них більше досвіду. Та й фізично вони більш зрілі, з розвиненою координацією. А в школі – інший плюс – там швидше видно результат роботи: прогресує хлопець чи ні.

- Відомо, що у кожного тренера свій стиль і манера роботи. Що вважаєте головним саме ви?

- Я намагаюся більше уваги приділяти технічній та тактичній підготовці. Звичайно, намагаюся розвивати і фізичні якості підопічних, але головний акцент роблю саме на перших пунктах.

- Коли на тренуванні ви відпрацьовували два удари поспіль – це імітація ситуацій в офіційних іграх, коли суперник може зіграти на добивання?

- Так, ми намагаємося моделювати ігрові ситуації. Часто буває, що після першого удару воротарю одразу ж потрібно зреагувати і на другий.

- А на тренуванні відпрацьовували введення м'яча у гру?

- Так, введення рукою, а фішки використовували для того, щоб поліпшити сприйняття простору та надати воротарю вибір варіанта для початку атаки. Ще Лев Яшин казав, що хороший воротар не тільки повинен виручати, але і вміти грамотно керувати захистом. Він може жодного разу не впасти за гру, але завдяки правильній розстановці захисних порядків і підказкам, досягти результату. Для цього і потрібні тактичні заняття.

- Як будувалася підготовка воротарів протягом усього періоду? Початковий етап також був присвячений фізичній роботі, як і у польових гравців?

- Так, перший тиждень-півтора ми присвятили розвитку витривалості. А в подальшому приділяли увагу роботі над швидкісними якостями. План роботи в динамівських командах один. Відштовхуємося від вимог тренера воротарів першої команди Михайла Михайлова.

- На що спрямована робота під час завершального етапу підготовки в Туреччині?

- Дуже багато часу приділяємо моделюванню ігрових ситуацій – тренуємо розташування, введення м'яча, вибір позиції, гру ногами і, звичайно, як я вже сказав, швидкісні якості. Певний час працюємо у підтримуючому режимі.

- У сучасному футболі гра ногами воротаря набуває все більшої важливості?

- Безумовно, це один із найважливіших компонентів, і я постійно наголошую, що воротар – це той же польовий гравець тільки з можливістю грати руками.

- У чотирьох контрольних матчах брали участь усі воротарі, а Артем Кичак навіть встигнув зіграти двічі. Як можете оцінити їхні дії?

- Працювати завжди є над чим. Ми перебуваємо в постійному контакті, все обговорюємо. Хлопці готові, і у нас ще є час щось виправити і поліпшити. В цілому, вважаю, воротарі «Динамо-2» в гарному стані.

- Артем Кичак, мабуть, найдосвідченіший з трійки воротарів, він тривалий час працював із першою командою. Чи означає це, що йому запропонована робота дається легше, ніж іншим?


- У певному сенсі, так, завдяки досвіду. Але насправді, вона всім дається нормально, десь важче, десь легше, але всі справляються.

- Як можете оцінити перспективи Євгена Волинця?

- Якщо він у «Динамо» – це вже свідчить про те, що він здібний голкіпер. Випускаючись із Академії, він був у нас основним воротарем у своїй віковій групі, отримав звання найкращого у фінальному турнірі ДЮФЛ, тому він цікавий хлопець. Інша справа, що важко боротися за місце у складі, коли є той же Кичак, але завдання кожного воротаря чекати на свій шанс, а коли він з’явиться – використати його. Коли удача повернеться обличчям, до цього потрібно бути готовим.

- Які сильні якості в Артура Рудька?

- У нього хороші фізичні дані, це важливий чинник. Взагалі, у всіх трьох є як позитивні якості, яких більше, так і слабкі сторони, над якими необхідно працювати і розвивати їх. Адже ідеальних воротарів не буває.

- Ще зарано запитувати, хто буде основним воротарем команди під час сезону?

- Справа в тому, що це може дуже швидко змінитися. Не дай Боже, хтось отримає травму, також велику роль має психологічна впевненість, адже тактично й технічно всі воротарі підготовлені приблизно однаково. У будь-якому випадку, кожен воротар повинен бути готовий до того, щоб у будь-який момент вступити у гру. Тому зробити розподіл на основного, другого та третього голкіпера складно.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер