Ігор СУРКІС: «Блохін не заслуговує на таке ставлення»

Ігор СУРКІС: «Блохін не заслуговує на таке ставлення»

- Ігоре Михайловичу, які у вас очікування від майбутнього матчу «Динамо» з «Дніпром»?

- «Динамо» на правильному шляху, це показали останні матчі. «Дніпро» – серйозний суперник, який вирішує ті ж завдання, що й ми. Команда там зіграна, оскільки вони вже три роки працюють під керівництвом Хуанде Рамоса. У нашій команді все гаразд, всі здорові. Крім того, повернулися всі дискваліфіковані раніше футболісти. У п'яти турах, що залишилися, нам потрібно довести, що ми сильніші за своїх конкурентів, щоб вибороти друге місце й отримати право грати у кваліфікації Ліги чемпіонів. Гадаю, в суботу глядачі побачать яскравий футбол. Сподіваюся, «Динамо» виграє.

- Як ви прокоментуєте слова Олега Блохіна, який заявив, що він не знає, хто такий футболіст Лукас, якого клуб взяв в оренду на півроку в «Карпат»?

- У першу чергу, це потрібно в Лукаса запитати, чому Блохін його не знає. Форвард пропустив багато часу, не тренувався. Перед ним було поставлене завдання, як перед професійним футболістом. Якщо Лукас вважає, що ми його взяли до команди для порятунку, то нам рятівники вітчизни не потрібні. Нам потрібні гравці, які можуть реально підсилити гру команди.

- У клубі вже розібралися, через що УЄФА дискваліфікував на один єврокубковий матч НСК «Олімпійський»?

- Перш за все, УЄФА дуже жорстко ставиться до всяких расистських, фашистських вигуків. І це, можна сказати, наше горе. Із цим потрібно боротися. Це не вболівальники.

За великим рахунком, значить, ці люди вороги команди. Звичайно, ми подали апеляцію й будемо просити дисциплінарні органи УЄФА пом'якшити покарання. Значить, ці вболівальники покарали самі себе й тисячі інших шанувальників команди. Звичайно, з себе ми теж не знімаємо відповідальності, десь недопрацювали клубні служби сек'юріті, десь служби НСК «Олімпійський». Як кажуть, у сім'ї не без виродка. І треба пояснювати, навчати, в тому числі й у наших школах, що так чинити не можна, оскільки футбол без глядачів взагалі нікому не потрібен.

- Як можна боротися з такими витівками?

- Потрібно прийняти у Верховній Раді закон про кримінальну відповідальність. І тоді подивитися, чи захочуть ці горе-вболівальники вивішувати фашистську атрибутику, а під завершення матчу, як було у грі з «Бордо» на 88-й хвилині, вигукувати нацистські речівки. Гадаю, що після цього люди замисляться, чи потрібно так робити. Необхідно посилювати закон, інакше незабаром наші стадіони будуть порожніми. Я не можу сказати, що ми понесли несправедливе покарання. УЄФА бореться з цим, і ми попереджені. Нам залишається гарантувати, що більше такого не повториться, щоб іншим нашим уболівальникам дати можливість відвідувати матчі. А так у підсумку через 10 осіб постраждали інші 60 тисяч, які могли би відвідати стадіон.

- Як ви прокоментуєте відмову наставника команди Олега Блохіна спілкуватися з кореспондентами під час флеш-інтерв'ю після матчу «Зоря» – «Динамо», яке передбачено регламентом?

- Я не забороняв Блохіну спілкуватися з цим телеканалом. Я не можу цього зробити апріорі. Блохін – самостійна фігура, головний тренер, рішення приймає особисто. Та й у нас у країні свобода слова. Канали ми за рангами не поділяємо, й я поважаю професію журналіста. Але наведу приклад: у ту хвилину, коли Олег Блохін ховав свого батька, його звинуватили в нечесності. А Олег Володимирович лише хотів проводити матч у той же день, що й головні конкуренти. Жодних вибачень, на жаль, згодом не було. Напевно, образа теж є на це. Звичайно, я вважаю, що регламент потрібно виконувати. Сьогодні можна не дати інтерв'ю, завтра не вийти на поле. Я це не виправдовую, але можна було знайти в собі мужність журналісту вибачитися за хамство. Це були, на мій погляд, прямі образи головного тренера. Можна атакувати мене, моє серце витримає, але Блохін таки людина, яка багато чого зробила для українського футболу й не заслуговує на таке ставлення.

Блохіна призначено мною головним тренером, він виконує свої зобов'язання. Якщо КДК ФФУ вимагає письмове пояснення за відмову у флеш-інтерв'ю, тренер напише й надасть федерації пояснювальну. Якщо нас ще покарають, то ми покарання приймемо. Але потрібно було знайти мужність вибачитися перед Блохіним за хамство.

Повністю погоджуюсь із КДК щодо покарання для Хачеріді. Більше того, можу подякувати, оскільки захисник заслуговував на покарання і мною був теж оштрафований за поведінку в епізоді з Бурдужаном. Але чомусь епізод із грубою грою Папи в матчі «Кривбас» – «Металіст» КДК оминув, навіть не розглянувши епізод, як людина могла зламати ногу супернику. І порівняйте цей момент із Бурдужаном, коли Хачеріді його підштовхнув ногою. Стосовно Папи футбольній громадськості сказали, що суддя виніс йому попередження, тому покарання вже було. Але ж і Хачеріді з Бурдужаном суддя тоді теж зробив догану прямо на полі, відреагувавши на цей епізод. Я не виправдовую Хачеріді, але в той момент будь-який чоловік, який би перебував на полі, напевно, не зміг би не відповісти після грубих та принизливих слів, які пролунали з боку форварда на адресу захисника. Зауважте, після того як Хачеріді копнув ногою Бурдужана, той навіть зробив вигляд, що нічого не сталося. Я знаю, що йдуть команди «зверху», кому скільки ігор дати.

Зараз у чемпіонаті йде боротьба за друге місце, але зробіть умови, щоб вони були для всіх однаковими. Коли буде йти мова про боротьбу за чемпіонство, будемо говорити про це. У мене на столі лежить уже підготовлена ​​вітальна телеграма на адресу «Шахтаря». Залишилося лише поставити підпис. І я сподіваюся, що привітаю «Шахтар» після матчу з «Металістом», в якому «гірники» покажуть чемпіонську гру й переграють харків'ян. Упевнений, що у «гірників» чесна команда, яка буде грати на максимумі від першої до останньої хвилини. І не буду приховувати, що буду вболівати за те, щоб «Металіст» втратив очки в Донецьку. Хочу бачити боротьбу в кожному турі в нашому чемпіонаті, щоб не говорили про «пули», про те, що одна команда бореться, а в наступному турі здає.

Я знаю про багато чого. І нехай мене життя не змушує зібрати прес-конференцію й розповісти про речі, які відбуваються в нашому футболі. Нехай люди, які 10 років кричали про конфлікт інтересів у ФФУ, оговтаються, подивляться, чи стало краще, й тоді поговоримо на цю тему. А правду сказати не пізно. І можливо, я скажу її першим. Але для себе тоді зроблю висновок, чи варто цим займатися, або людям, які прийдуть після мене. Я хочу приходити на футбол та насолоджуватися грою. «Динамо» грає чесно, й я не знаю, чи посяде команда друге місце. Якщо не складеться, будемо робити висновки всередині свого колективу. Але ми не граємо в жодні «пули» або закулісні ігри. На жаль, ми створюємо скандали на рівному місці, замість того, щоб об'єднатися, наприклад, навіть навколо збірної, яка бореться за вихід на чемпіонат світу. І коли гравці з різних клубів приїжджають до збірної, вони ж теж бачать усе, що відбувається в нашому футболі. І в такій ситуації згуртуватися дуже важко. Тому, на мій погляд, потрібно терпиміше ставитися один до одного.

www.fcdynamo.kiev.ua

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер