Ігор Костюк: «Перемогли на характері»

Ігор Костюк: «Перемогли на характері»

Старший тренер «Динамо» Ігор Костюк підбив підсумки стикового поєдинку Юнацької ліги УЄФА, в якому його підопічні перемогли іспанський «Депортиво» (2:2, 3:2 у серії пенальті).

- Є хороший вираз – щастить найсильнішим. Ми розуміли, що на нас чекає в сьогоднішній грі за всіх наших розкладів, відсутності дискваліфікованих і травмованих гравців. Ми мали зробити максимум, який від нас залежав. Перед грою я сказав про це футболістам. Ми працювали і за себе, і за відсторонених, і за хворих хлопців. Команда – просто молодці, на характері виграли цю гру.

- Якими ви бачите причини такого сумбурного початку матчу?

- Просили футболістів, що якщо суперники розігруватимуть стандарт, то треба до кінця грати в зонах. Суддя не призначив пенальті і всі почали апелювати до нього. Іспанці продовжили грати, а наші хлопці зупинилися. Це суто емоційний момент, помилка та неуважність, що призвела до голу.

Але ми швидко відігралися та трохи вирівняли гру. Нічого не віщувало лиха, але центральні захисники багато грали через воротаря, іспанці почали високо пресингувати, що призвело до помилки та другого голу в наші ворота.

Нам на руку зіграло вилучення – гравець «Депортиво» двічі агресивно сфолив у центрі поля, і це дало нам перевагу, яку ми у другому таймі втілили у забитий гол, і далі виграли у серії пенальті.

- У матчі з таким суперником було важко контролювати м'яч та грати у відборі?

- Звичайно, у «Депортиво» дуже індивідуальні сильні виконавці. На жаль, ми зараз не в тому стані, не в тому ігровому ритмі, який дозволив би нам протистояти такому супернику індивідуально. Ми терпіли та чекали на свій шанс. Повторюся, у «Депортиво» сильні гравці, які задавали ритм та робили гру через фланги.

- Навіть граючи в більшості, вашій команді було складно діяти першим номером?

- Тут дається взнаки брак ігрового тонусу. У перерві ми говорили, що треба швидше розвертати м'яч із флангу на фланг та шукати вільні зони. Іноді це виходило, іноді – ні. Але загалом у другому таймі гравці виконали те, про що ми домовлялися. За рахунку 2:2 був епізод, коли Блізніченко бив у ближній кут – воротар врятував «Депортиво», і другий момент, коли Вітя робив простріл із правого флангу, і Попов практично з лінії воріт влучив у голкіпера. Могли закінчити гру ще раніше – спокійно розігрувати м'яч та шукати продовження через фланги.

Тому другий тайм можна записати нам у плюс. Єдине, знову ж таки, швидкісні, з хорошим дріблінгом, індивідуально сильні футболісти «Депортиво» задавали своїй команді ритм навіть у меншості.

- Крім того, суперник застосовував певні хитрощі – достатньо згадати, що воротар «Депортиво» отримав попередження за затримку часу, а болбої повільно подавали м'ячі.

- Це «домашні» хитрощі, які притаманні й дорослому футболу. Зрозуміло, що такі моменти нервують, але з ними треба змиритись, адже нічого проти них не зробиш.

– Яцик видав коронний удар – це вже тенденція?

- У нас була чисельна більшість і відкривалися вільні зони. В одному моменті я покликав Сашка та попросив входити у вільний простір і завдавати дальніх ударів. Тому що він, маючи вільну зону попереду, намагався розіграти м'яч, десь перетримував його.

Пройшло буквально п'ять хвилин, Яцик скористався вільною зоною та забив цей гол. Він повинен сам це бачити та аналізувати. До того ж, сьогодні проблемою для нас стало те, що на стадіоні була величезна кількість уболівальників, вони дуже голосно підтримували свою команду, і неможливо було підказувати гравцям, щоб вони грали швидше й агресивніше. Але ми зростаємо та рухаємося вперед через такі матчі. Хлопці повинні звикати самостійно орієнтуватися на футбольному полі та приймати рішення. Думаю, для них це великий урок та крок уперед.

– З фізичної точки зору це був складний поєдинок?

- Усі хлопці витримали матч. За 10 хвилин до кінця гри у Яцика судоми почали зводити ногу, але це нормально з огляду на те, що це для нас перша офіційна гра року. Ми готувалися до неї протягом місяця і, на мою думку, були добре готові фізично.

- Після серії пенальті Ігнатенко вітали та підкидали всією командою. Заслужив?

- Щойно розмовляв із президентом клубу – Ігор Михайлович сказав: «Підвів, але потім врятував». Які можуть бути питання? (усміхається)

- Чи очікували ви, що Танчак за відсутності двох основних правих захисників так впевнено зіграє?

- Вася сьогодні добре спатиме. (посміхається) 16-річний Мелья, проти якого він грав, індивідуально сильний футболіст, ви самі бачили, яка у нього швидкість. На обох флангах «Депортіво» дуже сильні гравці, і ми на цьому акцентували. Просили хлопців, щоб коли вінгери іспанців отримують м'яч, обов'язково була підстраховка з зони центрального захисника чи опорника. Але не завжди встигали, не завжди справлялися з натиском Мельї, тому він феєрив з обох флангів.

- Здалося, що Блізніченко невпевнено провів перший тайм, але у другому додав. Які слова ви знайшли для нього у перерві?

- У нього з'явилося більше простору, бо ми попросили хлопців швидко розвертати м'яч із флангу на фланг та шукати вільні зони. Вітя цим скористався – був дуже активним, сам загрожував воротам, зробив небезпечну передачу.

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер