Ігор СУРКІС: «Поставив би Реброву максимальну оцінку»

Ігор СУРКІС: «Поставив би Реброву максимальну оцінку»

- Давно «Динамо» не прощалося з головними тренерами, супроводжуючи цю подію такими теплими словами...

- Як я вже казав нашому клубному сайту, я сам дуже підтримував Реброва. У понеділок у мене відбулася з ним розмова. До останнього чекав, що його рішення буде іншим. Я навіть протягом усього невдалого сезону пропонував йому продовжити контракт. Але він настільки порядний хлопець, що чесно сказав: «У мене більше немає мотивації щось робити з цією командою. Або повинен прийти новий головний тренер, або варто поміняти певну кількість футболістів», але з певних причин ми сьогодні цього зробити не можемо.

Він вчинив абсолютно чесно, правильно, і я йому подякував за виконану роботу. Вічних чемпіонів не буває. Погодьтеся, я дуже ризикував, коли його призначав, адже він ніде не працював на посаді головного тренера. Але йому вдалося стати хорошим наставником за рахунок своєї працьовитості, характеру, такого ж, який він демонстрував на футбольному полі. Можу з упевненістю сказати, що він пішов відпочивати вже доволі кваліфікованим фахівцем. І імпонує, що він збирається поїхати до європейських клубів, подивитися на тренувальний процес.

Крім усього іншого, ви зрозумійте: на цьому ж кар'єра Реброва не закінчується. Той же Гвардіола колись ішов із зоряної «Барселони», також інші тренери. Сьогодні футбол дуже виснажливий вид спорту. А у Сергія Станіславовича є сім'я, діти. Тому ще раз низький йому уклін та подяка. Він виконав величезну роботу: вибудував вертикаль у клубі, яку тепер потрібно зберегти, й відкрите сьогодні поле - теж завдяки йому. Він один із перших, хто приїхав сюди та сказав, що дітям потрібно створювати більш комфортні умови для зростання.

Хотів би відзначити, що всі наші вікові категорії дітей перебувають на перших місцях в Україні, сподіваюся, вони виграють чемпіонати й цього року. У «Динамо» хороша перспектива, є майбутнє. Але у це теж потрібно вкладати і гроші, і сили, і здоров'я, щоб наша молодь зростала.

- Як ви оціните роботу Реброва за 10-бальною шкалою?

- Я би, як президент, який із ним працював, поставив йому максимальну оцінку - десятку.

- Казали про те, що Ребров хотів отримати від вас якісь гарантії...

- Ребров не ставив питання взагалі ні про що. Він сказав, що повинен відпочити, що у нього зникнув адреналін. Він не казав ані про трансферну політику, ані про подальше функціонування наших підрозділів клубу чи футбольної школи. Він просто для себе прийняв таке рішення. Я вас запевняю, якщо б Ребров десь сумнівався, йти йому чи ні, я би його переконав залишитися.

- Чи залишив Сергій Ребров якісь рекомендації?

- Наскільки мені відомо, Ребров розмовляв із Хацкевичем. Вони перебувають у нормальних, дружніх стосунках. Жодних секретів немає. Уся наша наукова група на чолі з Козловим продовжує роботу. Будь-які викладки, будь-яку інформацію, яку зажадає головний тренер, він отримає тієї ж секунди.

- Уже відомо, хто з гравців залишить клуб?

- Мені складно про це казати. По жодному гравцю ми поки що не маємо жодних пропозицій, у тому числі й стосовно Віди, про якого пишуть, що ми вже мало не гроші за нього отримали. Днями відкриється трансферне вікно, й я думаю, ми будемо інформувати, якщо нам надходитимуть пропозиції. Звісно, тоді будемо й продавати, й купувати. Це нормальний, природний процес.

- Жуніор Мораес повернеться до Києва?

- У нього оренда закінчується 1 липня. Ми його чекаємо на зборі, якщо до цього часу китайський клуб не забажає його викупити, а така опція є. Кравець повернувся. Я з ним позавчора розмовляв, він залишається в «Динамо». Більше жодних оренд! Я вважаю, це футболіст, який нам може допомогти. Хоча, звичайно, якщо будуть пропозиції про повноцінне придбання, будемо розглядати. Те ж саме стосується Юнеса Беланда та Мбокані. Вони наші футболісти, й якщо стосовно них не буде жодних пропозицій, вони повернуться та будуть доводити, що можуть потрапити до основного складу.

- Що можете сказати стосовно того, що клуб залишили іспанські фахівці?

- Вони працювали протягом трьох років та збудували вертикаль. У нас самих є доволі кваліфіковані тренери. Ніхто нікого не звільняв та не виганяв. Ми знали заздалегідь, за два місяці, про те, що Альберто Босх йде з ДЮФШ «Динамо» та переходить до російського «Рубіна» до Бердиєва. Що стосується молодіжної та юнацької команд, там вирішує Хацкевич. Я лише знаю, що він хоче запросити іноземного фахівця - це нормально.

- Багато говорять про Хацкевича, як про чергового тренера з «динамівським серцем» та вимагають більш радикальних змін...

- Давайте говорити чесно. Тренер з-за кордону має бути з якимось ім'ям, який чогось уже досяг. Брати просто іноземця я не вважаю за необхідне. Якщо прийде тренер із ім'ям, він захоче поміняти команду, посилити її гравцями, причому серйозними гравцями! Чи дасть це свої плоди, я не знаю. Але сьогодні з фінансової точки зору не той час, щоб робити такі кроки. Кажу так, як є. Якщо сьогодні ті, хто про це пишуть, хочуть допомогти нашому клубу хоч однією гривнею, ми всіх запрошуємо.

Сьогодні найголовніше завдання - зберегти команду, зберегти бойовий дух, який був присутній протягом двох чемпіонських сезонів, підключити талановиту молодь, яка на тренуваннях доводить, що має перспективу потрапляння до основного складу. Хацкевич комусь подобається, комусь ні. Але коли я призначав Реброва, це теж не всім подобалося. Казали, що він «фізрук», ніде не працював... А він із першого ж сезону довів, що може вигравати золоті медалі та Кубок країни.

Якщо у Хацкевича чи будь-якого іншого тренера не складеться, відповідальність усе одно лежить на мені. Я її несу як президент клубу вже двадцять років, і мене не лякає, хто що говорить. Якщо Хацкевичу вдасться поставити команді гру, яка буде радувати вболівальників, вдасться потрапити до Ліги чемпіонів, я думаю, всі будуть задоволені та поаплодують йому.

Хацкевич не критикує роботу Реброва, а, навпаки, її схвалює, він каже: «Ми не маємо щось руйнувати, а дещо підправити та вийти на якісно новий рівень». Вважаю, що в нас є хороша боєздатна команда. А як їй не бути, якщо за останні два роки з команди пішов лише один футболіст - центральний захисник Драгович. За рекомендацією нашої селекційної служби ми взяли Пантича, Кадара. Якщо вони не підійдуть під рівень гри київського «Динамо», опиняться на лавці, й будуть грати інші. Найголовніше, щоб тренер познайомився з командою та сказав, які гравці йому потрібні для виконання поставлених завдань.

- Нещодавно Леонід Кравчук сказав, що чиниться тиск на фінанси «Динамо». Багато кажуть про Приватбанк... Наскільки стабільна зараз ситуація?

- Я жодного разу не піднімав цю тему й не хотів би робити цього надалі. Ми зараз перебуваємо в судовому процесі, це цивілізований, але тривалий процес. Деякі інстанції вже пройшли... Думаю, коли ми все закінчимо, я про це скажу. А поки не варто розбурхувати громадськість. Клуб функціонує, працює, й ми будемо продовжувати робити свою справу.

- Чи буде прощальний матч Шовковського, Гусєва..?

- Ми це плануємо. Потрібно узгодити дати та зробити прощальний матч для Шовковського, Гусєва, та й багатьох інших хлопців, які цього заслужили. Ми його зробимо. Хотілося би, щоб він проходив на заповненому стадіоні, щоб це не виглядало як щось штучне. Саме в той час, коли весь інтернет писав, що Шовковський іде працювати до штабу «Динамо» мало не головним тренером, ми з ним розмовляли про це. Він сказав, що потрібно подумати. Він готовий до такого матчу. Звісно, це наша легенда, ми зобов'язані його провести, й ми це зробимо. На жаль, так, як проводжали Франческо Тотті, провести Шовковського нам не вдасться. Немає таких матчів у чемпіонаті України, на жаль. Навіть ігри «Динамо» - «Шахтар» не збирають сьогодні повних стадіонів. Такий час, його потрібно пережити.

У 90-і роки ми стояли біля витоків відродження всього українського футболу. Я сподіваюся, коли в нашій країні настануть мир, порядок та спокій, нам вдасться його підняти на більш якісний рівень. Сьогодні це найважливіше. Не золоті медалі київського «Динамо», а саме підняти наш футбол. Щоб ті молоді хлопці, які у нас зростають, не тікали. Мова не йде про запрошення зіркових легіонерів, а про дбайливе ставлення до наших хлопців. Це не лише кияни, а й діти з інших міст в академічних групах, які живуть, харчуються та тренуються на базі. Я вважаю, що наша школа - одна з найкращих у Європі, тут створені такі умови, якими не багато клубів можуть похвалитися.

- Яка ваша думка стосовно ситуації з можливим недопуском футбольного клубу «Десна» до Прем'єр-ліги?

- Те, що відбувається, - це просто маячня та ганьба нашої Федерації. Сьогодні команда та її вболівальники по праву завоювали путівку до Прем'єр-ліги. Вони боролися, билися - в місті була радість. І раптом одним рішенням людей, які нічого не роблять, а просто приходять на роботу, до еліти виходить «Верес», а не «Десна». Так за яким принципом ми тоді працюємо? Виходить, що в нас у футболі не спортивна конкуренція, а засідають чиновники у своїх кабінетах. Тому протести вболівальників «Десни» абсолютно правильні та виправдані. Так, є момент, що клуб не надав того бюджету, який потрібен для перебування в УПЛ. Але почекайте, дайте людям можливість, можливо, вони виправлять ситуацію. Дайте, умовно, 10-15 днів. У нас до старту наступного чемпіонату ще є час. Те, що сьогодні відбувається в нашому футболі? - просто беззаконня!

Те ж саме стосується й матчу Кубка України за участю «Полтави», який не було зіграно. Це повне беззаконня.

Якщо ви пам'ятаєте, ми грали у Кропивницькому й тоді втратили всі шанси на чемпіонство. Грали на купинах. Але коли вийшов Ребров і я сказав йому: «Ви приїжджаєте за день до матчу, могли вийти на поле, зрозуміти, що на ньому не можна грати у футбол, воно травмонебезпечне, а в нашому складі достатня кількість гравців національної збірної. Ми могли запросити інспекторів, звернутися до Федерації футболу з відповідним листом... ». А Ребров мені відповів: «Викуплені майже всі квитки. Для тієї кількості вболівальників, які мають прийти на стадіон, це буде плювок в обличчя ». Ми програли, й на цьому було поставлено крапку в боротьбі за перше місце. Але ми грали на цьому полі, тому що, якщо ми не будемо грати в містах, де команди по праву завойовують місце в УПЛ, ми ніколи не піднімемо наш український футбол. А кого ми хочемо обдурити? Штучно втягнути за вуха «Верес»? Лише тому, що вони показали більший бюджет? А потім виявиться, що в них взагалі нічого немає. У них також немає стадіону, а в Чернігові триває реконструкція арени повним ходом.

Copyright © FC Dynamo Kyiv

Інші новини

Титульний партнер
Технічний партнер
Офіційний партнер