Герої не вмирають: пам'яті Максима Максименка

Герої не вмирають: пам'яті Максима Максименка

У травні 2023 року українські сили оборони вели відчайдушні бої під Бахмутом. Ворогам мужньо протидіяла легендарна 3-тя окрема штурмова бригада ЗСУ, що не тільки тримала оборону, а й завдавала відчутних контрударів. 8 травня 2023 року українським бійцям вдалось змусити ворога втікати й посунути його на кілька кілометрів.

На жаль, не обійшлося, без втрат і в лавах українських сил. Серед загиблих того дня захисників Бахмута був 25-річний боєць Максим Максименко – в. о. командира бойової групи, що отримав множинні осколкові поранення, несумісні з життям, взявши на себе удар і таким чином своїм тілом закрив бійців, яких вів за собою в бій. Полеглий вояк мав позивний «Аякс».

Максим Максименко захоплювався футболом, був затятим уболівальником київського «Динамо» та входив до його фанатського клубу. Протягом довгих років відвідував як і домашні, так і виїзні матчі «біло-синіх». Він щиро і всім серцем любив наш клуб. Саме «ультрас» «Динамо» та інших українських футбольних клубів були вагомою рушійною силою Євромайдану та Революції Гідності. Він добровільно з перших днів війни став до лав столичної тероборони у складі видатної 3-ї окремої штурмової бригади, яка була сформована у Києві на базі підрозділу «Азов». А вже у квітні воював навідником загону спеціального призначення у складі ОСУВ «Хортиця».

Народився Максим Максименко 20 вересня 1997 року в Радомишлі. Розповідав друзям-уболівальникам, що на радомишльському стадіоні грав разом із Сашком Зінченком. Захоплювався він також бойовими мистецтвами.

В останньому бою на Максима Максименка, що перебував на передових рубежах, поклали обов’язки командира бойової групи. «Аякс» героїчно тримав бійців, вів їх за собою в бій та до кінця залишався вірним військовій присязі.

Поховали Максима Максименка на Алеї Слави столичного міського кладовища, що по вулиці Стеценка. Його портрет встановлено на Алеї загиблих Героїв-земляків на меморіалі в Радомишлі.

Указом Президента України №485\2023 від 11 серпня 2023 року за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку солдат Максим Вадимович Максименко посмертно нагороджений державною нагородою орденом «За мужність» III ступеня.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер